ALKUVOIMA-hanke aloittaa kuntakierroksen Pohjois-Karjalassa

16.3.2023 Vieraskynä
Ilomantsin kirkonkylä Ilomantsin kirkonkylä ALKUVOIMA – Älykäs sopeutuminen Pohjois-Karjalan maaseudulla -esiselvityshanke

Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia ja Karelia-ammattikorkeakoulu toteuttavat ALKUVOIMA – Älykäs sopeutuminen Pohjois-Karjalan maaseudulla -esiselvityshanketta. Esiselvityksessä tuotetaan tietoa ja etsitään ratkaisuja Pohjois-Karjalan maaseudun elinvoiman vahvistamiseksi älykkään sopeutumisen ja uudistumisen näkökulmasta.

Väestönmuutokset haastavat uusiin ratkaisuihin

Väestön väheneminen ja ikääntyminen sekä kiristyvä kuntatalous haastavat kuntia uudistamaan palvelujaan. Yhtäältä monille palveluille on vähemmän käyttäjiä ja toisaalta palvelujen rahoittamiseen vaaditut verotulot ovat vähentyneet tai uhkaavat vähentyä työikäisen väestön vähentymisen myötä. Samalla kuntien väestörakenteen muutos muuttaa palvelutarpeita, kun lasten ja nuorten määrä vähenee ja ikääntyneiden määrä kasvaa. Tosin kaupungin läheisellä maaseudulla lasten ja nuorten määrä jopa kasvaa. Nämä palvelutarpeiden muutokset edellyttävät palvelutarjonnan uudelleenmitoitusta ja palvelujen digitalisointia. Monissa kunnissa väestön väheneminen on jatkunut jo pitkään.

Tilastokeskuksen vuoteen 2040 ulottuvan väestöennusteen mukaan Pohjois-Karjalan väestö jatkaa vähenemistään ja vanhenemistaan. Väestömäärä on kasvanut kaupunkialueilla ja kaupungin läheisellä maaseudulla. Maaseudun elinvoimaisuuden kannalta on tärkeää, että erityisesti väestöltään vähenevät ja ikääntyvät alueet ja kunnat oppivat hallitsemaan muutosta ja etsimään uusia mahdollisuuksia. Älykästä sopeutumista voidaan pitää välivaiheena uudistumiselle, sillä tavoitteena on muodostaa pitkän tähtäimen suunnitelma kunnan toimintojen uudistamiseksi.

Esiselvitys tuottaa tietoa kunnille ja maaseudun kehittäjille

Älykäs sopeutuminen Pohjois-Karjalan maaseudulla -esiselvityshankkeessa laadittiin kuntaprofiilit harvaan asutun maaseudun, ydinmaaseudun ja kaupungin läheisen maaseudun kunnista, joiden koko alue on maaseutuohjelman toteutusalueella. Kuntaprofiileissa kuvataan toimintaympäristö, väestönmuutokset, työllistymismahdollisuudet, palvelujen tarve ja saavutettavuus, kuntatalouden tila sekä kuntien uusiutuminen sekä niiden tekemät strategiset valinnat. Hankkeen kesäkuussa julkaistavassa loppuraportissa on yhteenveto Pohjois-Karjalan kuntien tilanteesta, Pohjois-Karjalan kuntien valtuutetuille suunnatun kyselyn tulokset, selvitys maaseutuyrityksistä lähipalvelujen tuottajina sekä benchmarkkausesimerkkejä älykkään sopeutumisen malleista Suomesta ja Euroopasta. Lisäksi raportissa esitetään suosituksia elinvoiman lisäämiseksi.

Alkuvoima aloitti kuntakierroksen Ilomantsista

Spatia ja Karelia toteuttavat maalis-kesäkuussa kuntakierroksen, jossa esitellään hankkeen tuloksia kuntien valtuustoille. Jokaisen kunnan profiili julkaistaan kuntavierailun ajankohtana ALKUVOIMA-hankkeen UEF Connect -sivulla. Julkaisusta uutisoidaan Spatian Facebookissa ja Twitterissä. Ensimmäisenä vierailtiin karhupitäjä Ilomantsissa, jonka kuntaprofiili on jo luettavissa.

Karhu Ilomantsin kunnantalolla

ALKUVOIMA-hanketta tuetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Tuen on myöntänyt Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kirjoittajana: Yliopistotutkija Arja Jolkkonen ja projektitutkija Virpi Lemponen / Itä-Suomen yliopisto // Alue- ja kuntatutkimuskeskus SPATIA
Kuvat: ALKUVOIMA – Älykäs sopeutuminen Pohjois-Karjalan maaseudulla -esiselvityshanke

Vieraskynä

Vieraskynä

Vieraskynässä julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Tekstejä voi tarjota osoitteeseen maakaista(a)maakaista.fi. Toimitus voi tarvittaessa editoida julkaistavat artikkelit.

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot