A+ A A-
Kylät 3.6.2020

Hattuvaara – rajalla

Ritva Purhonen (vas), Helka Hoskonen ja Oona Tahvanainen kylätalo Tolokun Tuvalla pohtimassa kylän historiakohteiden taustoja. Ritva Purhonen (vas), Helka Hoskonen ja Oona Tahvanainen kylätalo Tolokun Tuvalla pohtimassa kylän historiakohteiden taustoja.

Hattuvaaran kylä Ilomantsissa yllättää kävijänsä. Kylältä löytyy monenlaista nähtävyyttä ohikulkijalle tutkittavaksi. On autenttisia sotapaikkoja sotien jäljiltä tykkinäyttelyineen ja Taistelijantaloineen, on ortodoksista kulttuuria praasniekkoineen, on Euroopan itäisin piste sekä muita luontokohteita ja onpa kylällä jopa oma kultakaivos. Lista on varsin pitkä noin kahdeksankymmenen asukkaan kylälle. Mutta miten saada ohikulkijat pysähtymään? Miten matkailijoista saataisiin myös muuta raportointitietoa kuin kylän läpi vilahtaneet auton valot?

Kehittämissuunnitelmasta työkalu koko kylän kehittämiseksi

Hattuvaara ei ole vain fyysisesti valtakunnan rajalla, vaan tietynlaisella rajalla ollaan myös kylän kehittämisessä. Hattuvaaran kylätoimikunta on vuosien saatossa aktivoinut ihmisiä mukaan kylän kehittämiseen. Jonkinlainen pysähtyneisyyden tila vaivasi kuitenkin kylää. Viime vuoden aikana toimintaan saatiin kuitenkin innostettua mukaan uusia toimijoita ja asioita on uskallettu katsoa hieman uudesta näkökulmasta. Ja tulosta on alkanut syntymään! Kylätoimikuntaan on saatu mukaan useampi nuorempi henkilö ja uusia ideoita kylän kehittämiseksi on punottu uudella innolla. Kylän talkoisiin on saatu innostettua mukaan myös niitä henkilöitä, jotka vuosien saatossa olivat jättäytyneet ”oppositioon”.  Kylän kehittäminen otetaan tosissaan ja toimenpiteiden toteuttamisen pohjaksi on parhaillaan työn alla Hattuvaaran kehittämissuunnitelma. Rahoitusta suunnitelman tekoon saatiin Vaara-Karjalan Leaderilta.

Kehittämissuunnitelman teosta vastaa Hattuvaaran Ystävät ry ja hankkeen puuhanaisina toimivat Ritva Purhonen sekä kylätoimikunnan puheenjohtaja Helka Hoskonen. Kehittämissuunnitelmaan kootaan konkreettiset kehittämistoimet kylän ja kylämatkailun kehittämiseksi, kartoitetaan alueen yritys- ja yhdistystoiminnan kehittämismahdollisuuksia ja tuotteistamista, priorisoidaan ja aikataulutetaan toteuttamiskelpoiset toimenpiteet, lisätään yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja tehdään konkreettisia hanke-ehdotuksia myöhemmässä vaiheessa toteutettavista hankkeista. Valmis kehittämissuunnitelma toimii tiekarttana kylän kehittämis- ja investointitoimissa. Kehittämissuunnitelman tekoon osallistuu joukko kylän yhteistyökumppaneita, kylän asukkaita, loma-asukkaita ja muita aktiiveja. Näin varmistetaan, että jokaisella on mahdollisuus kertoa oma näkökantansa kylän kehittämiseksi.

Pilkettä silmäkulmassa

Vaikka kylän kehittäminen on välillä totista puuhaa, esittelevät kylän ”voimanaiset” kylätalon toimintoja pilke silmäkulmassa ja huumorilla höystettynä.

- Meillä on kylätalolla ihan oma terapeutti! Sille voi ihan rauhassa kertoa huolensa ja murheensa, huikkaa Oona Tahvanainen kylätalolla.

kylän terapeutti2

Huumori on otettu vahvasti mukaan myös kylän kehittämiseen. Kylän näkyvyyttä verkossa pyritään nostamaan mm. esittelyvideoiden avulla. Pääroolissa videoilla esiintyy kukapa muukaan kuin Viola Orvokki Unelma Hattupää, tuttavallisemmin Neiti Hattupää.

 kukka hattu täti

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat myös Hattu-näyttely, jossa kylän historian sijaan näytteillä on tietenkin hattuja. Kylämaiseman parantamiseksi ollaan puolestaan rakentamassa Kukka-Hattu–maisemaa. Kylän tsasounan viereen on tarkoitus tulevana kesänä kunnostaa kukkapelto. Lisäksi kunnostetaan kylätalon pihaa, entisöidään tsasounan alueen pistoaita, sekä kunnostetaan huonokuntoiset opastukset. Suunnitellut toimenpiteet parantavat merkittävästi kylän maisemaa ja toivottavasti saavat osakseen myös ohikulkijoiden huomiota siten, että Hattuvaarasta ei vain ajeta enää ohi, vaan matkailija kurvaisi kylätalolle, nauttisi Taistelijan Talolla päiväkahvit ja kävisi tutustumassa tarkemmin tähän kulttuurilla ja historialla höystettyyn viehättävään rajakylään.

Hannele Pyykkö

Vaara-Karjalan Leader ry

toiminnanjohtaja

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa