A+ A A-
Kylät 19.12.2014

Valokuitu mahdollistaa sähköisten palveluiden kehittämisen

Palvelut siirtyvät verkkoon. Palvelut siirtyvät verkkoon.

Virikeohjelmaa palvelutalolta suoraan kotikoneelle, fysioterapeutin ohjausta internetin välityksellä sekä paikallisten tuotteiden ja palveluiden tehokkaampaa markkinointia verkossa. Siinäpä muutamia visioita nopeiden tietoliikenneyhteyksien tarjoamista mahdollisuuksista. Pielisen Karjalan kolmessa kunnassa, Lieksassa, Nurmeksessa ja Valtimolla, on syksystä lähtien selvitetty sähköisten palveluiden saatavuutta ja kehittämistarpeita. Kun nopea valokuituyhteys on jatkossa lähes kaikkien ulottuvilla, avaa se uusia mahdollisuuksia niin julkisten kuin yksityistenkin palveluiden kehittämiseen.

Pilottihanke selvittää

Pielisen Karjalan Laajakaistapilotti –hankkeen avulla selvitetään nopeiden tietoliikenneyhteyksien hyödyntämistä etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden sekä paikallisten tuotteiden myynnin ja markkinoinnin kehittämisessä. Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus PIKES Oy:n ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhdessä rahoittama hanke etsii vastuksia kysymyksiin mitä, miten ja kenelle. Jokaisessa hankealueen kunnassa on omat kohteensa selvitystyölle, kertoo hankkeen vetäjä Pietu Eronen PIKES Oy:stä.

- Valtimolla paneudutaan etenkin uuden palvelutalon mahdollisuuksiin tarjota palveluja asukkailla sekä kotona asuville vanhuksille verkon välityksellä. Sisällöt voivat olla esimerkiksi jumppaa, tietovisoja, hengellistä ohjelmaa ja niin edelleen. Osana tätä teemaa on myös kotipalvelun toiminnan tehostamismahdollisuuksien selvittäminen. Tavoitteena on tukea vanhusten kotona asumisen mahdollisuuksia. Nurmeksessa taas selvitellään keinoja kuntoutuspalvelujen viemiseen terveyskeskuksesta kotiutettujen asiakkaiden luo verkon kautta, jolloin hankala ja usein potilaalle raskas kuljetusvaihe jäisi pois, Pietu Eronen kuvailee.

- Lieksassa asiaa taas lähestytään yritysnäkökulmasta. Miten paikallisten yritysten verkkoviestintään ja verkkokauppaan liittyvää osaamista tulisi kehittää, jotta nopeista tietoliikenneyhteyksistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty irti?

Hankkeen tehtävä on selvittää asioita ja myös järjestää koulutusta sen teemoista kiinnostuneille. Tammikuussa 2015 on tulossa mm. Verkkokauppa tutuksi –teematilaisuus Verkkokauppa tutuksi -teematilaisuus. Hankkeen tärkein toimenpide on kuitenkin koota hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja sekä laatia ehdotuksia jatkotoimenpiteistä tulevien hankkeiden tarpeisiin.

Helppokäyttöisyys ratkaisee

Monille ihmisille ja etenkin seniorikansalaisille nopeat nettiyhteydet ja uudet viestintävälineet ovat uusia ja ihmeellisiä asioista. Kaikki eivät ole kannettava tietokone kädessä syntyneitä diginatiiveja.

- Juuri tästä syystä laitteiden ja niiden kautta saatavien palveluiden helppokäyttöisyys ratkaisee. Jos palvelun käyttö tehdään tarpeeksi helpoksi, niiden käyttö kyllä yleistyy. Tämän asian osalta onkin viime vuosina menty paljon eteenpäin, mutta suurin harppaus helpon käytettävyyden osalta on varmasti vielä tulossa, Pietu Eronen ennustaa.

Etenkin nopeasti yleistyvät tablettitietokoneet ovat vieneet helppokäyttöisyyttä eteenpäin. Moni sellainen, joka ei ole sinut perinteisen tietokoneen kanssa, osaa helposti käyttää uusia ohjelmia tabletin avulla. Palveluiden tarjonta myös lisääntyy koko ajan ja etenkin julkiset palvelut siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla verkkoon. Ja mitä kaikkia palveluita verkossa on tarjolla vaikkapa viiden tai kymmenen vuoden kuluttua voi van arvailla. Kannattaa siis mennä sinne minne palvelutkin ovat menossa, eli verkkoon!

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa