A+ A A-
Nuoriso 31.10.2018

Lanitetaan koko yö

Ilmari Laukkanen RääkkyLAN-tapahtumassa. Ilmari Laukkanen RääkkyLAN-tapahtumassa.

Rääkkylän Rasivaaran nuorisoseurantalolla on alkamassa uudenlaiset seurat – lanit. Paikalla on lähes 60 yli 12-vuotiasta nuorta pelikoneidensa äärellä. Verkkopelitapahtuma, arkikielessä lanit tarkoittaa tapahtumaa, jossa yhteen tilaan kokoontuu ihmisiä pelaamaan omien tietokoneidensa kanssa. Tuntuu siltä, että lanit sopivat nuorisoseuran taloon kuin nenä päähän. 

Mukava puheensorina täyttää talon. RääkkyLAN pidetään nyt viidettä kertaa. Ensimmäisellä kerralla osallistujia oli 21, nyt peräti 52 pelaajaa. Tänä syksynä lanit täyttyivät ilmoittautumisista viikossa.
- Periaatteessa käsillä on jo kuudes kerta, mutta tapahtuma on RääkkyLAN-nimisenä ollut viisi kertaa, kertoo tapahtuman yleismies, järjestäjä ja nuorisoseuran sihteeri Tommi Sallinen.

Vaikka poikia on osallistujista enemmistö, tyttöjä on joka vuosi enemmän. Suurin osa osallistujista tulee omasta kunnasta, Rääkkylästä, mutta porukkaa tulee myös lähikunnista; Kiteeltä, Tohmajärveltä, Kesälahdelta ja Liperistä. Suosituimpia pelejä tuntuvat nuorison mielestä olevan Fortnite ja CS. Myös urheilupelejä pelataan jollakin rivistöllä.

lanit4

Tapahtuman taustalla on jo päättynyt Rääkkylän kunnan Piuhasta palveluiksi –hanke.
- Meillä oli ajatuksena saada laajakaistasta eri ikäryhmille vuorovaikutuksellista tekemistä ja mikä olisi tämän parempaa nuorille, kysyy Raita Joutsensaari Rääkkylän kunnasta. Meillä on ollut vähän eri teemoja laneissa. Ensi vuonna laneihin on todennäköisesti tulossa pohjoiskarjalainen tubettaja Paha lapsi.

- Tapahtuma tehdään eri tahojen yhteistyönä, käytännössä tapahtuma järjestetään Whatsapp-sovelluksella, Raita tuumaa hymyssä suin. Täällä on aina kivaa! Aamulla porukka on jo aika väsynyttä yön jälkeen.

- Tapahtuma on avoin klo 19-22 ajan. Tämän jälkeen ovet sulkeutuvat, nuoret pelaavaat aamuun saakka. Muutamia kyläläisiä käy illan aikana katsomassa menoa, Raita jatkaa.

Aikaa kavereiden kanssa

15-vuotias Ilmari Laukkanen pelaa jo täyttä häkää CS:ää kaverinsa Väinö Nykäsen kanssa. Ilmari on ollut mukana Rasivaaran laneissa joka kerta. Perusteluksi Ilmari kertoo, että täällä pystyy pelaamaan kavereiden kanssa.
- Tavoitteena on valvoa koko yö ja enköhän siihen pysty, Ilmari tuumaa. CS-peliin on tullut uusi kenttä, Austria.

lanit6

Koko perheelle

Pelaaminen voi olla myös koko perheen harrastus. Mari Vänskä-Ruotsalainen ja Juha Ruotsalainen ovat tuoneet perheen nuorison, tyttären ja pojan pelaamaan. Viime vuonna Juha-isä oli pojan kanssa mukana pelaamassa, mutta tänä vuonna perheen 16-vuotias Silvia-tytär oli ilmoittanut myös laneihin. Koska perheessä on kaksi pelikonetta, Juhalle on tänä vuonna tiedossa laatuaikaa Mari-vaimon kanssa.

lanit2
- Viime vuonna en päässyt mukaan, kun samaan aikaan sattui Robinin jäähyväiskeikka, Silvia taustoittaa viime vuoden tapahtumia lanien aikaan.

- Joskus, kun äiti ei ole kotona, pidämme kotilanit. Kannamme pelikoneet keittiön pöydälle ja pelaamme, Silvia jatkaa. Mutta, tänä iltana pelaan Sims nelosta.

lanit1

RääkkyLAN järjestetään kaksi kertaa vuodessa viikko syys- ja talviloman jälkeen. Tapahtumaan saa tulla rakentamaan omaa pelipaikkaa klo 17, tapahtuman viralliset avajaiset ovat klo 19, kun valot sammutetaan salista. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitetaan osallistutaanko tapahtumaan koko yöksi vai vaan illaksi. Energiajuomat ovat tapahtumassa kiellettyjä. Tapahtumien ajaksi sadan megan laajakaistayhteys nostetaan gigatavun yhteyteen. Järjestäjillä on käytössä myös ns. välipalvelin. Myös sähköä tapahtumaan tarvitaan jonniin verran.

lanit5

Tapahtuman järjestävät Rasivaaran nuorisoseura, Rääkkylän kunta, Rääkkylän 4H, Rääkkylän seurakunta. Mukana yhteistyössä on myös Valopiuha-osuuskunta. Vaikka nuorilla on omia eväitä mukana, alakerran puffetista saa evästä pikkurahalla. Tuntuu siltä, että lanit ovat koko kylän ja kunnan yhteinen juttu.

Piuhasta palveluksi –hanke on saanut Leader-rahoitusta Keski-Karjalan Jetinasta.

JustimusFilms on myös tehnyt biisin laneista.

Mari Voutilainen

Maakaista.fi

projektipäällikkö ja tiedottaja

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa