A+ A A-
Kylät 26.11.2014

Pohjois-Karjalan vuoden kylä on Viuruniemi

Vuoden kyläläisiä Viuruniemestä ja vuoden kylätoimija Eija Liimatta Vuoden kyläläisiä Viuruniemestä ja vuoden kylätoimija Eija Liimatta Tanja Airaksinen

Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi 2014 on valittu Viuruniemen kylä Outokummusta. Vuoden kylän valinta on tunnustus kylälle ja sen toimijoille. Vuoden kylätoimijaksi valittiin Eija Liimatta Ilomantsista.

Valinnan perusteet ovat:

  • Viuruniemen kyläyhdistys on onnistunut rakentamaan kyläyhdistyksestä aidosti kyläläisten hyväksi toimivan yhteisön, jossa homma pelaa niin kuin sen pitää kyläyhdistyksessä pelatakin.
  • Yhdistyksen toiminta on tavoitteellista, monipuolista ja erinomaisesti verkostoitunutta.
  • Kylä tuntee vahvuutensa ja osaa niitä myös hyödyntää.
  • Kylä tuntee historiansa, arvostaa vahvasti perinteitä ja on dokumentoinut esimerkillisellä tavalla mm. perinnerakentamista. Kylä on myös toteuttanut useita perinteeseen liittyviä näyttelyitä ja tapahtumia. Kylä osaa tapahtumatuottamisen ja tekee hedelmällistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.
  • Kylän viestintä on poikkeuksellisen monipuolista ja ajantasaista. Myös kylän medianäkyvyys ja brändi ovat pikkukyläksi poikkeuksellisen hyviä.
  • Kylän me-henki on vahvaa ja kylä on erityisen uudistumishaluinen.
  • Kyseessä on ehdottomasti selviytyjäkylä.

Viuruniemeläisiä oli saapunut runsaasti palkitsemistilaisuuden jälkeen järjestetyille kakkukahveille. Kysyttäessä, mitä kyläläisten tuumaavat palkitsemistilaisuudesta kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä ja ylipäänsä yhteistyöstä Outokummun kaupungin kanssa, totesi eräs kyläläisistä: - Niin voihan se olla että ne sieltä kohta ovat apua pyytämässä.

Vuoden kylätoimijaksi on valittu kyläkehittäjä Eija Liimatta Ilomantsista

Eija Liimatta on poikkeuksellinen kunnan työntekijä, joka on omalla persoonallaan nostanut kunnan ja kylien vuorovaikutuksen aivan uudelle tasolle. Viimeisen kahden vuoden aikana Eija Liimatta on vetänyt ansiokkaasti Kylätalo Monipalvelukeskus - hanketta Ilomantsissa. Hanke palkittiin Maaseutugaalassa 2014 oman sarjansa parhaana uusia käytäntöjä edustavana hankkeena.

- Kylät ovat erilaisia ja erilaisten haasteiden edessä riippuen siitä missä päin maakuntaa ollaan. Ei haikailla sitä mitä meillä joskus on ollut tai sitä mitä meidän ei ole nyt mahdollista saada. Ponnistetaan siitä mitä meillä on, eletään tässä hetkessä ja tehdään niitä asioista joihin voimme vaikuttaa nyt ja nautitaan yhdessä tekemisestä. Pohdiskeli Eija Liimatta palkitsemistilaisuudessa.

Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto palkitsivat Pohjois-Karjalan vuoden kylän 2014 ja vuoden kylätoimijan Outokummussa Outokummun kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.11.2014. Palkitsemisen yhteydessä jaettiin myös 2. kerran vuoden kylä kiertopalkinto, jonka luovutti edellinen vuoden kylä Rasimäki Valtimolta. 

Kaisa Kervinen

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

yhteisökehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa