A+ A A-
Maa- ja metsätalous 6.7.2018

Pakurille haetaan nimisuojaa

Pakuri koostuu pakurikäävän sienirihmastosta ja puun nilasta. Pakuri koostuu pakurikäävän sienirihmastosta ja puun nilasta. Hannu Piispanen, Pro Pakuri ry

Pro Pakuri Finland ry luotsaa hanketta, jossa suomalaiselle pakurille haetaan EU:n nimisuojaa. Koivun rungolla tummana erottuvia pakurikäävän aiheuttamia pahkuroita on Suomessa jo pitkään käytetty muun muassa teeaineksena. Nyt nimisuoja halutaan laaduntakeeksi markkinoille.

- Pakurilla tiedetään olevan lääkinnällisiä vaikutuksia, muun muassa tulehduksia ehkäisevänä ja vastustuskykyä parantavana, ja siksi tällä meidän superfoodilla on kysyntää laajalti maailmalla. Nimisuoja siis tarvitaan, ja etenemme hankkeessa hyvää vauhtia. Kirjallisuustutkimus ja historiaselvitys ovat nyt koottuna, ja ne toimivat taustana nimisuojahakemukselle, kertoo Pro Pakuri Finland yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Piispanen.

- Ensimmäinen hakemusluonnos saadaan näillä näkymin valmiiksi elokuulla, ja syksyn aikana on tarkoitus jättää hakemus käsittelyyn. Tiedämme, että hakuprosessi kestää, ja näin meille jää hyvin aikaa mahdollisille lisäselvityspyynnöille ja käännöstyölle. Hankeaikaahan meillä on 2020 elokuulle. Vähintään vuosi hakemuksen jätöstä prosessiin menee joka tapauksessa, Piispanen avaa hakumenettelyä.

Nimisuojan hakuun nimen ja historian taustoituksen lisäksi liittyy vahvasti myös pakurin lääkinnälliset vaikutukset. - Luonnonvarakeskus LUKE tekee hankkeessa koosteen lääkinnällisten vaikutusten tutkimustuloksista, Piispanen lisää.

Annettu nimisuoja takaa jatkossa ostajalle tuotteen laadun. Näin luodaan brändi, jolla hyvän laadun kautta saadaan myös kerätyn raakapakurin hinta tuottajille paremmaksi. - Kun käytetään nimisuojaa, estetään sillä myös mahdolliset väärennökset tuotteen laadussa. Kun nimisuoja saadaan, takaa se, että pakuri nimellä myytävä tuote on kasvanut ja kerätty Suomesta, Piispanen painottaa nimisuojan hyötyjä.  -Meillä Suomessa on puhdas luonto, ei esiinny epäpuhtauksia tai haitallista säteilyä. Nimisuojaan liittyy keskeisesti se, että tuote on jollakin tietyllä alueella tuotettua, esimerkkejä tästä ovat maailmalta vaikka Feta-juusto tai intialainen Darjeeling tee, ja tietenkin samppanja, Piispanen jatkaa.

pakuri logo

Kaikki jatkojalostajat ja yritykset kuulolle

Pro Pakuri Finland yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestää tulevana syksynä seminaarin nimisuojaan ja sen etenemiseen liittyen. - Haluamme tiedottaa nyt kaikille pakuri ja muiden erikoisienten viljelijöille, jatkojalostajille ja yrityksille nimisuojasta ja sen hyödyistä. Pyrimme aktivoimaan toimijat kaikista maakunnista mukaan. 12. syyskuuta Helsingissä pidettävä seminaari on seurattavissa myös verkossa, joten mukaan on helppo tulla, Piispanen kannustaa.

Pienten yritysten on yksinään hankala päästä isoille markkinoille. Yhteistyöllä ja yhdessä on aina paremmat mahdollisuudet, siksi nimi ja logo pakurille on jo rekisteröity Suomessa. - Nimisuojan turvin jatkojalostajille tarjoutuu markkinointitukea myös EU-alueiden ulkopuolella. Tässä samalla viedäänkin markkinointia eteenpäin muun muassa Aasian suuntaan. Yhteisellä näkyvyydellä pohjustetaan markkinoita myös siellä, Piispanen kertoo.

Kun nimisuoja on saatu, yrityksen tulee sitoutua Pro Pakuri Finland ry:n ja LUKE:n rakentamaan laatujärjestelmään. Sen jälkeen omaa tuotetta voi markkinoida pakuri nimen alla.

Pro Pakuri Finland ry on saanut maaseuturahaston kehittämistukea hankkeelle Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Kainuun ELY-keskusten kautta.

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

Joensuun seudun Leader -yhdistys, hankeneuvoja

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa