Savottaa muutetaan digitaaliseksi 

20.12.2021 Panu Kärkkäinen

Lieksasta on kautta vuosikymmenten lähtenyt nuoria ihmisiä isompiin kyliin opintojen ja töiden perässä. Usealla on kuitenkin säilynyt kotiseutuhenki ja halu tehdä jotain oman kotiseutunsa eteen. Joukko tällaisia ihmisiä toivat ajatuksensa yhteen ja perustivat vuonna 2014 Pielisen Savotta ry:n. Yhdistys tarjoaa verkoston, jossa kaupungista muualle muuttaneet ja Lieksa-henkiset ihmiset voivat tavata toisiaan ja toimia kaupungin hyväksi. Pielisen Savotan näkyvin toimintamuoto on Vaskiviikon aikana järjestettävä, savotaksi kutsuttu paneelikeskustelutilaisuus, joka on kesä toisensa jälkeen houkutellut nimekkäitä keskustelijoita sekä salintäyteisen yleisön ajankohtaisten asioiden ääreen. Koronan levitessä koko maailmaan myös Pielisen Savotta joutui sopeuttamaan toimiaan tilanteeseen sopivaksi ja viime kesän savotta pidettiin etäyhteyksien tukemana.  

-Meidän mielestämme olisi tullut liian pitkä tauko savotoista, jos emme olisi viime kesänä savottaa järjestäneet. Teimme sen maailmantilanteesta johtuen diginä eli osa panelisteista oli etäyhteyksien päässä ja koko tilaisuus lähetettiin suorana Vaskiradion kautta. Se toimikin erittäin hyvin, Pielisen Savotta ry:n hallituksen jäsen Jarmo Yletyinen kertoo kokemuksia viime kesältä. 

yletyinen1

Jarmo Yletyinen ja muu Pielisen Savotan hallitus vievät tapahtumaa digitaaliseen suuntaan.

Kehittäminen jatkuu 

Digitaalisesta savotasta saatu kokemus oli sen verran hyvä, että seuraavien vuosien aikana yhdistys aikoo hioa konseptia entistä parempaan kuntoon. 

-Tästä ajastahan ei vielä tiedä, mutta ajatus olisi, että tulevana kesänä järjestettäisiin perinteinen savotta tuossa Kulmalla, mutta käytettäisiin myös etäyhteyksiä, jolloin saisimme osallistujaporukkaa kuulemaan keskusteluja enemmän, Yletyinen suunnittelee.   

Hänen mukaansa tulevan kesän Pielisen Savotan yksi keskustelunaihe on jo periaatteessa päätetty. 

-Jos ei korona ajatusta torppaa, niin ensi kesänä tapahtuma on kaksipäiväinen. Ja jos korona sen torppaa, niin joka tapauksessa järjestämme savotan digitaalisessa muodossa. Yksi paneelin keskustelunaihe on jo tavallaan lyöty lukkoon ja se on saavutettavuus eli lähinnä meille elintärkeät liikenneväylät, Yletyinen kertoo. 

Toinen keskustelunaihe todennäköisesti pyörii hänen mukaansa koulutuksen ympärillä. 

yletyinen2

Lieksa ja Pielisentie ovat säilyneet vahvana mielessä, vaikka tie onkin välillä muualle vienytkin.

Kotiseutuhenki elää vahvana 

Pielisen Savotta on tullut tunnetuksi siitä, että se onnistuu houkuttelemaan kesä toisensa jälkeen kovan tason ammattilaisia keskustelemaan ajankohtaisista asioista Lieksaan. Tämä onnistuu Jarmo Yletyisen mukaan siksi, että yhdistyksen perustajajäsenillä on riittävän hyvät verkostot pääkaupunkiseudulla. 

-Yhdistyksen perustajajäsenet ovat Helsinkiin täältä aikoinaan muuttaneita kovan tason ammattilaisia, joilla on vuosien saatoissa kertynyt todella laaja verkosto. Sitä myöden saamme nauttia täällä hienoista paneelikeskusteluista, varsinkin kun etäyhteydet helpottavat aikataulukiireitä, Yletyinen kiittelee.  

Pielisen Savotan jäsenmäärä on ollut koko ajan kasvu-uralla, eikä digitaalisuuden tuomat edut ainakaan ole vähentäneet muualla asuvien lieksalaisten innokkuutta kotiseututyöhön. 

-Ihan ei taida vielä olla 200 jäsentä, mutta hyvään suuntaan menemme. Kotiseutuhenki elää vahvana edelleenkin, Yletyinen vakuuttaa.    

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi