Elämyksillä työtä ja yrittäjyyttä

8.11.2021 Panu Kärkkäinen

Yrittäjyys nähdään oivana keinona työllistää itsensä ja jopa monen harvempaan asutun seudun pelastuksena, mutta kynnys yrittäjyyteen voi olla korkea siihen liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi. Nuorille ensimmäisen kesätyöpaikan saaminen tai työllistyminen ylipäätään voi olla haastavaa. Juuan ja Nurmeksen seudulla toimiva Pielisen 4H-yhdistys on lähtenyt voittamaan näitä haasteita kaksivuotisella Elämyksiä- kehittämishankkeella. Hankkeessa on luotu uusia ohjelmapaketteja, joiden kautta nuoret ovat työllistyneet 4H-työpalvelun kautta tai 4H-yrittäjinä. Palkatut nuoret ovat suunnitelleet, toteuttaneet ja testanneet ohjelmapaketteja muun muassa lasten syntymäpäiville, joulutapahtumiin, matkailuyrityksille. Ohjelmapaketeissa on hyödynnetty alueen tapahtumia, Puu-Juukaa ja -Nurmesta, alueen matkailuyrityksiä ja retkeilyreitistöjä. 

-Paljon on ehditty tekemään ja vielä on jotain tekemättäkin. Osa ohjelmista on saanut hyvän startin, kuten esimerkiksi Juuan Kivikeskuksella sijaitseva pakohuone. Seitsemän miehen surma-pakohuone on tullut tutuksi matkailijoille ja työporukoille, hanketta vetävä Pielisen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Hämynen kertoo. 

FB Banneri

Seikkailuja ja suunnistusta 

Pakohuoneiden lisäksi Elämyksiä-hankkeessa on kehitetty ja toteutettu muiden muassa Puu-Nurmeksen lastenseikkailu ja Valtimon museoseikkailu. 

-Niitä on ollut tarjolla jo kahtena kesänä nuorten tekijöiden voimin, mutta ne ovat myyneet paremmin tapahtumien yhteydessä ja museon aukioloaikaan, Hämynen sanoo. 

Myös Tonttutaitoja etsimässä-joulusuunnistus on ollut työn alla jo viime vuodesta lähtien. 

-Sitä kuvattiin ja testattiin jo viime joulun alla, mutta nyt sitä on hiottu ja se on tulossa testiin eri tapahtumiin Valtimolla ja Juuassa. Tästä ja Joulurunosuunnistuksesta on tavoitteena tehdä valmiita 4H:lta tilattavia ohjelmapaketteja. Tuo runosuunnistus onkin jo menossa täksi jouluksi Hyvärilän joulusesonkiin, Hämynen iloitsee. 

Yrittäjyyden makua 

Elämyksiä-hankkeen ohjelmapalvelut ovat hänen mukaansa nuorten itsensä suunnittelemia, käsikirjoittamia ja kuvaamia. 

-Olen toki olut mukana ohjaajana ja valmentajana, joka on antanut vinkkejä ja laittanut raameja, mutta kyllä nämä kesätöissä olleet nuoret ovat itse tehneet täysin sisällöt. He ovat lähteneet hankkeeseen innokkaasti mukaan, Hämynen kiittelee. 

Hänen mukaansa hankkeen myötä syntyneiden ohjelmapakettien myötä nuorten on helppo lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä, sillä tuotteet ovat valmiina. 

-Mitään ei oikeastaan tarvitse keksiä itse, eikä näiden kanssa tarvitse sitoutua mitenkään pitkäksi aikaa. Voi vaikka kokeilla osan kesää yrittäjyyttä, Hämynen päättää.    

     

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot