×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 67

Kylien ideat kasaan!

7.4.2015
Kyläkehittäjä Erkki Martikainen Kiihtelysvaaran eteläisten kylien Paavo-kyläkierrosillassa. Kyläkehittäjä Erkki Martikainen Kiihtelysvaaran eteläisten kylien Paavo-kyläkierrosillassa. Antero Lehikoinen

Maaseudun Sivistysliiton ja maakunnan kolmen Leader-ryhmän kehittäjät kiersivät ahkerasti viime vuonna Pohjois-Karjalan kyliä. Kyläkierroksen aikana pidettiin 84 kaikille avointa kyläiltaa, joissa asukkaiden kehittämistarpeita ja ideoita kerättiin kyläryppäittäin.

Tarpeita pusikon raivaamisesta monipalvelupisteisiin

Toiminnan tuotoksena saatiin selville lukuisia ajankohtaisia kylä- ja paikkakuntakohtaisia tarpeita. Kolmen seudun yhteisiksi kehittämisasioiksi muodostuivat maaseudun asumista helpottavat tukipalvelut, yhteisten kokoontumistilojen käyttö ja kunnostus sekä asuinympäristön viihtyvyys ja maisemanhoito. Mielenkiintoisia ideoita olivat muun muassa kyläravintola- ja pelastusryhmätoiminta, etäkyläläiset sekä kylien monipalvelupisteet (ks. taulukko).

Asukkaiden ja päättäjien vuoropuhelua yhteistilaisuuksissa

Kyläiltojen työmenetelmänä oli oppimiskahvila tai ryhmätyöt, joiden teemoina olivat yhteistyö & yhteisöllisyys, yrittäjyys ja ympäristö. Muutamilla alueilla käytettiin karttaa apuna tutustuessa omaan lähiseutuun ja kansainvälisiin yhteyksiin. Kierroksen toisessa vaiheessa järjestettiin 12 paikkakuntakohtaista kyläpäällikkö- ja järjestötilaisuutta. Niihin kutsuttiin koolle kyläyhdistysten ja muiden järjestöjen vetäjät sekä kuntien virka- ja luottamushenkilöt keskustelemaan kyläkierroksen aikana esiin nousseista ajankohtaisista kehittämisasioista. Kyläkierroksilla tavoitettiin kaikkiaan noin 1 900 henkilöä, joista valtaosa on aktiivisia kylä- ja järjestötoimijoita.

2015-04-07-Kylien-ideat-kasaan-2

Taulukko. Maaseudun keskeiset kehittämistarpeet ja ideat Leader-seutukunnittain

Lue lisää kyläkierroksen 2014 tuotoksista

Joensuun seutu & Keski-Karjala 

Vaara-Karjala (Ilomantsi, Juuka, Lieksa, Nurmes ja Valtimo)

Maakaista - Kyläkierros 2014

 

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot