Perunavelli kruunaa nostalgiamatkan

9.5.2019 Reeta Rönkkö
Vanhat esineet kiinnostivat testiryhmän osallistujia. Vanhat esineet kiinnostivat testiryhmän osallistujia. Reeta Rönkkö

Ylä-Karjalan matkailukylät -hanke on viime syksystä lähtien kehittänyt yhdessä alueen kylien, yhdistysten ja matkailutoimijoiden kanssa uusia matkailutuotteita. Hankkeen työpajoissa on ideoitu ohjelmapalveluita, hiottu niiden sisältöjä ja aikataulua sekä pohdittu hinnoittelua. Kevään korvalla ensimmäiset tuotteet pääsivät testiryhmien arvioitavaksi.

- Tuotteiden kehittäminen eri toimijoiden kesken on onnistunut hyvin. Aluksi annettiin koulutusta matkailupalveluiden tuotteistamiseen ja sen jälkeen jokainen on saanut kehitellä omaa tuotettaan. Työpajoissa on sitten käyty läpi tuotteiden kehittymistä ja saatu ideoita muilta sekä verkostoiduttu. Yhdessä tekeminen ja sparraaminen on ollut osallistujien mielestä koko jutun suola, kertoo hankkeen vetäjä, matkailukoordinaattori Kati Lipponen

Pitäjänhistoriaa ja koulumuistoja

Maakaista pääsi mukaan testaamaan Valtimo-Seuran ja paikallisten matkailuyrittäjien yhdessä toteuttamaa Karttakeppiä ja perunavelliä -ohjelmakokonaisuutta. Retki alkaa Valtimon vanhalta viljamakasiinilta, johon Valtimo-Seura on lahjoitusesineistä koonnut alueen maa- ja metsätaloutta sekä kalastusta esittelevän näyttelyn. Vuonna 1904 rakennettu viljamakasiini on hyvin säilynyt ja jo pelkkänä rakennuksena käymisen arvoinen paikka. Monipuolinen esineistö ja niiden asiantunteva esittely antaa vieraalle hyvän katsauksen perinteisiin elinkeinoihin.

Makasiinilta matka jatkuu Valtimon vanhalle puukoululle. Kesäkäyttöön kunnostettu rakennus on hienolla paikalla ja tarjoaa hyvät puitteet kouluhistorian esittelylle. Sisätiloista löytyy koulunäyttely, joka tarjoaa monta mukavaa tarinaa. Kouluhistoriaan tutustumisen kohokohta on ajan hengen mukaan pukeutuneen opettajan vetämä äidinkielen tunti, jossa osallistuja pääsee testaamaan kaunokirjoitustaitojaan. Mitenkäs se sujuukaan? Kouluvierailun kruunaa vanhan ajan tyyliin toteutettu kouluruokailu, jossa keittäjätär jakaa perunavellin suoraan lautasille. Kyytipojaksi on tarjolla näkkileipää ja lopuksi vielä pullakahvit. Ruokailun yhteyteen on varattu mukavasti aikaa kerrata omia koulumuistoja, joita vierailu takuulla herättää.

8

Retken viimeinen kohde on Valtimo-Seuran uusi perusnäyttely Kuntalaisten talon alakerrassa. Näyttelyyn on koottu Valtimon historiaa monelta kantilta ja purkutuomion saaneen pappilan ovista kootut vitriinit kätkevät sisälleen monta mielenkiintoista esinettä ja yksityiskohtaa. Vajaan kolmen tunnin ohjelmakokonaisuus oli asiantuntevasti toteutettu ja hujahti ohi ällistyttävän nopeasti. Oivallinen kokonaisuus, Maakaistaa suosittelee lämpimästi!

Maisemia ja maatilan historiaa

Testipäivässä oli Karttakeppiä ja perunavelliä -kierroksen lisäksi testissä Haikolan talon järjestämä opastettu Koe pienois-Koli Kohtavaaralla -kierros Kohtavaraan näkötornille ja Toivon polulle. Kolmas kohde oli Pihan pyrähdys, eli vanhan maatilan pihapiirin ja siihen liittyvän historian esittely Sivakan kylän Yläpihan tilalla. Päivän lopuksi testiryhmät kävivät yhdessä järjestäjien kanssa palautekeskustelun ja pohtivat parannusehdotuksia ja uusia ideoita tuotteisiin liittyen. Nyt testissä olleet tuotteet ovat varattavissa jo tulevalle kesälle, osa on mukana myös kesän viikko-ohjelmassa.

- Tälle keväällä on tulossa vielä yksi tuotetestaus. Muitakin tuotteita on työn alla, mutta ne eivät ole vielä yhtä pitkällä ja niitä testataan vasta syksymmällä. Mutta jo nyt syntyneet tuotteet ovat mukavan erilaisia ja täydentävät hyvin alueen matkailutarjontaa, Kati Lipponen iloitsee.

14

Ylä-Karjalan matkailukylät -hanketta toteuttaa Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Oy ja sitä rahoittaa Vaara-Karjalan Leader ry. Lisätietoja hankkeesta löytyy TÄÄLTÄ.

 

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot