A+ A A-
Kylät 4.2.2019

Kohti fiksumpaa liikkumista

Kohti fiksumpaa liikkumista Kuva: ©maaseutuverkosto, Kuvaaja: Contum Oy

Muuttuuko liikkumisen tarve tulevaisuudessa? Muuttuvatko liikkumisen tavat? Miten kyliltä voitaisiin lähteä liikkeelle kestävällä tavalla? Esimerkiksi näitä asioita pohdittiin Fiksusti kyliltä liikkeelle-hankkeen kyläilloissa Outokummussa vuoden 2018 aikana. Kierroksella saatiin aikaan pieniä, mutta merkittäviä muutoksia liikkumiseen kyläläisten toiveiden mukaisesti.

Joensuun seudun Leader -yhdistys sai vuoden 2018 alussa yhdessä Outokummun kaupungin kanssa entiseltä liikennevirastolta, nykyiseltä Traficomilta, liikkumisen ohjausavustusta Fiksusti kyliltä -hankkeeseen. Vuoden mittaisessa hankkeessa Leader ja kaupunki pohtivat yhdessä outokumpulaisten kanssa liikkumisen eri vaihtoehtoja ja sopivia kestävän liikkumisen käytäntöjä erityisesti kylien lähtökohdista.

Hankkeen puitteissa järjestettiin kyläiltoja kolmen kyläryppään kanssa. Kyläilloissa jokainen sai miettiä omia liikkumisen tottumuksiaan ja sitä, olisiko valmis muuttamaan jotakin omassa liikkumisessaan. Toisaalta myös heitettiin palloa kaupungin suuntaan – Mitä kaupunki voisi tehdä kylien liikkumisen suhteen paremmin?

Pienin askelin kohti fiksumpaa liikkumista

 Outokummun kylissä pidetyissä kyläilloissa tarjottiin tietoa viisaasta liikkumisesta ja liikkumisen eri vaihtoehdoista, kuten koulu- ja asiointikyydeistä, kimppakyydeistä ja siitä missä ja miten kimppakyydeistä voi sopia. Samalla kylien asukkailta saatiin arvokasta tietoa liikkumistavoista, tarpeista sekä kehittämiskohteista.

Moni olisi valmis muuttamaan omia liikkumisen tapojaan ja vaihtamaan yksityisautoilun joko julkiseen liikenteeseen tai kimppakyytiin, mutta toisaalta todettiin, että ”kun omalla autolla lähdet, pääset kylältä pois”. Vaikka auton ylläpito onkin kallista, koettiin sen tuovan mukanaan liikkumisen vapauden, josta ei olla kovin helpolla valmiita luopumaan. Julkinen liikenne ja kimppakyydit koettiin kuitenkin hyväksi ja kokeilemisen arvoiseksi asiaksi. Kimppakyydeissä hyviksi puoliksi koettiin se, ettei tarvitse itse ajaa ja saa jutella matkan aikana jonkun kanssa. Lisäksi todettiin, että kimppakyydeistä tulee ekologisesti hyvä mieli.

Jotkin asukkaiden toiveista saivat heti vastakaikua kaupungilta. Kylillä ei ollut näkyvillä linja-autoaikatauluja, joten kaupunki laminoi aikataulut ja jakoi ne kylille. Samoin kyläpysäkeille asennettiin tiedot asiointi- ja koululiikenteestä. Kyläilloissa virisi myös ajatus siitä, että kouluun hankitut polkupyörät muutetaan koulujen lomien ajaksi kaupunkipyöriksi, joita jokainen kaupungissa liikkuva voi hyödyntää. Lisäksi yhdelle kylälle muodostettiin kimppakyyti-viestiryhmä, jonka avulla jo ainakin yksi viikoittainen harrastuskyyti saatiin yhdistettyä. Muutamia ajatuksia jäi vielä roikkumaan ilmaan, kuten idea kyläkohtaisista terveyskeskusajoista, jolloin terkkarille kuljettaisiin yhtä matkaa.

Liikennepalvelulaki tuo uusi mahdollisuuksia

Vaikka Fiksusti kyliltä -hanke päättyikin vuoden 2018 lopussa, jatkuu toiminta ainakin yhden tapahtuman verran. Viime vuonna tapahtui useita lakiuudistuksia, jotka vaikuttavat eritoten maaseudun liikenteeseen. Yksi uudistuksista oli liikennepalvelulainmuutos, joka koskee ihmisten ja tavaroiden kuljettamista. Joensuun seudun Leader järjestää yhdessä Puhti-hankkeen ja Outokummun kaupungin kanssa tilaisuuden, jossa pureudutaan uuteen liikennepalvelulakiin ja sen mahdollisuuksiin. Tilaisuudessa on puhumassa Traficomin johtava asiantuntija Mikko Västilä.

Tilaisuus pidetään torstaina 28.2.2019 klo 13-15 Outokummun kaupungintalolla (Hovilankatu 2, Outokumpu). Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä tai tallenteena Outokummun kaupungin Youtube-kanavalla.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa