Rekiniemi vastaa nykykaravaanarin toiveisiin

18.11.2021 Panu Kärkkäinen

Pielisen kauniiden aaltojen ja Jauhiaisen rauhaisan järven välisellä kannaksella Lieksan Vuonislahdessa sijaitseva SFC-Rekiniemi on houkutellut karavaanareita vieraakseen jo 40 vuotta. Vuonna 1982 vanhaan hiekkamonttuun perustettu Rekiniemi on tänä päivänä noin neljän hehtaarin kokoinen karavaanarialue, joka kehittyy vuosi vuodelta aktiivisten yhdistystoimijoiden ja erilaisten kehityshankkeiden myötä. 

-Yhdistys on perustettu syksyllä 1976 ja sen jälkeen etsittiin hyvin monelta suunnalta Lieksaa, johon voisi perustaa leirintäalueen. Tähän osui sitten kiinnostus ja 1980-luvun alussa yhdistys pääsi sopimukseen Lieksan kaupungin kanssa alueen vuokraamisesta. Siitä on tämä rakentaminen alkanut, SF-Caravan Pielisen-Karjala ry:n puheenjohtaja Aulis Nevalainen kertoo alueen historian. 

Rakentamista ja tekemistä on riittänyt kaikki vuosikymmenet, kun Rekiniemestä on muotoutunut nykyisen kaltainen, suosittu karavaanarialue. 

-Alkuun alue oli oikeastaan lieksalaisten itselleen rakentama alue, mutta myöhemmin huomattiin, voisihan tänne muualtakin ihmisiä houkutella. Ja nyt on tilanne sellainen, että poiketen monesta muusta karavaanarialueesta täällä vuorokausikävijät muodostavat suurimman osan vieraspohjasta, Nevalainen laskee. 

Hänen mukaansa alueella on kausipaikkalaisiakin toistakymmentä, mutta vuorokausikävijät tuovat rahasta noin 80 prosenttia. 

rekiniemi1

Uuden päärakennuksen valmistumista odotteleva Aulis Nevalainen on tyytyväinen Rekiniemen suosioon.

Vaatimustaso kasvaa 

Vaikka lieksalainen luonto Kolin ja Ruunaan johdolla sekä Rekiniemessä vallitseva rauha kerää ihmisiä kesä toisensa jälkeen Vuonislahteen, niin alueen houkuttelevana pitäminen vaatii jatkuvaa kehitystyötä. 

-Meillä pitää olla vetovoimainen alue ja palvelut sitä luokkaa, että ihmiset tänne tulevat. Vaatimustaso kasvaa koko ajan, esimerkiksi nuoret pitävät tänä päivänä hyvin tärkeinä sitä, että alueelta löytyy hyvä keittiö ja ympäristöasiat ovat kunnossa. Sen vuoksi mekin panostamme niihin tässä uusimassa investoinnissa, Nevalainen sanoo.

 Rakenteilla olevaan Rekiniemen uuteen päärakennukseen tulee muun muassa aurinkopaneeleja ja ilmalämpöpumppu, joten nykyajan vaatimukset täyttyvät siltäkin osin. 

-Vaikka investoinnin myötä palvelutasomme nousee, niin tarkoituksena on kuitenkin säilyä sellaisena omatoimialueena. Meillä ei ole mitään intressiä alkaa pyörittämään esimerkiksi ravintolaa tai kauppaa täällä, vaikka tila kioskille tänne tuleekin. Sitä tulee pyörittämään ulkopuolinen tekijä, Nevalainen suunnittelee.

rekiniemi2 

Rekiniemelle tyypillistä on alueen monipuolisuus.

Luonto ja rauha houkuttelevat 

Rekiniemi on tunnettu siitä, että sen asiakkaista löytyy ihmisiä, jotka palaavat alueelle vuosi toisensa jälkeen. Ja uudet ihmiset ihastuvat Rekiniemeen heti Vuonislahteen saavuttuaan. 

-Kyllä se ensimmäinen kommentti on, että onpa täällä kaunista ja rauhallista. Olemme siinä suhteessa erilainen alue, ettei täällä olla rivissä vaan tilaa on menolla puolella aluetta ja eri tasoissa. Myös hienosta ilmapiiristä, jonka täkäläiset ihmiset luovat on tullut paljon kiitosta, Nevalainen näkee. 

Haasteena hän kokee Vuonislahteen tuovien teiden kunnon, joka on päässyt korjaustoimenpiteiden puutteen vuoksi hälyttävään kuntoon. 

-Jos tuon tien vielä saisi kuntoon, niin hyvillä mielin voisi olla, sillä meidän maineemme tuntuu olevan hyvä karavaanareiden keskuudessa, Nevalainen iloitsee.        

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot