Paineilmalla siemet peltoon

10.6.2015 Mari Voutilainen
Paineilmalla siemet peltoon Antero Lehikoinen

Joonaksella on traktorin perässä itse kasaan tuunattu Itävallasta tullut paineilmalla toimiva kylvökone. Kone näyttää pätevältä ja tänä keväänä tätä testiversiota kokeillaan käytännössä.

-Tämä kylvökone on yleistynyt muualla jo 70-luvulla ja nyt se on tulossa Suomeen, kertoo Joonas Potkonen Kuuksenvaaran konepalvelusta. Itsekin suurella mielenkiinnolla testailen.

 kylvo3Paineilmalla kylvönopeus on noin 5-12 kilometriä tunnissa ja kylvin hoitaa kuuden metrin leveydeltä kerrallaan. Tavoitteena Joonaksella on kylvää kolme hehtaaria tunnissa.

-Pneumaattisella kylvökoneella saa tehtyä ihan normaalit heinän perustamiskylvöt, viherlannoitusnurmet ynnä muut piensiemenet rypsit ja rapsit sekä muut kylvettyä, Joonas kertoo Janne Heikkisen tilalla Joensuun Enossa.

Kerääjäkasveilla ravinteet talteen

Joonas kertoo, että viljan matalan hinnan myötä nyt on hyvä vuosi kokeilla uutta. Viljelijät saavat 100 euron ympäristötuen lisäosan hehtaarille niin kutsuttujen kerääjäkasvien kylvämisestä. Kasvit keräävät nimensä mukaisesti ravinteita. Etenkin hiekkaperäisessä maassa lannoitteet menevät maaperästä läpi ilman kerääjäkasvien apua.

-Asiakkaille mainostin jo hyvissä ajoin, että kone on testiversio ja mahdollisuus kokemuksen puuttuessa johonkin odottamattomaan virheeseen on, mutta paikkaan ja korjaan mukisematta ja mielelläni. Työn takuu toimii. Etenkin kerääjäkasvien kylväminen kannattaa tehdä kunnolla, sillä kasvit ottavat ravinteet kiinni ja tulos näkyy sadossa seuraavina vuosinakin, Joonas tuumaa.

kylvo5Kerääjäkasvi on kylvettävä viimeistään 15.8. Kerääjäkasvilla tarkoitetaan kasvustoa, joka käyttää yksivuotisen varsinaisen viljelykasvin jälkeen maahan jääviä ja viljelykasvin tähteistä tai maasta vapautuvia ravinteita ja suojaa maata lisäämällä kasvipeitteisyyttä viljelykasvin sadonkorjuun jälkeen.

Kerääjäkasvi voi olla italianraiheinä tai muu heinä, apila, muu nurmipalkokasvi, öljyretikka, muokkausretiisitai muu ristikukkainen öljykasvi tai näiden seos. Viljaa voidaan kylvää kerääjäkasviksi vain lohkolle, jossa on samana vuonna viljelty varhaisperunaa tai varhaisvihanneksia. Jos kerääjäkasvi kylvetään muulloin kuin viljelykasvin kylvön yhteydessä, kasvulohkoa ei saa muokata. Kerääjäkasvin siemeniä on kylvettävä tasaisesti koko kasvulohkolle siten, että tavoitteena on peittävä kasvusto. Kerääjäkasvin avulla ei saa perustaa monivuotista nurmea, viherlannoitusnurmea tai seuraavan vuoden viljelykasvia. Kerääjäkasvia on viljeltävä joko samanaikaisesti viljelykasvin kanssa tai se on kylvettävä viljelykasvin sadonkorjuun jälkeen.

Kerääjäkasvi voidaan kylvää viljelykasvin aluskasviksi kylvön yhteydessä tai viimeistään viljan orasvaiheessa. Kerääjäkasvi voidaan kylvää myös viljelykasvin korjuun jälkeen tai hieman ennen korjuuta. Kerääjäkasvia ei saa lannoittaa. Kasvuston voi muokata tai kyntää aikaisintaan 1.10. Kasvuston voi päättää kasvinsuojeluaineilla aikaisintaan 15.9.

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot