×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 107

Taito Pohjois-Karjala on käsityöperinteiden uudistaja

16.9.2014
Toiminnanjohtaja Tuija Tekin kertoo kangaspuilla kutomisen käyvän arjen terapiasta. Toiminnanjohtaja Tuija Tekin kertoo kangaspuilla kutomisen käyvän arjen terapiasta. Katja Asikainen

Taito Pohjois-Karjala ry:n juuret ulottuvat vuoteen 1909, jolloin perustettu Pohjois-Karjalan kotiteollisuusyhdistys jakoi kiertävää käsityöneuvontaa ympäri maakunnan. Opastaminen ja kiertäminen ovat edelleen yhdistyksen perustoimintaa, vaikka vuosikymmenet ovat tuoneet uusia työskentelytapoja ja ideoita mukanaan.

- Tehtävämme on ylläpitää pohjoiskarjalaista käsityökulttuuria esimerkiksi opetuksen keinoin. Järjestämme käsityökurssitoimintaa kattavasti, kertoo Taito Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Tuija Tekin.

Nykyisellään Taito Pohjois-Karjala ylläpitää käsityökeskuksia Ilomantsissa, Joensuussa, Lieksassa, Nurmeksessa ja Tohmajärvellä. Lisäksi Joensuun keskustassa sijaitsevassa Taitokorttelissa yhdistys pyörittää liiketoimintaa Kauppaneuvoksen kahvilan sekä designtuotteita myyvän Taito Shopin voimin. Monipuolinen toiminta tarjoaa myös mahdollisuuksia työllistyä.

- Meillä on paljon harjoittelijoita eri aloilta ja lisäksi tarjoamme pitkäaikaistyöttömille mahdollisuuden kokeilla erilaisia työtehtäviä. Inhimillisyyden täytyy olla toiminnassa mukana, painottaa Tekin.

Käsillä tekeminen vetää ihmisiä puoleensa. Vuosien saatossa kuitenkin niin harrastajat, yrittäjät kuin kuluttajatkin ovat tulleet entistä tiedostavimmiksi.

- Ekologiset arvot ja ympäristöasiat ovat nousseet selkeästi esille esimerkiksi materiaalivalinnoissa. Ostajia kiinnostaa tuotteen tarina ja mistä tuote on peräisin, toimistosihteeri Laura Sutinen kertoo.

Hankkeilla vaikuttavuutta

Taito Pohjois-Karjalassa on kokemusta hanketoiminnasta ja useiden vuosien ajalta.

- Meidän hankkeissamme keskeistä on, että niissä muodostuvat hyvät käytännöt jäävät myös elämään, täsmentää Sutinen.

Onnistuneista hanke-esimerkeistä käyvät vaikkapa ympäri Pohjois-Karjalaa kiertävät Taitobussit, jotka ovat 2010-luvun kiertävää kotiteollisuusneuvontaa. Pitsikuviollisiin punaisiin pakettiautoihin pakataan käsityötarvikkeita ja käsityöneuvoja, joka vierailee kerhoissa, kylätaloilla tai jopa polttariporukan ilona. Hankeen rahoitus päättyi vuonna 2013 mutta Taitobussit kurvaavat edelleen Pohjois-Karjalan teillä. Hanke noteerattiin myös kansallisessa Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt 2014 -kilpailussa, jossa se selvisi lokakuussa järjestettävään finaaliin.

Toinen onnistunut hanke löytyy pohjoiskarjalaisten käsitöiden tuotekehityksen parista. Laadukkaita käsityötuotteita markkinoiva Homecrafts -brändi on tuonut käsityöyrittäjille mahdollisuuden saada tuotteitaan myyntiin kansallisen Taito Shop –ketjun hyllyille sekä verkkokauppaan.

- Homecraftsin myötä järjestimme maakunnan käsityöyrittäjille koulutuksia ja tarjosimme yhteistyönmahdollisuuksia esimerkiksi tuotekehittelyn parissa. Hankkeessa maakuntaan rakentui ammattimaisten käsityöläisten verkosto. Muutoin käsityöläisemme toimivat hyvin yksin, kertoo Tuija Tekin.

Käsityöläisyys onkin muuttunut entistä yrittäjämäisemmäksi. Alun perin Pohjois-Karjalassa käsitöitä tehtiin lähinnä maatalouden sivuelinkeinona.

Syksy tuo kurssit tullessaan

Syksyn myötä Taito Pohjois-Karjala on pyöräyttänyt kurssitoimintansa käyntiin. Erityisesti mattojen kudontakurssit vetävät väkeä.

- Kudonta on selkeästi käsityötrendi. Se kiehtoo entistä nuorempia ja myös miehiä. Monelta löytyy mummolan vanhat kangaspuut joita halutaan oppia käyttämään, kertoo Sutinen.

Käsitöiden harrastamisessa näkyvät ajan ilmiöt. Taloudellisesti niukkoina aikoina tehdään enemmän itse. Ihmisten kiireinen arki uudistaa myös kurssitarjontaa.

- Meillä alkavat uutuutena non-stop taitopajat, jotka kokoontuvat muutamaksi tunniksi kerrallaan vaihtuvan aiheen ympärille. Pienellä maksulla saa neuvontaa ja apua vaikkapa keskenjääneen neuletyön loppuun viemiseksi tai voi opetella uuden tekniikan, vihjaa Tekin.

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot