A+ A A-
Kylät 23.7.2021

Pitkin Pogostan kulttuuripolkua

Samuel Elmgrenin tekemistä sisämaalauksista luterilainen kirkko on saanut lisänimen "Sadan enkelin kirkko" Samuel Elmgrenin tekemistä sisämaalauksista luterilainen kirkko on saanut lisänimen "Sadan enkelin kirkko"

On hienoa, että reitin voi aloittaa ihan mistä kohtaa vaan, kiertää kokonaan tai poimia itselle sopivan pätkän kuljettavaksi. Ilomantsin kirkonkylällä kulkeva Pogostan kulttuuripolku on noin neljä kilometriä pitkä historiallisiin paikkoihin ja tarinoihin keskittyvä reitti. Reitti ei ole kokonaisuudessaan esteetön, mutta monet kohteista ovat saavutettavia niin pyörätuolilla kuin lastenvaunuilla/-rattailla. Maakaistan sisällöntuottaja tutustui Pogostan kulttuuripolkuun ja tässäpä tarinaa reitiltä.

Tarinat värittävät elämystä

Pogostan kulttuuripolku on ehdottomasti historiasta kiinnostuneet must-vierailukohde Ilomantsissa. Reitille voi lähteä valitsemastaan paikasta ja selkeä kartta auttaa eteenpäin. Polun kulkeminen onnistuu myös lasten kanssa. Jokaisen kohteen luota löytyy opastaulu, jossa on kerrottu kohteesta tai siihen liittyvistä henkilöistä tarinan muodossa. Lasten mielenkiinto jaksaa pysyä yllä, kun voi odottaa seuraavan kohteen tarinaa tai etsiä reitille pystytettyjä viittoja. Selkeän reittimerkin viitoittamaa polkua on ilo kulkea. Pogostan kulttuuripolun organisoija ja työrukkanen on Ilomantsi-Seura ry. Polku on avattu virallisesti toukokuussa 2019. Leader-tukea kehittämishankkeelle on myöntänyt Vaara-Karjalan Leader ry.

Tutustu myös tarinaan Pogostan kulttuurihankkeen tekovaiheesta.

 Kulttuuripolun reittiviitta

Kulttuuripolun viitoitusta on helppo seurata

Mobiilisovellus ohjaa reitillä digisti

Kulttuuripolun kartan voi napata mukaansa melkein mistä vain Ilomantsin kirkonkylän yrityksestä. Pelkän paperikartan lisäksi mukaan voi ottaa Ilomantsin Matkailuyhdistyksen julkaiseman Ilomantsin matkailijan oppaan 2021, josta löytää laajemminkin palveluja ja reittejä. Kulttuuripolun kartta löytyy oppaan sivuilta. Matkailijan opas löytyy myös sähköisenä verkosta.

Pogostan kulttuuripolkuun voi tutustua myös digiaikaan sopivasti oman matkapuhelimensa kautta. Kohteiden infotaulusta löytyy QR-koodi, jonka takaa avautuu linkki emuseo.fi-sivustolle. Koodi löytyy opastaulujen lisäksi julkaisuista. Mobiilisovellus on helppokäyttöinen ja informatiivinen. Kohteet on lueteltu kuvineen ja tarinoineen. Lisäksi jokaisen kohteen tiedoissa on maininta kohteen saavutettavuudesta. Sovelluksesta tiedot löytyvät myös englanniksi. Sovellus on monipuolinen, mukaan on saatu mahdutettua kulttuuripolun varrella sijaitsevia kohteita ja palveluja. Lapsiperhettä ilahduttaa rauhallinen lounas Katri Valan Kulttuurikeskuksen naapurissa sijaitsevassa Kotimäen Pitotuvassa. Lounaan jälkeen voi ihastella viereisen Karhuareenan ja Karhumetsän karhupatsaita.

Pogostan kulttuurireitin kartta

Kartoissa on mistä valita, perinteisesti paperilla tai modernisti diginä

Reitiltä voi myös poiketa

Kohteita on reitillä kaikkiaan 12. Kulttuuripolun kiertäminen onnistuu kävelyn lisäksi myös autolla tai vaikka matkailuneuvonnasta vuokrattavalla polkupyörällä. Koska reitti kulkee kirkonkylällä, on samalla helppo katsastaa muutkin reitin varrelle osuvat kohteet. Vanha Kauppatie on ihanan nostalginen ja kirvoittaa niin lapset kuin aikuiset pohtimaan millaisia kauppoja ja liikkeitä vanhoissa rakennuksissa on mahtanut olla. Kauppatietä kulkiessa kannattaa käydä Nukke- ja nalletalossa, jossa vanhimmat asukkaat ovat 1920-luvulta. Kauppatiellä sijaitsee myös Piirolan Pihan taitokeskus. Nostalgian ja käsitöiden nälkäisille oiva kohde.

Reitin varrella on myös muita hienoja historiallisia rakennuksia. Luterilaisen kirkon vierestä löytyvät yksityisomistuksessa olevat vanha apteekki ja entinen kunnanlääkärin virka-asunto. Samaiselta suunnalta löytyy myös suosittu Viinitorni, jossa voi käydä hörppäämässä päiväkahvit ja ihailla huimia maisemia. Reittiä kulkiessa Pogostaa alkaa katsoa aivan eri lailla kuin aiemmin. Tietotärppinä kerrottakoon, että sana pogosta tulee vanhasta venäjästä ja tarkoittaa veronkantopiiriä. Jos kuulet puhuttavan Pogostasta, tarkoitetaan sillä Ilomantsin kirkonkylää.

Katri Valan Kulttuurikeskus

Katri Valan Kulttuurikeskus tunnetaan sinisestä ovesta

Mahtavat maisemat

Pogostan kulttuuripolun ehdoton lisä ovat huikeat maisemat. Esimerkiksi luterilaisen Sadan enkelin kirkon portailta avautuu upea maisema Ilomantsinjärvelle. Loistavia maisemakohde on myös Pappilanvaara, jossa voi nähdä jääkauden muovaaman vaaramaiseman.

Ortodoksisen Pyhän Elian kirkon lähettyviltä lähtevät pitkospuut Kokonniemin kalmistoon. Kalmisto on tyypillinen ortodoksinen karjalainen rantakalmisto. Pitkospuut ovat leveät ja helppokulkuiset. Lastenrattaiden kanssa ei pääse itse kalmistoon, sillä siellä kulkevat kapeammat ”kinttupolut”. Kalmistoon on juuri uusittu portit ja aitaa. Portilla seisoessa tuoksuukin ihanasti terva.

Heti portista sisään astuessa tulee rauhallinen olo. Muu maailma tuntuu jäävän porttien ulkopuolella ja vierailija voi keskittyä ihailemaan metsä- ja rantamaisemaa ja kuuntelemaan tuulen huminaa ja laineiden liplatusta. Kalmisto eroaa perinteisestä hautausmaasta. Haudat sijaitsevat metsässä siellä täällä. Osa selkeämmin, osa on merkitty vain pienellä puisella ristillä tai kivellä. Ainoa tämän idyllin särkevä tekijä ovat kekomuurahaiset, jotka tarrautuvat jalkoihin ja näykkäilevät ikävästi. Kalmistoon kannattaa siis suunnata pitkävartisissa kengissä ja iho suojattuna. Kekoja on metsässä kymmeniä ja myös muurahaiset ovat oppineet käyttämään polkuja.

Kokonniemen kalmisto

Kokonniemen kalmisto oli saanut uudet portit ja aidat ympärilleen

Leader-tuella kehitetään maaseutua

Pogostan kulttuuripolku oli oikein miellyttävä kulkea myös perheen pienimpien kanssa. Aivan joka kohdetta ei välttämättä ehdi yhden päivän aikana käydä, mutta onneksi moni kohteista on mahdollista nähdä ohi kulkiessa. Kulttuuripolku on nimensä veroinen ja etenkin nyt kun kirkonkylän teiden varsia koristavat Karhufestareiden karhupatsaat.

Toivottavasti mahdollisimman moni Ilomansissa vierailija ja ilomantsilainen tutustuu upeasti toteutettuun reittiin. Pogostan kulttuuripolku on oiva esimerkki siitä, kuinka Leader-rahoituksella voidaan elävöittää ja kehittää maaseutua. Ja tämän työn tuloksista kannattaa nauttia.

Pogostan kulttuuripolun kartan löydät sähköisena Ilomantsin matkailijan oppaasta.

 

Jaana Parkkinen

Sisällöntuottaja
Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa