A+ A A-
Nuoriso 15.1.2017

Kummimummit mukana kyläkoulun arjessa

Kummimummit mukana kyläkoulun arjessa Mari Voutilainen

"Saanko uuden paperin, tämä meni mynkään? Missä sakset on? Tule katsomaan!” Kysymyksiä ja kommentteja sekä puheensorinaa kuuluu joka puolelta luokkahuonetta. Käynnissä on esikoululaisten ja alaluokkien yhteinen kerhoiltapäivä Nunnanlahden kyläkoululla Juuassa. Kerhoa vetävät kylän aktiiviset kummimummit, jotka ovat menossa mukana jo neljättä lukukautta. Koulun ja kylän yhteistyö on Nunnanlahdessa muutenkin vilkasta.

Koko kylä koulun puolesta

Nunnanlahden kyläkoulussa on oppilaita 33, kylällä talouksia noin parisataa. Kummimummit ovat mukana koulun toiminnassa vähintään kaksi kertaa viikossa. Maanantaisin pidetään nuoremmille lapsille kerhoa ja perjantaisin kummimummi on mukana isompien oppilaiden käsityötunnilla. Joskus myös kummivaareja on ollut mukana esimerkiksi englannin keskustelukerhossa tai kertomassa koululaisille sota-ajasta sekä entisajan elämästä.

- Kerhossa olemme yleensä sään salliessa ulkona leikkimässä. Sadesäällä tai kovalla pakkasella askarrellaan tai pelataan jotain sisällä. Myös välipala kuuluu kerhon ohjelmaan, kertoo yksi toiminnan puuhanaisista ja Nunnanlahden kyläyhdistyksen sihteeri Merja Kärkkäinen.

kummimummi2

- Olen itse aikanani käynyt tätä koulua ja siksi on mukavaa nähdä millaista koulun elämä on nykyään. Lapset ovat todella ahkeria ja innokkaita, toteaa käsityötunneilla mukana oleva kummimummi Riitta Lehikoinen.

Kylän ja koulun välillä on aina ollut paljon yhteistyötä. Koulun säilyminen ja monipuolisen toiminnan mahdollistaminen on koko kylä yhteinen asia. Kummimummi –toiminnan lisäksi koulun pihassa on kylän urheiluseuran tekemä kota, joka vuosi pidetään koulun uimarannan siivoustalkoot ja kylän metsästysseura ottaa koululaisia mukaan metsälle ja pilkille. Kyläläisillä on myös mahdollisuus käyttää koulun tiloja erilaisiin kylätapahtumiin. Hyöty on siis kaikin tavoin molemminpuolista.

Sukupolvet yhdessä

Idea kummimummi –toimintaan on löydetty muualta ja Nunnanlahdessa se on kehitelty oman koulun tarpeita vastaavaksi. Toiminta on avointa kaikille kiinnostuneille ja toiveissa on, että malli leviäisi myös muille Juuan kouluille.

- Pohdimme puolenkymmentä vuotta sitten Juuan ikäosaamiskeskus Ellinkulmassa mitä ikäihmiset ja nuoret voisivat tehdä yhdessä ja silloin tuli vastaan idea koulujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Toiminta lähti siitä, että eri sukupolvet tekevät asioita yhdessä ja oppivat toisiltaan, muistelee toiminnan ideoija Tuula Ikonen-Graafmans.

Koulun kannalta kummimummit ja kaikki muu yhteistyö kylän kanssa ovat todella hieno lisä arkiseen tekemiseen. Pienellä kahden opettajan koululla apukädet ovat tarpeen ja on hyvä, että lapsille voidaan tarjota monipuolista toimintaa.

- Olemme hyvin otettuja siitä, että kylä ja etenkin kummimummit ovat niin aktiivisesti mukana koulun toiminnassa. Kerhotoiminta ei onnistuisi ilman kummimummeja. Heillä on paljon sellaista osaamista ja tietämystä jota meiltä opettajilta ei löydy. Esimerkiksi ensi vuonna Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi kummimummit opettavat lapsille ruisleivän tekemistä, iloitsee koulunjohtaja Johanna Kurki.

Maakaista-väen vieraillessa koululaisten ja kummimummien yhteisessä kerhossa käynnissä oli askartelutuokio. Tehtävänä leikata kuvia vanhoista lehdistä ja yhdistää ne niin, että lopputulos on jollain tavalla hassu. Monenlaista sarvipäistä koiraa ja hirviön naamalla varustettua prinsessaa syntyikin kovalla hartaudella.
- No onko täällä kerhossa kivaa?
- Ihan tosi kivaa, onneksi tämä on joka viikko. Paitsi lomilla ja se on kyllä vähän harmi!

Sanomalehti Karjalainen: Koulumummot toimivat vapaaehtoisina opettajan apulaisina

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa