Maatilatyöntekijän koulutusta tarjolla

9.2.2015 Reeta Rönkkö
Traktorin käsittely on yksi maatilatyöntekijän koulutuksen osa-alueista. Traktorin käsittely on yksi maatilatyöntekijän koulutuksen osa-alueista. Reeta Rönkkö

Maatilojen koko kasvaa jatkuvasti. Suurempi tilakoko tarkoittaa yleensä myös lisääntyvää työmäärää ja sitä myötä ulkopuolisen työvoiman tarvetta. Myös perinteinen lomittajien ammattikunta eläköityy hyvää vauhtia ja uusia tekijöitä tarvitaan. Pielisen Karjalassa työntekijätarpeeseen vastataan koulutuksen avulla, kun Nurmeksessa käynnistyy maaliskuussa maatilatyöntekijöiden koulutus.

Vastaus tarpeeseen

Käynnistyvän maatilatyöntekijäkoulutuksen paikat ovat parhaillaan haussa, haku päättyy helmikuun puolivälin jälkeen. Koulutus on TE-toimiston järjestämää työvoimakoulutusta, mutta se on avoin kaikille kiinnostuneille.

- Koulutukseen hakijan ei tarvitse olla työtön tai muutenkaan työvoimahallinnon asiakas. Mukaan voi hakea vaikka silloin, jos ammatinvaihto kiinnostaa tai haluaa syventää nykyistä osaamistaan. Riittää, että on halua ja edellytykset toimia maatalousalan ammatissa, kertoo Tiina Köngäs-Siira Pohjois-Karjalan TE-toimiston Nurmeksen toimipaikasta

- Tarve koulutuksen järjestämiselle on selkeä. Auki oleviin tilatyöntekijän tai lomittajan paikkoihin on vaikea löytää hakijoita. Koulutus päätettiin järjestää tiloilta ja kuntien lomatoimesta tulleen selkeän työntekijätarpeen perustella.

Monipuolinen koulutus

Koulutuksen sisällöstä vastaa Pohjois-Karjalan Aikuisopisto. Yhdeksän kuukautta kestävä koulutusjakso paneutuu perusmaatalouden töihin ja itsenäiseen työn tekemiseen tarvittavan tietopohjan kartuttamiseen.

- Koulutuksessa opetellaan ihan perinteisiä maatilan töitä, kuten traktorilla ajamista, lypsämistä ja nuorten metsien hoitoa. Lehmien lisäksi paneudutaan myös muiden tuotantoeläinten hoitamiseen sekä peltokasvien tuottamiseen. Koulutuksen sisältö on varsin monipuolinen ja antaa valmiudet monenlaisiin maatalouden töihin, koulutuksen vastuuhenkilö Pirjo Korhonen aikuisopistolta kuvailee.

Koulutuksessa suoritettavat osiot ovat osa maatalousalan perustutkintoa. Yhdeksässä kuukaudessa ei vielä suoriteta koko tutkintoa, mutta halukkaat voivat koulutuksen päätyttyä jatkaa myös pidemmälle. Koulutus soveltuu erityisesti sellaisille henkilöille, jotka pitävät maatilan töistä. Aiempaa kokemusta maataloustöistä ei vaadita, mutta toki siitä on hyötyä. Tärkeintä on kuitenkin halu tehdä maataloustöitä ja motivaatio opiskeluun. Osana koulutusta käydään läpi myös oman työkunnon edistämiseen ja ylläpitämiseen liittyviä asioista.

- Koulutuksen käytännön toteutus ja opetus tapahtuu pääosin paikallisilla maatiloilla, samoin opintoihin kuuluvat harjoittelujaksot. Mukana olevista tiloista osa on sellaisia, joilla itsellään on työntekijätarpeita. Vastaavanlaisten koulutusten kautta on yleensä työllistytty hyvin.

Lisätietoa koulutuksesta ja ohjeet hakemiseen löytyvät täältä.

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot