A+ A A-
Kylät 13.6.2018

Höljäkässä varastoidaan aurinkoenergiaa

Höljäkän nuorisoseurantalo sai aurinkosähköjärjestelmän. Höljäkän nuorisoseurantalo sai aurinkosähköjärjestelmän. Jaakko Korhonen

Vanha hirsinen nuorisoseurantalo Höljäkän kylällä Nurmeksessa on nykyaikaisempi kuin päälle päin näyttää. Valokuitu sinne on tullut jo usean vuoden ajan ja nyt talo on saanut myös oman aurinkosähköjärjestelmän. Eikä se olekaan mikään tavallinen järjestelmä, vaan se sisältää akuston ja on kytketty sähköverkkoon.

Kylä edellä, kyläläiset perässä

Uusien juttujen kokeileminen ei ole Höljäkän kylälle mitenkään epätavallinen asia. Vuosien saatossa kylällä on toteutettu kymmeniä erilaisia hankkeita seurojentalon kunnostuksesta kesäteatteriin ja kyläkirjasta kurpitsakilpailuun.

- Meillä on halu olla edelläkävijöitä erilaisissa asioissa, etenkin semmoisissa joiden ajattelemme olevan tulevaisuuden juttuja. Viime aikoina varsinkin ekologiset ratkaisut ja ympäristöasiat ovat olleet työn alla. Kun ensin tehdään yhdessä ja kylä toimii esimerkkinä usein käy niin, että kyläläiset soveltavat opittuja asioita myös omassa elämässään. Se ajatus olisi myös tässä aurinkoenergiassa. Kun kyläläiset näkevät miten järjestelmä toimii nuorisoseurantalolla, niin toivottavasti joku innostuisi laittamaan aurinkopaneeleita myös omaan kiinteistöönsä, pohtii Höljäkän Nuorisoseuran sihteeri Jaakko Korhonen.

Seurantalon aurinkosähköjärjestelmän toteuttamiseen Höljäkän kylä on saanut rahoitusta Vaara-Karjalan Leader ry:n kautta. Samaan hankkeeseen sisältyy myös ilmalämpöpumpun asentaminen, seurantalon ikkunoiden korjaus sekä talon ympäristön kunnostusta. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 30 000 euroa.

- Rahoitus kattaa 60 prosenttia kuluista ja loput 40 prosenttia katetaan talkootyöllä ja nuorisoseuran omalla rahalla. Ilman Leaderin tukea ja Nurmeksen kaupungin väliaikaisrahoitusta hankkeen toteuttaminen olisi mahdotonta.

Sähköä varastoon

Höljäkän nuorisoseurantalolle asennettu aurinkosähköjärjestelmä on vielä melkoinen harvinaisuus koko Suomen mittakaavassa. Itse paneeleissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Sekään ei ole kovin harvinaista, että järjestelmä on kytketty valtakunnan sähköverkkoon. Erikoista sen sijaan on järjestelmään kuuluva akusto, joka varastoi ylijäävää energiaa myöhempää käyttöä varten. Vastaavia järjestelmiä on Suomessa toistaiseksi vain muutamia. Lähin löytyy Haikolan talolta naapurikylästä Lipinlahdelta, eli alueen kylät ovat olleet asiassa todellisia pioneereja.

- Höljäkän seurojentalon katolle asennettiin 33 neliön verran aurinkopaneeleita ja niistä saadaan tehoa noin 4,5 kWp. Paneeleihin kytketty akusto sijaitsee talon sisällä, josta sen toimintaa on helppo seurata. Akkuun varastoituu se osa sähköstä, joka ei juuri tuotantohetkellä mene käyttöön. Ja jos akkukin tulee täyteen, ylijäävä sähkö myydään valtakunnan verkkoon. Akuston hinta on vielä aika korkea suhteessa koko järjestelmän hintaan. Mutta akut ovat varmasti osa tulevaisuuden aurinkoenergiaratkaisuja ja halusimme olla edelläkävijöitä myös tässä asiassa, Korhonen toteaa.

Aurinkoholjakka 2Aurinkosähköjärjestelmän akusto sijaitsee sisätiloissa. Kuva: Jaakko Korhonen

 

Onko sinulla suunnitelmissa akullisen aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen? Tai kiinnostaako testata sähköautoa tai sähköpyörää? Entä onko biohiili tuttu juttu? Näistä asioista kuulet lisää Höljäkän energia-illassa 14.6.2018.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa