Virtaa ja elinvoimaa seuroihin

1.10.2021 Panu Kärkkäinen

Pohjois-Karjalan Liikunta ry eli Pokali on maakunnallinen liikunnan ja urheilun asiantuntija-, kehittämis-, ja yhteistyöjärjestö, jonka päätehtävänä on pohjoiskarjalaisten hyvinvoinnin edistäminen liikunnan ja urheilun avulla sekä liikuntakulttuurin elinvoimaisuuden ja monipuolisuuden varmistaminen. Tuota tehtäväänsä Pokali on lähtenyt toteuttamaan Pielisen Karjalassa Virtaa ja elinvoimaa seuroihin Vaara-Karjalassa-kehittämishankkeella. Ensi vuoden loppuun saakka käynnissä olevan hankkeen tavoitteena on edistää urheiluseurojen ja muiden liikuntaa tarjoavien yhdistysten toimintaa, osaamista sekä yhteistyötä ja sitä kautta lisätä Lieksan, Nurmeksen ja Juuan elinvoimaisuutta. Tarkoituksena on, että alueen 20–30 liikunta- ja urheiluseuraa ja muuta liikuntaa järjestävää yhdistystä saa Pokalilta seurakonsultointia, koulutusta ja esimerkiksi apua strategiatyöhön. 

-Vuoden alusta on hanke ollut käynnissä ja tietenkin tämä korona on alkuun hieman hankaloittanut tekemistä. Mutta olemme kuitenkin onnistuneet tapaamaan alueen seuroja ja tekemään hankkeessa olevien seurojen kanssa kartoitusta heidän tarpeistaan ja toiveistaan kehittämisen suhteen, hankekoordinaattori Jouni Lehtimäki kertoo. 

Pielisen Karjalan alueen seurojen tarvelistan kärkeen nousi Lehtimäen mukaan valtakunnallisestikin tuttu ongelma. 

-Liikunnan harrastamisessa elintärkeässä roolissa olevien ohjaajien pula on täälläkin iso ongelma. Yksi syy siihen on, ettei ohjaajille ole ollut koulutusta. Siihen otimmekin jo kiinni järjestämällä Lieksassa vajaalle parille kymmenelle aktiiville ohjaajakoulutus. Samanlainen on tulossa myös Nurmeksen ja Juuan suuntaan, Lehtimäki sanoo. 

pokali3

Ohjaajista on pula myös Pielisen Karjalan seuroissa, mutta ainakin Lieksan Hurttien luistelukoulussa heitä riittää.

Katse iäkkäämpiin ihmisiin 

Toinen alueen seuroissa päänvaivaa aiheuttava asia on syntyvyyden matala taso, joka tuottaa vuosi vuoden jälkeen vähemmän potentiaalisia liikunnan harrastajia. 

-Seurojen kanssa olemme ideoineet sitä, mistä niitä uusia harrastajia mahdollisesti löytyisi. Olemme yrittäneet kääntää seurojen päätä siihen suuntaan, että niitä uusia harrastajia voisi löytyä iäkkäämmistä ihmisistä. Sitä olemme kovasti pohtineet, mitä voisimme seuroina ja kuntina tarjota heille, Lehtimäki miettii. 

Hanke aikookin yhdessä seurojen ja kuntien kanssa esitellä liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia matalan kynnyksen yleisötilaisuuksissa. 

-Juuasta aloitetaan vuodenvaihteen tienoilla ja Lieksassa sekä Nurmeksessa vastaavanlainen, keskeisellä paikalla järjestettävä eri seurojen ja lajien esittelytilaisuus on kevään mittaan. Jos sillä tavalla saisimme uusia harrastajia toimintaan mukaan, Lehtimäki toivoo. 

Hankkeessa on virinnyt myös seurojen välistä yhteistyötä, kun Nurmeksen Sepot ja Valtimon Vasama ovat suunnittelemassa yhteisen työntekijän palkkaamista toiminnan tehostamiseksi. 

Lehtimäki kiittelee alueen liikuntatoimijoita positiivisesta vastaanotosta ja näkee kuluvan vuoden työn Pielisen Karjalassa tehneen piristävän vaikutuksen myös Pokalissa. 

-Pokalin tehtävänähän on palvella Pohjois-Karjalan seuroja, oli hanketta tai ei, mutta emme ole viime vuosina ihan hirveän hyvin seuroihin jalkautuneet. Nyt on ollut hyvä tilaisuus vierailla seuroissa ja tuoda vähän näkemystä ulkopuolelta. Sitä he ovat tuntuneet myös kaivanneet, joten hyvällä fiiliksellä olemme työtä tehneet, Lehtimäki vakuuttaa.

pokali1 

Nuorisoa on tulossa yhä vähemmän urheilun ja liikunnan pariin myös Pielisen Karjalassa. 

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot