A+ A A-
Nuoriso 7.5.2019

Ammuntaharrastus sai lisää puhtia Lieksassa

Tainiovaaran urheiluampumakeskus tarjoaa tänä päivänä maakunnallisesti merkittävät puitteet ampumaurheilun harrastamiseen. Pielisen ampujat rakensivat Leader-tuen avulla keskukseen uusia rakennuksia sekä hankkivat välineistöä harrastustoiminnan kehittämiseen.Tainioon hankittiin mm. kiekonheittimet ja sisäradalle uudet paineilma-aseet. Talkoita on tehty paljon ja niitä jatketaan edelleen.

Tainiovaaran urheiluampumakeskus toimii harjoituspaikkana metsästäjille, harraste- ja kilpa-ampujille sekä mm. rajavartiostolle. Paineilmaradalla ammuntaa harrastavat lapset ja aikuiset. Nuorin harrastaja on ollut 5-vuotias. Ohjattua ammuntaa järjestetään erilaisille ryhmille, mm. koululuokille, ohjaajille ja opettajille.

Pielisen ampujat 1pieni

Pielisen ampujien puheenjohtaja Rauno Vornanen on erityisen ilahtunut kasvavasta nuorten määrästä harrastuksen parissa.

 - Viisi vuotta sitten meillä oli yksi alle 20-vuotias ammunnan harrastaja ja tänä päivänä nuorten määrä on viidenkymmenen paikkeilla. Nuoria on päässyt mukaan jo SM- tason kilpailuun ja myös aikuisia on tullut lisää mukaan toimintaan. Hankkeen myötä saatiin ensimmäinen Suomen mestaruus 12-vuotiaiden sarjassa  Kultahippujen SM kisoissa Salossa huhtikuussa 2019 Saraniemen Martin voittaessa sarjansa.

Pielisen ampujat 2pieni2

 

Paineilma-aseista on monenlaista etua

Vornanen kertoo, että lajin harrastaminen uusilla paineilma-aseilla helpottaa valmentajien työtä ja antaa turvallisuutta harrastamiseen. Aiemmin latausliikkeen tekeminen vipuviritteisellä aseella oli raskaampaa ja pienimmät eivät jaksaneet lainkaan kääntää vipua. Uusilla aseilla lapset ja nuoret pystyvät lataamaan aseen omatoimisesti ja pystyvät pitämään ampuma-asennon vakaana.  Ammunta on keskittymislaji, joten uudet aseet parantavat keskittymistä ja harrastuksen mielekkyyttä.

Yhtenä tärkeänä seikkana Vornanen pitää myös sitä, että kaikki uudet aseet ovat kilpa-aseita ja harrastajat voivat käyttää seuran aseita kilpailuissa. Kalliin aseen hankkiminen ei näin ole taloudellisena esteenä harrastukselle.

Harrastus ei ole pelkästään ampumista Lapset ja nuoret harjoittelevat ohjatusti suomen ampumaurheiluliiton Kultahippuampujien passin tavoitteiden mukaisesti. Harrastuksessa opetetaan turvallista aseen käsittelyä ja säilyttämistä. Radalla ollaan reiluja, tervehditään, kiitetään ja kannustetaan muita. Myös harrastuksiin tullaan ajoissa paikalle ja kiinnitetään huomiota ympäristön siisteyteen. Ampumaurheilun lisäksi lapsia ja nuoria kehotetaan harrastamaan muutakin liikuntaa. Monipuolinen liikkuminen tukee lajitaitojen kehittymistä.

Katso video:

 

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa