A+ A A-
Kylät 6.8.2018

Paiholan kylätalo valmistui 3300 tunnin talkoopanoksella

Paiholan kylätalo valmistui 3300 tunnin talkoopanoksella Anna-Maria Hämäläinen

2016 vuoden keväällä aloitettu Paiholan kyläyhdistyksen kylätaloprojekti on nyt viimeisiä viilauksia vaille valmis. Ensimmäiset vuokralaiset ovat jo päässeet nauttimaan uutukaisen kylätalon, tai pikemminkin erittäin hyvin varustellun mökin, tunnelmasta. Täysin talkoilla rakennettu kylätalo valmistui reilussa kahdessa vuodessa, sitoutuneen talkooporukan ja Leader-rahoituksen avulla.

 

Ajatus omasta kylätalosta ehti hautua kyläaktiivien keskuudessa jo pitkään, lähes kolmekymmentä vuotta. – On siitä omasta kylätalosta puhuttu jo pitkään, kylätalon piirustukset olivat olemassa jo 80-luvun lopulla ja rakentamisen piti alkaa 1988. Hanke kariutui kuitenkin rahapulaan, Paiholan kyläyhdistyksen sihteeri Kati Saramäki kertoo. Vuonna 2015 Master Yhtiöiden Simo Väänänen tarjosi kyläyhdistykselle kuorittuja tukkeja käyttöön ja siitä ajatus lähti konkretisoitumaan.  – Alun perin meidän oli tarkoitus rakentaa vain venesatama, mutta suunnitelma muuttui matkalla, kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja kylätalovastaava Helka Karttunen naurahtaa. Rahoitusta hankkeeseen kyläyhdistys sai Joensuun seudun Leader -yhdistykseltä.

Suureen ja vaativaan projektiin ei pelätty heittäytyä, vaan luotto talkooporukkaan ja oman kylän aktiiveihin oli kova. Pieni epäilys alussa kuitenkin oli. – Kyllä minä vähän epäilin, että kukahan sen rakentaa. Ilman Keijoa ei olisi tähän ruvettu, Helka Karttunen myöntää. Paiholan kylällä asuvan Keijo Meriläisen rooli kylätaloprojektissa onkin merkittävä, sillä hän on tehnyt suurimman osan taloon liittyvistä töistä, niin suunnittelun, päätimpuroinnin kuin rakentamisen aikaisen valvonnankin. Rakennusinsinööri Meriläinen on hoitanut kylätaloprojektin sivussa myös oman yrityksensä työmaita. – Omassa yrityksessä on menossa alasajovaihe, joten olen joutanut olemaan täällä työmaalla. 

Kati Kyösti ja HelkaKati Saramäki, Keijo Meriläinen ja Helka Karttunen ovat tyytyväisiä kylätaloprojektin lopputulokseen.

 

Toiveissa runsaasti vuokrauksia

 

Kaikkiaan taloprojektin aikana on tehty hurjat 3300 talkootuntia, mikä tarkoittaa rahassa lähes 50 000 euron talkoopanosta. Talkoissa on pyörinyt yli 50 eri ihmistä projektin eri vaiheissa. Naapurissa olevan vastaanottokeskuksen asukkaita on myös ollut mukana rakennustöissä. Varsinaiseen ydinporukkaan, rakennustyöryhmään, kuuluu kuusi henkilöä sekä koko kyläyhdistyksen hallitus. Kukin on käynyt talkoilemassa omien aikataulujensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Epätoivoon ei ole työteliään projektin aikana vaivuttu. – Epätoivo ei ole iskenyt missään vaiheessa, mutta sellainen normaali väsymys on välillä painanut, Keijo Meriläinen myöntää.

75 neliön hirsistä, omakotitaloa vastaavaa kylätaloa on tarkoitus käyttää kylän omissa tapahtumissa ja kokoontumisissa, mutta myös vuokrata ulkopuolisille. Pari seuruetta onkin ehtinyt jo olla vuokralla tänä kesänä. Jatkosuunnitelmissa siintää ainakin rannan raivaus ja pihan tasaus, varasto olisi myös tarkoitus rakentaa jossakin vaiheessa. Nyt on kuitenkin aika hengähtää hetki ja nauttia työn tuloksista. Tunnelma talkoolaisten keskuudessa on hyvä ja olotila tyytyväinen. Yksi toive talkooväellä kuitenkin on: – Nyt kun vaan saatais paljon vuokrauksia, niin alettais saada tuloja!

näkymä paiholan kylätalostaKylätalon ikkunasta avautuu maisema Pielisjoelle.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa