Kohti Farmaria

29.1.2015 Reeta Rönkkö
Farmari on koko perheen tapahtuma. Farmari on koko perheen tapahtuma.

Heinäkuun alussa Joensuussa käy todellinen kuhina, kun Suomen suurin maaseututapahtuma eli Farmari maatalousnäyttely rantautuu kaupunkiin. Koko perheen Farmari –näyttely tuo kävijöiden ulottuville monipuolisen kattauksen maaseudun asioita metsäenergiasta eläintenhoitoon ja maaseutumatkailusta uusimpiin konemalleihin. 2. - 4.7.2015 järjestettävä tapahtuma tavoittelee noin 70 000 kävijää. Näin suuren tapahtuman organisointi on melkoinen voimanponnistus järjestävälle taholle ProAgria Pohjois-Karjalalle sekä tietenkin koko alueen maaseututoimijoille.

Järjestelyt hyvässä vauhdissa

Farmari –maatalousnäyttely järjestettiin Joensuussa viimeksi vuonna 1997 eli edellisestä kerrasta on jo aikaa. Tapahtuman markkinointi – ja asiantuntijayhteistyössä ovat kolmen lähimaakunnan eli Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon ProAgriat. Näyttelypäällikkö Anu Pasosen mukaan järjestelyt ovat jo pitkällä.

- Tavoitteena on saada messuille 400 osastoa ja sen osalta ollaan hyvässä vauhdissa. Etenkin ulkopaikat on myyty jo melkein loppuun. Koko elintarvikeketju tulee olemaan todella hyvin edustettuna. Farmarissa on valtakunnan suurin kesä karjanäyttely, joka kiinnostaa ammattilaisia. Perheen pienimpiä kiinnostaa taas yleensä eläinkenttä, johon on tällä kertaa tulossa ennätykselliset 200 eläintä. Maaseudun konekantaa pienkoneista maa- ja metsätalouskoneisiin taas esitellään kahdellakin eri kentällä. Ja Pohjois-Karjalassa kun ollaan, niin yhtenä messujen painopistealueena on tietenkin metsä, johon liittyvä asioita on runsaasti esillä, Anu kertoo.

Näytteilleasettajia on tulossa eri puolilta Suomea ja alustavia varauksia on tehty ulkomailtakin, joten tarjonta on hyvin laaja. Tulevan kesän osalta messukävijöitä palvelee myös Farmarin historian ensimmäinen mobiili näyttelyopas, jonka voi ladata vaikka omalle kännykälle. Toki myös perinteinen näyttelyopas on käytössä. Farmarin kävijät tulevat eripuolilta Suomea, suurin osa kuitenkin tapahtuman lähialueilta.

- Tutkimusten mukaan Farmarin kävijöistä valtaosa tulee n. 250 kilometrin säteeltä, mutta etenkin ammattilaiset tulevat paikalle pidemmänkin matkan päästä. Kävijöistä noin 40 % on yleensä ammattilaisia ja 60 % muuten asiasta kiinnostuneita. Farmarissa tuottajat ja kuluttajat pääsevät siis todella kohtaamaan toisiaan, Anu Pesonen summaa.

Maaseutuohjelman viestintää

Maaseutuohjelman toteuttajaväki on myös vahvasti mukana Farmarin pyörteissä. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu-, energia-, luonnonvara- ja ympäristöyksiköt ja maakunnan Leader-ryhmät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön sekä maaseutuviraston kanssa osallistuvat tapahtumaan omalla isolla teltalla. Mukana ovat myös kuntien maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueet sekä joukko muita Pohjois-Karjalan maaseututoimijoita kylistä maaseutuyrityksiin.

Yhteisen maaseututeltan pääviesti koskee uuden maaseutuohjelman käynnistymistä. Joensuun Farmari –näyttely kun sattuu todella hyvään saumaan uuden maaseutuohjelman kannalta. Ohjelman rahoitushaut ovat juuri Farmarin aikoihin käynnistyneet tai ainakin käynnistymässä, joten viestiä maaseudun toimijoiden suuntaan saadaan vietyä juuri oikeaan aikaan. Tarkoitus on esitellä maaseuturahoitusta eri näkökulmista ja avata sen mahdollisuuksia innostavalla tavalla. Erityisesti esillä on se, mitä maaseutuohjelman avulla konkreettisesti voi saada aikaan ja miten se vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään.

Tervetuloa Farmariin!
Lisätietoa kesän 2015 Farmari –näyttelystä löytyy osoitteesta www.farmari.net

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä