A+ A A-
Kylät 27.10.2014

Valtimo on yhteisöllinen kunta

Valtimon kyläpäällikköillassa oli mukava tunnelma. Valtimon kyläpäällikköillassa oli mukava tunnelma. Reeta Rönkkö

Kylätalkkarit, kokoontumistilat ja yhteiset tapahtumat nousivat esille Valtimon kyläkierroksen koosteessa, jota käytiin läpi kaikkien kylien yhteisessä kyläpäällikköillassa lokakuussa. Valtimolla kevään ja syksyn 2014 aikana toteutettu kyläkierros koostui kolmesta kyläillasta, seminaarista sekä Valtimon taajaman ja Pohjoisten kylien kyläsuunnittelusta. Kyläkierros huipentui kyläpäällikköiltaan, jossa yhdessä pohdittiin keinoja asioiden eteenpäin viemiseen.

Kaikille kylille yhteisistä asioista eniten keskustelutti kyläapu ja kylätalkkari toiminta ja niiden toteuttaminen kylille. Apuja toivotaan etenkin Pohjois-Karjalan kylät ry:n suunnitelmissa olevasta kyläapu –hankkeesta. Kylien kokoontumistilojen osalta tilanne on paranemassa, kunhan Ylä-Valtimon rakenteilla oleva kylätalo valmistuu ja Karhunpää ja Kalliojärvi kunnostavat vanhan seurojentalon yhteiseen käyttöön. Ja yhteisiä tapahtumia järjestettiin jo viime kesänä mm. Pohjoisten kylien heinätanssien ja avoimet kylät –tapahtuman muodossa. Avoimille kylille on luvassa jatkoa myös ensi vuonna.

Pusikoita ja valokuitua

Muina aiheina kylillä puhuttivat muun muassa reitistöjen kunto, tieasiat sekä maisemien pusikoituminen. Pääteiden kuntoon ei kylillä voida juuri vaikuttaa, mutta reitistöjen osalta on luvassa parannusta maakunnallisten hankkeiden kautta. Maisemien avaaminen taas on hyvä talkookohde kylien toimintaan, vaikkakin raivattavaa on monin paikoin kertynyt jo melko runsaasti. Apuja tähänkin kaivattaisiin. Kaiken kaikkiaan kylät olivat kuitenkin melko tyytyväisiä elämäänsä ja moni asia hoituu edelleen yhteistyön ja naapuriavun kautta. Valtimo onkin itsellisten ihmisten yhteisöllinen kunta, kuten kunnanjohtaja Leena Mustonen osuvasti totesi.

Yhteinen ilon aihe kaikille Valtimon kylille on pari vuotta sitten valmistunut valokuituverkko, joka tuo nopeat tietoliikenneyhteydet kaikille halukkaille. Valokuitu saa kiitosta joka puolelta. Tulevaisuuden haasteena on kehittää uusia palveluita, joita valokuidun kautta voisi hyödyntää. Kyläpäällikköillassa ideoitiin valokuidun käyttöä etenkin opiskelussa, virkamiesasioinnissa sekä paikallisten tuotteiden nettikaupan kehittämisessä.

Mitä muuta Valtimon kyläkierroksella nousi esiin? Se selviää kyläkierroksen koosteesta.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa