Veistoa kansainvälisyydestä

30.3.2015 Mari Voutilainen
Karhunveistokisat viime elokuussa Ilomantsissa olivat osa kansainvälistä Leader-hanketta. Karhunveistokisat viime elokuussa Ilomantsissa olivat osa kansainvälistä Leader-hanketta. Antero Lehikoinen

Kansainvälinen, paikallinen kehittäminen

-Kansainvälisestä Leader-toiminnasta on Pohjois-Karjalassa positiivisia kokemuksia monella eri tasolla. Paikallinen kehittäminen sisältää sekä paikallisen että kansainvälisen ulottuvuuden, toteaa kansainvälisiin hankkeisiin perehtynyt projektipäällikkö Esko Lehto Joensuun seudun Leaderistä.

Leader-ryhmien verkosto kattaa lähes koko Euroopan unionin maaseutualueet. Kumppaneita on helppo löytää tämän valmiina olevan verkoston avulla, mutta kumppanuuden ja luottamuksen rakentaminen vie puolestaan aikaa. Esko Lehdon mukaan kumppanuudet ovat rakentuneet usein henkilökohtaisten suhteiden varaan Pohjois-Karjalassa.

Monta puolta

Kansainvälisissä hankkeissa on monta puolta. Kansainvälinen toiminta tuo näkyvyyttä niin kotimaassa kuin ulkomailla. -On arvo sinänsä, että kansainvälisyys on pienen askeleen päässä, Esko summaa. Olemme saaneet vuosien varrella hyviä onnistumisen kokemuksia.
-Esimerkiksi Nightwish-viikko Kiteellä tuo yhteen niin taiteentekijöitä, mediaa ja samalla nostaa paikkakunnan imagoa, Keski-Karjalan Jetina ry:n toiminnanjohtaja Maare Laakkonen kertoo.
-Niin paikallisessa kuin kansainvälisessä toiminnassa on kyse ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Kun huomaamme, että asioita voidaan tehdä kenties vähän eri tavalla, rohkaistumme, Antero Lehikoinen Joensuun seudun Leaderistä tiivistää.

Tulevat kansainvälisyyden teemat

Leader-ryhmät ovat kirjoittaneet alkavan ohjelmakauden strategioihin yhdeksi teemaksi kansainvälisyyden. Esimerkiksi Vaara-Karjalassa kansainvälisyyttä katsotaan taiteen, kulttuurin ja käsityön, nuorison omaehtoisen toiminnan, ikäihmisten ja teknologian, luonnonvarojen hyötykäytön ja elintarvikkeiden sekä maaseutumatkailun näkövinkkeleistä.
-Kansainvälisyydestä haetaan konkreettisia hyötyjä. Tulevan kauden teemat eivät ole poissulkeva lista vaan pikemminkin apuväline ajattelulle, täydentää Vaara-Karjalan Leader ry:n hallituksen puheenjohtaja Alina Koponen.

Perehdy Leader-ryhmien kansainväliseen toimintaan, Esko Lehto
Leader-toiminta Venäjän Karjalassa, Oxana Rassokha ja Esko Lehto

Kansainvälisyys ja yleiset hankevalintakriteerit olivat teemoina Vaara-Karjalan, Keski-Karjalan Jetinan ja Joensuun seudun Leader –yhdistyksen hallitusten yhteistapaamisessa. Hallitustapaaminen oli nyt toinen ja yhteisiä tapaamisia tullaan jatkamaan.

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot