A+ A A-
Kansainvälisyys 28.8.2017

Vertaisohjaaja -hankkeessa tehdään rajat ylittävää yhteistyötä

Kontioniemen kylätalon pihaan valmistui oiva pätkä pistoaitaa suomalais-venäläisellä yhteistyöllä. Kontioniemen kylätalon pihaan valmistui oiva pätkä pistoaitaa suomalais-venäläisellä yhteistyöllä. Anna-Maria Hämäläinen

Tämän vuoden keväänä käynnistyi Joensuun seudun Leaderin, Maaseudun Sivistysliiton sekä Pohjois-Karjalan Marttojen yhteinen hanke, Vertaisohjaajia Karjalan kylille. Hankkeen yhtenä tavoitteena on kokeilla hankkeessa saatuja oppeja Venäjän Karjalan kylissä ja luoda toimijoille mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön sekä yhteyksien luomiseen itärajan yli. Hanke on käynnistynyt suunnitellusti - pienimuotoista vertaisohjausta on päästy testaamaan jo sekä Venäjän että Suomen puolella.


Oppia kyläkehittämisestä, pienrakentamisesta sekä luonnontuotteiden keruusta

Vertaisohjaajia Karjalan kylille -hankkeen tarkoituksena on kouluttaa maaseudun vapaaehtoistoimijoita kyläkehittämisen, asuinympäristön pienrakentamisen sekä luonnontuotteiden keruun ja omavaraisviljelyn vertaisohjaajiksi. Oppeja sovelletaan käytännön toimintaan ja neuvontaa tehdään myös rajan yli. Viime toukokuussa pieni ryhmä suomalaisia kävi luomassa pohjaa yhteistyölle viidessä eri kylässä Karjalan alueella: Prääsässä, Kotkatjärvellä, Ylä-Aunuksessa, Vieljärvellä sekä Kinnermäessä. Ohjelmassa oli tutustumista puolin ja toisin sekä työpajoja muun muassa marjapensaiden leikkaamisesta ja mahlan talteenotosta. Alulle pantiin myös syötävä taideteos Prääsän keskustaan. Matkasta jäi palamaan hyvä yhteistyön kipinä, jota päästiin herättämään uuteen liekkiin elokuussa Suomen puolella.

 

ylä aunusMartat opastivat Ylä-Aunuksen aktiiveja siemenpussien teossa.


Elokuun puolivälissä ryhmä venäläisiä vieraita pääsi tutustumaan Leader-, Martta- ja kylätoimintaan Jakokoskella, Paiholassa ja Kontioniemessä. Jakokoskella tutustuttiin kylän Leader-hankkeisiin, Paiholassa ihmeteltiin suomalaista talkookulttuuria kylätalon työmaalla ja Kontioniemessä ryhmä teki yhdessä kyläläisten kanssa perinteikästä pistoaitaa. Suomalaiset vertaisohjaajat pääsivät myös antamaan hieman sienineuvontaa Marttakeskuksella. Illanvietossa Marttakeskuksella myös kokattiin ja ruokailtiin yhdessä hyvässä hengessä. - Ruuanlaitto onnistui erittäin hyvin, kielenä käytettiin karjalan, venäjän, suomen ja englannin kieltä, keittiössä kävi kova ruplatus, kertoo Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa. - Kaikki tykkäsivät kovasti yhdestä ruuasta tekemisestä. Myös sienet kiinnostivat, vaikkakin jäivät hieman toissijaiseksi ruuanlaitolle.

 

marttakeskusVertaisohjaajat ja vieraat loihtivat yhdessä herkkuja Marttakeskuksella.

 

Syyskuussa jälleen itärajan toiselle puolen


Hanke jatkuu kotimaan puolella vertaisohjaajakoulutuksien ja kyläsuunnitelmien merkeissä; jo lokakuussa on luvassa koulutusta puutarhanhoidosta. Syyskuussa hanke jalkautuu jälleen, kun ryhmä vertaisohjaajia lähtee vierailemaan samoissa venäläiskylissä. Tällä kertaa aiheena ovat ainakin keitinpiirakat karjalaiseen ja suomalaiseen tapaan sekä sienet ja kohopenkki. Ennen kaikkea hyvään alkuun päässeet yhteistyö- ja ystävyyssuhteet pääsevät lujittumaan entisestään. Tavoitteena on, että hankkeessa saadut yhteydet jatkuvat myös hankkeen jälkeen. Kontioniemen kyläyhdistyksellä ja Pääräsän yhteistyökumppaneilla onkin jo orastavia suunnitelmia kansainvälisestä lastenleiristä. 

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa