A+ A A-
Nuoriso 26.1.2018

Metsäala vahvasti esillä Valtimon Kesäpestuussa

Metsäalan opiskelijat Eetu Kuivalainen ja Ismo Partanen hakivat Kesäpestuusta tietoa ja työtilaisuuksia. Metsäalan opiskelijat Eetu Kuivalainen ja Ismo Partanen hakivat Kesäpestuusta tietoa ja työtilaisuuksia. Reeta Rönkkö

Jo kymmenes Kesäpestuu -kiertue käynnistyi Pohjois-Karjalassa eilen 25.1.2018. Kesäpestuu kokoaa yhteen nuoret, yritysten avoinna olevat työpaikat sekä eri koulutusorganisaatioiden tarjonnan. Tavoitteena on saada nuoret tekijät ja avoinna olevat työ- ja koulutusmahdollisuudet kohtaamaan. Tämän vuoden ensimmäistä Kesäpestuuta pidettiin Valtimolla. Esillä olivat vahvasti myös maaseudun ammatit ja etenkin metsäalan työnantajat.

Tuhat työpaikkaa tarjolla!

Kesäpestuun järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Pohjois-Karjalan Yrittäjät, Pohjois-Karjalan TE-toimisto sekä ammattiopisto Riveria. Tammi – helmikuun aikana kiertue rantautuu Valtimon lisäksi vielä Joensuuhun, Outokumpuun, Nurmekseen, Kiteelle ja Lieksaan. Yhteensä näissä tapahtumissa vierailee tuhansia kävijöitä. Ja Kesäpestuun vakiintuneen tunnuslauseen mukaan tarjolla on myös tuhat työpaikkaa, nyt ja tulevaisuudessa.

- Yritykset ja muut työnantajat markkinoivat erityisesti kesätyöpaikkojaan ja tietenkin myös muita avoimia työpaikkoja. Toisaalta työnantajille on tärkeää tehdä itseään ihan vain tutuksi tuleville osaajille, jotta nämä myös tulevaisuudessa olisivat kiinnostuneita hakemaan heiltä töitä. Yritykset ja koulutuksen tarjoajat ovatkin todella mukavasti ja isolla joukolla mukana Kesäpestuu -kiertueella, kertoo kiertueen järjestelyistä Pohjois-Karjalan yrittäjien puolella vastaava Joonas Hiltunen.

Valtimolle Kesäpestuu rantautui tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tilaisuus pidettiin ammattiopisto Riverian metsäopetuksen tiloissa. Mukana oli monen alan yrityksiä ja kaikki maakunnan merkittävät koulutuksen tarjoajat. Sijainti metsäopetuksen tiloissa oli houkutellut mukaan etenkin metsäalan työnantajia. Ja tämä oli tietenkin alan opiskelijoiden mieleen.

- Tulimme tänne hakemaan tietoa eri yrityksistä ja niiden palveluista sekä etenkin kesätyö- ja harjoittelupaikoista. Olemme molemmat toisen vuoden opiskelijoita, joten työssäoppimispaikat ovat juuri nyt ajankohtaisia, kertovat Eetu Kuivalainen ja Ismo Partanen.

Molemmat pojat ovat kotoisin Polvijärveltä ja opiskelevat metsäkoneenkuljettajan tutkintoa Valtimolla. Eetu suorittaa lisäksi kaksoistutkintoa lukioon.

- Täällä paikalla olevista työnantajista kiinnostavia ovat ainakin Metsähallitus sekä John Deere ja Kesla, jotka sijaitsevat lähellä Joensuuta, Eetu toteaa.

Oman ammattitaidon kehittäminen ja tuleva työllistyminen mietityttää poikia. Vaikka metsäkoneen kuljettajilla on varsin hyvä työtilanne, voi sen ensimmäisen työpaikan saaminen olla haastavaa.

- Vastavalmistuneella nuorella ei vielä ole niin paljon kokemusta ja koneaikaa takana kuin konkareilla. Nuori ei ehkä heti aluksi ole työnantajalle se kaikista tuottavin työntekijä. Siksi pitää myös olla aktiivinen ja osata omalla asenteella näyttää, että on valmis oppimaan ja kehittymään, Ismo pohtii.

Istutusta, koneistusta ja kylvöä

Paikalla olevilla työnantajilla olikin nuorille varsin hyvin tarjottavaa. Metsähallitus hakee Nurmes-Valtimo alueelle kesäksi vähintään viittä kesätyöntekijää ja päälle muutamaa harjoittelijaa. Tarjolla on ainakin taimenistutusta sekä kylvötöitä ja vähän kokeneemmille myös metsurin hommia. Valtimon kunta jakaa nuorille kesätyöseteleitä ja tarjoaa työttömiä työllistäville yrityksille 350 euron kuntalisää. Maakunnan oma metsäteknologian moniosaaja Kesla taas hakee jopa kymmentä kesätyöntekijää tuotantoon ja logistiikkaan.

- Kesla on aiemminkin ollut mukana näissä Kesäpestuu -tilaisuuksissa. Meillä on maakunnassa tuotantoa usealla paikkakunnalla ja siksi on hyvä esittäytyä alueen nuorille osaajille. Haemme tietenkin väkeä töihin osaamisen ja kiinnostuksen perusteella, mutta ainahan se pohjois-karjalaisuus on etenkin kesätyön hakijoille plussaa, vihjaa jälkimarkkinointipäällikkö Reijo Tuononen Keslasta.

Myös metsäkonevalmista John Deere tarjoaa nuorille mahdollisuuksia. Tarjolla on parin kuukauden työpätkiä muun muassa kunnossapidossa, kokoonpanossa ja koneistuksessa.

- Haemme kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita sekä ammatti- että ammattikorkeakoulun opiskelijoista. Haussa on tällä hetkellä kymmenkunta paikkaa. Viime vuonna meillä oli varsin suurta kasvua myös ihan vakituisissa työpaikoissa, vuoden aikana palkattiin lähes viisikymmentä työntekijää lisää. Ja esimerkiksi hitsaajista on nytkin koko ajan pulaa, kertoo henkilöstöasioista vastaava Jonna Välimäki John Deereltä.

John DeereJonna Välimäki John Deereltä markkinoi harjoittelupaikkoja. Taustalla harjoitellaan puun lastausta simulaattorilla.

Valtimon Kesäpestuuseen oli tullut työnantajia myös naapurimaakunnasta, kun Sotkamon Metsänhoitoyhdistys oli mukana esittelemässä toimintaansa.

- Meillä on ollut tapana työllistää Valtimolla metsäalaa opiskelevia sotkamolaisia nuoria joka kesä. Lisäksi meille töitä tekevät urakoitsijat työllistävät alan nuoria. On tärkeää tarjota nuorille mahdollisuus kesätöihin ja siihen ensimmäiseen työkokemukseen. Sillä tavalla nuoret saavat kenkää ovenrakoon. Ja jos hoitaa hommansa hyvin ja tunnollisesti, se ensimmäinen kesätyö on todella tärkeä käyntikortti seuraavien työnantajien suuntaan, toteaa Metsänhoitoyhdistys Sotkamon toiminnanjohtaja Jarmo Huttunen.

Kesäpestuu -kiertue jatkuu jo heti tänään 26.1.2018 Joensuussa. Tarkat ajankohdat tulevista Kesäpestuu -tapahtumista löytyvät täältä.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa