A+ A A-
Kylät 15.11.2018

Ylä-Karjalassa kehitetään kylämatkailua

Kylämatkailuiltamissa kirjattiin ideoita ylös. Kylämatkailuiltamissa kirjattiin ideoita ylös. Kati Lipponen

Kaiken nähnyt maailmanmatkaaja ei enää jaksa innostua loputtomista hiekkarannoista vaan kaipaa lomaltaan jotain uutta, omaleimaista ja ennen kaikkea aitoja kokemuksia. Ilmastonmuutoksen myötä moni matkailija haluaa myös välttää lentämistä. Paikallisten ihmisten arkeen tutustuminen sekä lähimatkailu ovatkin nousevia trendejä. Näin uskotaan ainakin Ylä-Karjalassa, jossa maaseudun kylätoimijoita ja asukkaita innostetaan kylämatkailun kehittämiseen.

Tarve kyliltä ja yrityksistä

Nurmeksen ja Valtimon alueella käynnistyi elokuussa 2018 Ylä-Karjalan matkailukylät -hanke, joka saa rahoitusta Vaara-Karjalan Leader ry:n kautta. Hanke kestää vuoden 2019 loppuun ja sen toteuttamisesta vastaa Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES Oy.

- Hankkeen päätavoitteena on avata valtimolaisten ja nurmeslaisten kylien mahdollisuudet kylämatkailuun tarjoamalla tarvittavat tiedot matkailun aloittamiseen, kertoo hanketta vetävä matkailukoordinaattori Kati Lipponen.

Ajatus kylämatkailun kehittämisestä on lähtenyt alueen kyliltä ja yrityksistä. Matkailutuotteiden kehittämisestä etsitään uudenlaista sisältöä oman kylän toimintaan ja etenkin yritykset taas kaipaavat uusia palveluita matkailijoille. Syksyn aikana hanke on järjestänyt kylämatkailuiltamia, joissa kylien toimijoita saatettiin yhteen miettimään oman kylän vahvuuksia ja erikoisuuksia sekä pohtimaan, miten niistä saisi jalostettua matkailutuotteita.

- Kyllähän se luonto on, joka nousee esille oikeastaan aina kun kylämatkailua ryhdytään ideoimaan. Omaa kylää ympäröivä luonto koetaan hienona ja tärkeänä ja sitä halutaan esitellä myös muille. Ideoita on niin metsään kuin vesistöihinkin liittyen. Myös paikalliskulttuuri, historia ja kädentaidot ovat nousseet vahvasti esille ja moni kylä on jo lähtenyt kehittämään niihin liittyviä matkailupalveluita, Lipponen iloitsee.

Apua tuotekehitykseen

Hanke tarjoaa ideoitaan eteenpäin vieville kylille kättä pidempää, eli konkreettista apua ideoiden työstämiseen. Kaikki kiinnostuneet kutsutaan työpajoihin, joissa käydään läpi tuotekehityksen vaiheita. Työpajoja vetävät pitkän linjan kylämatkailun kehittäjät Soila ja Simo Palviainen Entra Oy:sta. Työpajojen teemat vaihtelevat idean tarkentamisesta tuotekuvausten laatimiseen ja hinnoittelusta tuotteen testaukseen.

- Ensimmäinen työpaja pidettiin lokakuussa. Työpajat ovat Nurmeksen ja Valtimon yhteisiä. Näin ideoita kehittävät kylät ja yritykset tapaavat samalla toisiaan ja pääsevät verkostoitumaan. Työpajojen toiminta on vasta alussa, joten mukaan ehtii edelleen, Kati Lipponen lupaa.

- Tavoitteena on, että ensimmäiset kylämatkailutuotteet ovat hyödynnettävissä jo tulevana kesänä. Ne tulevat esille muun muassa VisitKarelia-sivuston tarjontaan. Tällä hetkellä kehittelyssä olevista tuotteista ei vielä voi paljastaa kovin paljon, mutta sen voi kertoa, että suurin osa niistä on kesätuotteita. Nyt olisikin hyvä sauma tuoda esille talvimatkailuun liittyviä ideoita, Lipponen vinkkaa.

Seuraa hankkeen kuulumisia täällä.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa