A+ A A-
Kylät 9.3.2020

Karhunpäässä harjoitellaan täydellistä osumaa

Pimeydestä, pakkasesta, sumusta ja viimasta ei ole tietoakaan ampumaharjoituksissa Karhunpään kylätalolla. Tiistai-iltaisin kahvinkeitin porisee, juttu luistaa omaa vuoroa odottaessa ja välillä selitellään huonoa osumaa tai kehutaan kaveria hyvästä osumasarjasta. Seinällä on metsästyssimulaattorin valtava näyttö, kuin oviaukko, josta voisi kävellä suoraan luontoon.  Hetken odotuksen jälkeen juoksee hirvi oikealta, katoaa puiden siimekseen ja ilmestyy jälleen aukiolle näkyviin. Ampuja seuraa hirven etenemistä aseella aivan samoin, kuin oikeassa metsästystilanteessa ja tähtää juuri oikeaan paikkaan hirven lavan kohdalle. Laukaus kuuluu ja hirvi kaatuu.

Metsästyssimulaattori

-Jos ampuu vähänkin ohi kehästä, jonka sisään on ammuntakokeessakin osuttava, ei hirvi välitä mitään. Se jatkaa juoksemista, kertoo ammunnan ohjaajana toimiva Juha Laatikainen Karhunpään Karhuveikoista. Metsästystilanteessa huonosta osumasta voi tulla haavikko, ja simulaattorin tärkein tehtävä onkin valmistaa metsästäjiä keskittymään, tähtäämään ja osumaan oikeaan kohtaan oikeaan aikaan. Metsästäjille on tärkeää, että haavikoita metsästystilanteissa ei tule.

Simulaattori on sen verran viisas, ettei selityksille jää sijaa. Ammunnan jälkeen näytöltä voi tarkistaa, mihin laukaukset ovat osuneet ja sen perusteella voi jatkossa korjata omaa ammuntaansa. Simulaattori mahdollistaa kilpailun oman itsensä kanssa tai vaikkapa porukassa. Jouko Hult on saanut seuran jäseniltä tunnustusta hyvästä ammuntataidostaan ja hän kertoo, että metsästyssimulaattorilla ampuminen on hyvin todentuntuista, eikä missään tapauksessa helpompaa kuin todellisessa tilanteessa. Erilaisia taustakuvia on n. 40 ja laitteella voi metsästää mm. hirveä, karhua, ahmaa, sutta ja metsälintuja tai ampua esimerkiksi kiekkoja.

Nuoria kannustetaan mukaan metsästysharrastukseen

Simulaattori on noin 7000 euron arvoinen laite kameroineen ja videotykkeineen. Hankintaan on saatu leader-tukea. Seuran jäsenet haluavat kannustaa nuoria mukaan ammunta- ja metsästysharrastuksen pariin, ja metsästyssimulaattori on siihen yksi keino. Nurmeksen 4H:n eräkerhon nuoret ovat jo pari kertaa päässeet harjoittelemaan ampumista. Jouko Hult kertoo, että nuorilla on jo entuudestaan ollut hieman aseenkäsittelytaitoa ja kiinnostusta metsästykseen.
– Metsästyssimulaattorissa käytettävä ase on myös todentuntuinen ja painaa jokseenkin saman verran kuin junioriase. Sen käsittelyssä pätevät ihan samat säännöt kuin oikean aseen käytössä, Hult kuvailee.

Karhunpään Karhuveikkojen puheenjohtaja Jaakko Sirkkiä toivottaa simulaattoriammunan pariin tervetulleiksi myös erilaiset ryhmät.
-Esimerkiksi polttariporukat, tyky-päivien viettäjät, metsästysseurat ja koululuokat voivat varata meiltä parin tunnin ohjatun tuokion, eikä se ole hinnalla pilattu. Vetäjiä 130 jäsenen seurasta kyllä löytyy.

Toimittaja testaa

simulaattori2

Toimittaja testasi laitetta ja totesi, että hirven ampuminen sujui kutakuinkin mallikkaasti. Kahdeksasta laukauksesta kaksi meni puuhun ja kaksi kehän ohi. Täydellisiä osumia karhua ja sutta ampuessa tuli vain yksi molempiin, joten harjoittelu olisi paikallaan ennen oikeata metsästystilannetta. Ammuntatilanne oli rento, eikä muiden läsnäolo häirinnyt keskittymistä. Kokemus oli yllättävän todentuntuinen ja taustan maisemat kauniita ja uskottavia.

 

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa