×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 67

Nuorten ympäristötekoja

21.2.2014

Parasta oli, kun saimme lisää tietoa ympäristöasioista konkreettisen yhdessä tekemisen kautta, kertoivat lukiolaiset Ronja Happonen, Seela Sulkko ja Carita Roivas. Nyt minut tunnetaan ympäristöasioita huomioivana ja voin sanoa kavereille hyvillä mielin, että älä tuhlaa vettä äläkä pidä turhaa valoja päällä, kertoi Ronja. Nuoret esittelivät kansainvälisen Leader-yhteistyön tuloksia ja kokemuksia Joensuun pääkirjastolla yhdessä ryhmäohjaajina toimineiden 4H-toiminnanjohtajien Pirjo Poutasen ja Taina Parkkulaisen kanssa. Ohjelmassa oli myös musiikkia, kun Carita ja Seela lauloivat Tehosekoittimen ympäristöbiisin ”Maailma on sun” ja Hectorin ”Mandoliinimiehen”.

Ratkaisuja ympäristökysymyksiin

Kymmeniä ranskalaisia, luxemburgilaisia, virolaisia ja pohjoiskarjalaisia 14-20-vuotiaita nuoria perehtyi ympäristöasioihin kolmivuotisessa kansainvälisessä ”The Planet said to me” -hankkeessa. Nuoret etsivät yhdessä ratkaisuja vesien suojelun, kierrätyksen ja vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämisen kysymyksiin. Kotimaassa tehtyjen tuotosten, yhteisten retkien ja leiriviikon työpajojen avulla pääsimme itse tekemään jotain ympäristöasioiden edistämiseksi. Keräsimme roskia, valokuvasimme, teimme videoita ja musiikkia sekä askartelimme mm. ympäristöaiheisia julisteita, pinssejä ja taideteoksia, kertoivat suomalaiset.

Kansainvälistä leiritoimintaa

Vuosittain järjestetyillä viikon pituisilla leiriviikolla 50 kumppanimaiden nuorta ja heidän ohjaajansa pääsivät tutustumaan kunkin alueen ajankohtaisiin ympäristöasioihin ja kohteisiin. Luxemburgin leirillä Suomen nuorille jäi mieleen erikoinen auringon nousu ja merirosvokaupunki. Ranskan Bretagnen kohteita olivat vuorovesivoimala, purjehdus hiekalla ja Atlannissa uiminen. Viron Saarenmaan leirin aiheita olivat tuulimyllyt ja turbiinit, Kaalijärven meteoriitin muodostama kraaterilampi, erätaitojen opiskelu ja hevosratsastus. Viime kesän Suomen leirillä nuoret istuttivat puita, tutustuivat koskenlaskuun Ruunaalla, laskivat tuulienergialla kulkevat itsetehdyt kaarnalaivat Ilosaaresta Pielisjokeen ja tekivät itsetuunattuja t-paitoja. Metsien ja vesien runsaus sekä harva asutus jäi monien vieraiden mieleen Suomesta. He innostuivat uimisesta ja Pohjois-Karjalan helle yllätti heidät.

Paikallista tiedonlevitystä

Nuoret kertoivat kunkin vuoden ympäristöteemoista myös paikallisesti. Joensuun seudulla nuoret kiersivät kertomassa toimintavuoden teemoista messuilla, yläasteilla ja lukioissa – Enon, Kiihtelysvaaran, Pyhäselän, Joensuun, Outokummun ja Kontiolahden kouluilla. Suomen nuoret löytyivät etupäässä kavereiden kautta ja osalla oli aiempaa kokemusta 4H-toiminnasta. Nuoret kertoivat, että yhteistyön tuloksena he saivat uusia ulkomaisia ystäviä, joiden kanssa on pidetty yhteyksiä Facebookin avulla. Osallistuminen kansainväliseen toimintaan rohkaisi myös englannin kielen käyttöä ja se avarsi maailmaa, kun nuoret näkivät miten asiat toimii muualla.

Nuorten itsetekemä musiikkivideo vesien suojelusta ja säästämisestä hankkeen nettisivulla

Planet Said to Me –hanke oli mukana Nordic-Baltic Leader Award –kilpailun finaalissa syksyllä 2013

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot