A+ A A-
Maa- ja metsätalous 11.9.2014

Pohjois-Karjalan ensimmäinen avaimet käteen -navetta Valtimolle

Uusi navetta on jo viimeistelyvaiheessa. Takana näkyvä vanha navetta muutetaan konevarastoksi. Uusi navetta on jo viimeistelyvaiheessa. Takana näkyvä vanha navetta muutetaan konevarastoksi. Reeta Rönkkö

Valtimon Verkkojoen kylälle on parhaillaan valmistumassa Teija ja Arto Hämäläisen uusi luomunavetta. Hämäläisten rakennusprojekti on siinä suhteessa erityinen, että kyseessä on Pohjois-Karjalan ensimmäinen avaimet käteen –navettarakennus. Isäntäpariskunta on ollut aktiivisesti mukana navetan suunnittelussa, mutta varsinaisen rakentamisen hoitaa navettarakentamiseen erikoistunut yritys. Näin viljelijät itse voivat keskittyä tilan pyörittämiseen.

Mukavuutta viljelijöille ja eläimille

Hämäläisten navettainvestoinnin avulla haetaan erityisesti työskentelymukavuutta ja hyviä oloja niin viljelijöille kuin eläimillekin. Robottinavetassa moni raskas ja työvaltainen vaihe helpottuu.

- Meillä on tarkoitus viljellä tätä tilaa vielä pitkään ja omasta jaksamisesta sekä kunnosta pitää huolehtia. Lypsytyössä etenkin kädet ja hartiat ovat kovilla ja uusi tekniikka helpottaa työntekoa, emäntä Teija Hämäläinen kertoo.

Koska Hämäläiset tuottavat luomumaitoa, tulee uuden navetan täyttää myös kaikki luomutuotannon vaatimukset.

- Kiinteää lattiapinta-alaa tulee olla vähintään puolet eläimen vaatimasta tilasta. Muutenkin yhtä eläintä kohden varataan tavallista navettaa enemmän tilaa. Myös valoa ja lämpöä on tarjolla enemmän ja etenkin vasikoille varatuilla tiloilla on omat vaatimuksensa, Arto Hämäläinen esittelee.

Luomunavetta 1
Arto ja Teija Hämäläinen näyttävät navetan piirrustuksista, mitä vaatimuksia luomutuotanto asettaa rakentamiselle.

Luomusäädökset lisäävät rakentamisen kokonaiskustannuksia muutaman prosentin, mutta luomumaidosta myös maksetaan parempaa tuottajahintaa. Vaikka maidon tuottajahinta on juuri nyt maailmantilanteen takia laskussa, niin suureen investointiin ryhtyminen ei Hämäläisiä kaduta. Ja toisaalta investointeja tehdään myös tulevia sukupolvia ajatellen, Hämäläisten poika opiskelee parhaillaan maitotilan pyörittämistä oppisopimuksella vanhempiensa tilalla.

Avaimet käteen

Uuden navetan rakentaminen alkoi helmikuussa ja parhaillaan on käynnissä viimeistelyvaihe. Lehmät tuodaan uusiin tiloihin marraskuussa. Entinen, vajaan 60 lehmän navetta muutetaan konevarastoksi. Paikkoja uuteen navettaan tulee kaikkiaan noin 80 eläimelle, eli tilan koko kasvaa parillakymmenellä lypsävällä. Tuotantotavoite on noin 560 000 litraa maitoa vuodessa, tilat mahdollistavat jopa 700 000 litran tuotannon. Tässä vaiheessa uuteen navettaan tulee yksi lypsyrobotti, mutta suunnitelmissa on jo huomioitu navetan mahdollinen laajentaminen myöhemmässä vaiheessa.

Navetan rakentamisen kokonaisurakasta huolehtii Suomen Valmisnavetat Oy, joka on nimensä mukaisesti erikoistunut juuri navetoiden rakentamiseen. Myyntipäällikkö Erkki Kautto kertoo avaimet käteen –periaatteella rakennettujen navetoiden suosion lisääntyvän koko ajan. Navettainvestoinnit ovat nykyään miljoonaluokkaa, joten pelkällä hartiapankilla niitä ei muutenkaan enää rakenneta.

- Navetan rakentamisessa on monta vaihetta aina suunnittelusta ja maanrakennuksesta sähkö- ja LVI asennuksiin sekä laitetoimittajien valitsemiseen. Kun asialla on kokenut rakennuttaja saadaan kaikki tietotaito käyttöön, aikataulut pitävät ja lopputulos on paras mahdollinen niin viljelijän kuin eläintenkin kannalta, Kautto luettelee.

Hämäläisille avaimet käteen –vaihtoehdon valitseminen oli selvää alusta lähtien. Valitsemalla valmisnavetan he saavat itse keskittyä siihen mitä parhaiten osaavat, eli luomumaidon tuottamiseen.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa