A+ A A-
Kylät 2.10.2019

Ahmovaaran monikäyttötalo on viittä vaille valmis

Ahmovaarassa kuuluu vielä tekemisen ääni, kun viimeistelytöitä nikkaroidaan sisätiloissa valmiiksi ja pihaa valmistellaan kuntoon.

-Meillä on tällä hetkellä positiivinen ongelma, kun käyttäjiä alkaa tulla, vaikka vielä on joitakin paikkoja kesken. Olemme saaneet jo väliaikaisen käyttöluvan, joten siinä mielessä ongelmaa ei ole, Eino Nuutinen kertoo. Hän on ahkeroinut rakennusprojektissa ja on tyytyväinen siihen, että aikataulu on pitänyt, vaikka alussa ei ehkä ymmärrettykään, kuinka suuri projekti tämä olisi.

-Vielä odotellaan putki- ja sähkömiehiä, kunhan he kiireeltään ehtivät tänne viimeistelytöihin. Yläkerrassa odottavat jo kerhotilan suuret näyttötaulut ja kuntosalin kallis kuntolaite uusia harrastajia ja kerhoja. Tila on valoisa ja ikkunoissa on panssarilasit, joten sali sopii kaikenlaisten pallopelien järjestämiseen. Liikuntasalin lattia on jo valmis ja Joensuun karateseura on jo pitänyt salissa leirin. Kansalaisopiston Liikuntapiiriin tuli heti 30 osallistujaa ja askartelupiiri on aloittanut monitoimitilassa. Kolin seudun matkailukysyntää tilojen käyttöön on myös ollut.

ahmovaara sisätilat

 

Monen toimijan paketti

Heti alussa päätettiin, että suunnitelma pitää tehdä hyvin ja siihen pitää saada pätevä tekijä. Näin saadaan varmasti kustannuksia loppupelissä pienemmäksi .Toisena tärkeänä asiana pidetään hankkeen hallinnointia, jossa pitää olla hyvin tarkka ja olla tilanteen tasalla, Nuutinen kiteyttää.

Ahman hiihdon kilpailutoiminnasta oli kertynyt tuloja ja siitä virisi ajatus, että oma sisäliikuntatila olisi kylälle tarpeen.  Naapurikyliä pyydettiin mukaan, kerättiin omarahoitusosuudet ja päätettiin rakentaa kunnolla, kun leikkiin ryhdytään. Juuan kunta on ollut mukana tukemassa hanketta lahjoittamalla tontin sekä vesi- ja sähköliittymän.

Monikäyttötalo-hanketta hallinnoi Kolinseudun kehittämisyhdistys, joka perustettiin vuonna 2016. Perustajajäseninä olivat Ahman pojat, Tuopanjokiseura, Kolin pursiseura ja Ahmovaaran martat. Lisäksi hankkeeseen saatiin kerättyä lahjoitusvaroja.  Hanke on hieno osoitus siitä, että useat kylät, yhdistykset, kunta ja yritykset voivat tehdä yhteistyötä yhteisen tavoitteen eteen. Talkoisiin on osallistunut 130 henkilöä.

ahmovaara rakentaminen

 

Kasvukeskukselle pohjaa

Ahmovaara nähdään kasvukeskuksena, johon Joensuun läheisyys osaltaan vaikuttaa. Lapsiperheitä toivotaan muuttavan maaseudulle ja senkin vuoksi puitteet harrastusmahdollisuuksille on hyvä olla kunnossa.

-Ahmovaara sijaitsee n. 30 kilometrin päässä Juuasta ja harrastuksiin on aiemmin ollut pakko lähteä autolla kuntakeskukseen. Kohta ei enää tarvitse, kertoo Ahmovaaran marttojen puheenjohtaja Tuija Puttonen. Hän pitää tärkeänä sitä, että monikäyttötalon palvelutiloja voidaan vuokrata esimerkiksi sairaanhoito- ja lääkäripalveluille, kampaamolle tai muille yrityksille ja saada näin kylään kaivattuja palveluita. Esimerkiksi vanhusneuvola, jossa panostettaisiin vanhusten lihaskunnosta huolehtimiseen, olisi varmasti tervetullut, Puttonen ideoi.  Hänellä ja muilla martoilla on takana 42 tunnin talkoomaraton, jossa pihatöiden ohessa keitettiin ja tarjoiltiin mm. 30 litraa keittoa ja lopuksi testattiin lattia villasukkatansseilla. Salin todettiin sopivan niin tanssien, juhlien, konserttien kuin jumppienkin pitopaikaksi.

Katso video:

 

 

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa