×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 67

Sympaattinen kylä löytyi Savosta

18.1.2016
Leppoisa rupatteluhetki Sorsakosken kylätalolla Leppoisa rupatteluhetki Sorsakosken kylätalolla Antero Lehikoinen

-Tutustuimme moneen kiinnostavaan kohteeseen, kertoi Joensuun seudun Leader -yhdistyksen järjestämälle opintoretkelle osallistunut Paavo Ronkainen Kunnasniemeltä. Hänen mielestään Sorsakoski oli mielenkiintoinen kohde, koska se on erilainen yhteisö perinteiseen maalaiskylään verrattuna.

Sympaattinen ”emmentaalin” kylä - Sorsakoski

Perinteisen teollisuusyhdyskunnan, Sorsakosken, historia on rikas ja mielenkiintoinen. Monipuolisen kylätoiminnan keskuksena toimii kylätalo Seurala (ks. kuva), joka on entinen Hackmanin juhlatalo. Se on nykyään kyläyhdistyksen ja muiden toimijoiden aktiivisessa käytössä.

Opintoretki 3

Seuralan toimintakalenterissa löytyi merkintöjä jokaiselle viikonpäivälle – soittokunnan ja laulukuoron harjoituksia, pokinpeluuta, nuorisoiltoja, nypläyspiiri ja valokuvakerho kokoontuvat, Setlementin ja kunnan päivätoimintaa sekä viikonloppuisin talo on usein erilaisten juhlien viettopaikka, kertoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Helena Alanne. Sorsakosken erilaisuus sai laajempaa kannatusta retkeläisiltä ja Martikaisen Riitta luonnehtikin sitä sympaattiseksi ”emmentaalin” kyläksi.

Luonnonkaunis ja kompakti Variranta

Variranta on kylän kesäkauden keskuspaikka. Sinne on kunnostettu uimaranta ja rakennettu pieni kylätalo saunoineen (ks. kuva), ulkovarasto ja grillikatos. Paikka sijaitsee Varistaipaleen kanavan varressa Heinävedellä.

Opintoretki 2
-Olemme rakentaneet paikkaa usean vuoden ajan talkoilla ja Leader-tuen avulla, tuumi paikallinen kyläaktiivi Aarne Hiltunen. Aarne kertoi, että talkoisiin on osallistunut keskimäärin kymmenkunta kyläläistä ja harva on talkoista kieltäytynyt.
-Variranta on miellyttävä ja luonnonkaunis paikka, joka vetää vertoja jopa meidän Uskalin kylätalolle, tuumaili retkelle osallistunut kiihtelysvaaralainen Kyösti Vatanen. Pieneen niemeen on saatu mahtumaan ”jokaiselle jotain” ja vielä siitäkin huolimatta löytyy uusia kehittämisen kohteita tässä sadan asukkaan kylässä, kertoi liperiläinen Pirkko Hyvärinen.

Kylätoiminta, kyläneuvosto ja matkailu tutuiksi opintoretkellä

Kahden päivän Savon opintoretken pääkohteena oli Leppävirta. Menomatkalla pistäydyimme Heinäveden Varistaipaleen kylällä. Tutustumiskohteina olivat myös Soinilansalmen ja Sorsakosken kylät sekä Leppävirran kyläneuvosto ja Mansikka-Leaderin toiminta. Kuvassa ihmisiä Soinilansalmen kylätalon joulumyyjäisissä.

Opintoretki 4

Yritystoiminnan kohteita olivat hyvinvointi- ja liikuntakeskus Vesileppis, Leppävirran kunnan matkailun kehittäminen ja paikallisen yrittäjäyhdistyksen Meijän Leppävirta -hanke sekä metsäalan monialapalveluja tarjoava Juuti Ky. Retkelle osallistui 13 yhdistyksen jäsentä Liperistä, Kiihtelysvaarasta, Kontiolahdelta, Outokummusta ja Leader-toimiston väkeä.

Lue lisää opintoretken raportista (tekstiä ja kuvia)

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot