A+ A A-
Kylät 29.6.2020

Tavikosken mylly kutsuu käymään

Myllyn uusi pärekatto on loppusilausta vaille valmis. Myllyn uusi pärekatto on loppusilausta vaille valmis. Reeta Rönkkö

Tavikosken vanha hierinmylly Verkkojoen kylällä Valtimolla on nykyisin suosittu vierailukohde. Mylly ympäristöineen on parin viime vuoden aikana kohentanut ilmettään ahkeran talkooporukan ja kunnan maksamien tarvikkeiden myötä. Uusi silta, korjattu nuotiopaikka ja kunnostettu rakennus houkuttavat tutustumaan paikkaan ja sen historiaan.

Omatoimimylly

Tavikosken myllyn rakensivat vuonna 1907 paikalliset kruununtorpparit. Sitä ennen jyvät oli pitänyt kuljettaa 30 kilometrin päähän Karhunpään kylälle jauhettavaksi. Ennen myllyn rakentamista paikalla oli jo ollut vesivoimalla toimiva, villan huovutukseen käytetty sarkatamppi.

Mylly on toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen. Vesi ohjataan ränniä myöten jauhinkiveen kiinnitetyn tukijalan siipiin, jotka alkavat pyörittää jalkaa ja sitä myötä kiveä. Toinen jauhinkivi pysyy paikallaan. Valvojaa ei tällaisessa myllyssä tarvittu, välillä vain käytiin lisäämässä jyviä ja keräämässä jauhot pois. Mylly jauhoi riihikuivia rukiita neljä säkillistä vuorokaudessa. Pula-aikoina jauhettiin viljan lisäksi pettua.

Mylly oli ahkerassa käytössä vielä 1940 -luvulla. Jatkosodan aikaan mylly välillä jopa sinetöitiin viranomaisten toimesta, tarkoituksena ehkäistä valvomatonta jauhatusta elintarvikkeiden säännöstelyyn vedoten. Tekniikan kehittyessä myllyn käyttö kuitenkin väheni ja loppui pikkuhiljaa kokonaan. Parissa kymmenessä vuodessa mylly ehti rapistua, kunnes Valtimon kunta tarttui toimeen ja kunnosti sen vuonna 1967 itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Mylly maa-alueineen siirtyi lahjoituksena Valtimon kunnan omistukseen 1990-luvun lopulla.

Kunnostus käynnissä

Vuosien varrella myllyn alueesta ovat huolehtineet Verkkojoen kylätoimikunta ja Valtimon kunta, joka on kustantanut korjaustarvikkeet. Mylly on ollut kyläläisten suosittu vierailukohde ja sijainti UKK-reitin varrella on tuonut sinne kävijöitä myös muualta. Pieniä kunnostustöitäkin on tehty, muun muassa myllyn katto ja joen yli myllylle johtava silta on ajan saatossa muutamaan kertaan korjattu. Pari vuotta sitten oltiin kuitenkin taas siinä pisteessä, että silta oli turvallisuussyistä käyttökiellossa ja myllyrakennus kovasti kunnostuksen tarpeessa. Valtimon alueen kotiseutuyhdistys Valtimo-Seura päätti silloin ryhtyä toimiin asioiden tilan korjaamiseksi.

- Olimme yhteydessä Valtimon kuntaan ja sieltä luvattiin, että kunta maksaa tarvikkeet, jos pystytte itse tekemään työt. Niinhän me sitten ruettiin hommiin. Kesällä 2019 rakennettiin uusi silta joen yli ja korjattiin myllyn vesiränni. Vuoden vaiheessa tehdyn kuntaliitoksen jälkeen Nurmeksen kaupunki lupasi onnesi jatkaa tarvikkeiden kustantamista. Niinpä tänä kesänä on jo korjattu myllynkivien alla oleva tukirakenne, myllyn vieressä oleva tulipaikka ja viimeistä silausta vailla on myös myllyn uusi pärekatto. Loppukesän aikana kunnostetaan vielä parkkipaikalta myllylle johtava 300 metrin polku ja sen pitkospuut, kertoo Verkkojoen kyläaktiivi ja Valtimo-seuran hallituksen jäsen Satu Tanskanen.

- Valtimo-seura on kantanut kunnostuksesta suurimman vastuun ja yhdistyksen jäseniltä on löytynyt myös perinnerakentamisen osaamista. Ilman sitä homma ei olisi onnistunut. Sosiaalisen median kautta tieto myllystä on levinnyt ja täällä käy koko ajan enemmän väkeä. Myös muut kuin paikalliset ovat löytäneet paikan, Tanskanen iloitsee.

Päävastuun korjuutöistä kantavalla Valtimo-Seuralla on parin viimeisen vuoden ajan ollut käynnissä useampiakin isoja hankkeita. Myllyn korjausurakka on luonteva jatkumo toimenpiteiden ketjussa.

- Muutama vuosi sitten seura sai merkittävän testamenttilahjoituksen. Sen lisäksi saimme Leader -rahoitusta, ja niiden avulla on koottu ja tuotu monella tavalla esille Valtimon historiaa. Kuntalaisten talon alakertaan perustettiin pysyvä näyttely, Vanhalla puukoululla esitellään kouluhistoriaa ja viljamakasiinissa on maa- ja metsätalouden historiaa valottava näyttely. Hankkeiden myötä syntyi uutta aktiivisuutta ja talkoohenkeä ja sen innostamana päätettiin ryhtyä myllyn kunnostukseen. Iso asia on ollut myös hyvin toimiva yhteistyö kunnan suuntaan ja sieltä saatu apu, valottaa taustoja Valtimo-seuran sihteeri Pertti Meriläinen.

Tavikosken kunnostetun myllyalueen avajaisia juhlitaan maakuntaviikolla elokuun lopussa 2020. Luvassa on alueen esittelyn lisäksi ainakin naurispuuroa, kaarnavenekisa sekä musiikkia. Mylly kannattaa siis ehdottomasti laittaa käyntikohteiden listalle. Samalla reissulla voi käydä myös Valtimon taajamassa Vanhalla puukoululla tutustumassa myllyalueen kunnostustöistä kertovaan pienoisnäyttelyyn.

Ajo-ohjeet Tavikosken myllylle löytyvät TÄÄLTÄ.

 

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa