Ruoan tie tutuksi nuorille

11.9.2014 Reeta Rönkkö
Työpajoissa opetellaan tunnistamaan kotimaisia viljoja. Työpajoissa opetellaan tunnistamaan kotimaisia viljoja. Reeta Rönkkö

Miten erottaa toisistaan ohran, vehnän, kauran ja rukiin? Miten lehmä lypsetään? Mitä lihakarjalle syötetään? Muun muassa näitä asioita pohtivat Nurmeksen yläkoulun seiskaluokkalaiset lähiruoka- ja maatalous -teemapäivissä. Päivien aikana vieraillaan liha- ja maitotiloilla, tutustutaan lähiruokapuotiin ja tehdään itse ruokaa työpajoissa. Teema näkyy myös koulun ruokalistalla, kun tarjolla on lähialueella tuotetuista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Ruis vai ohra?

Teemapäivien yksi osa on yläkoulun kotitalousluokassa järjestettävä työpaja. Työpajassa opetellaan erottamaan eri viljalajit toisistaan, mietitään viljan matkaa pellolta leiväksi, tutustutaan ruoan alkuperämerkintöihin sekä tehdään itse smoothieta lähialueen antimista. Tuotteita pääsee siis katsomaan, koskemaan, haistamaan ja maistamaan.

MANU –hankkeen projektisihteeri Teela Kortelainen esittelee 7D-luokan oppilaille kotimaisia viljalajeja ja opettaa erottamaan ne toisistaan. Lopuksi tehdään pieni testi. Kaura ja vehnä ovat helppoja, mutta ruis ja ohra sekoittuvat helposti keskenään. Teela tenttaa oppilaita vielä lisää.

- Mitä viljaa kasvatetaan Suomessa eniten? Vaikea kysymys, mutta oikea vastaus on ohra.
- No miten iso osa ohrasta menee rehuksi eli eläinten ruuaksi? Olisko puolet? Ei, vaan lähes 80 %.
- Mikäs on yleisin leipävilja Suomessa? Ruista ja vehnää veikataan ja vehnähän se on.
- Mitä viljalle tapahtuu kun korsi ei kestä ja se taittuu? Se kyyristyy? Nuukahtaa? Se lakoaa, joku tietää.

Toisaalla työpajassa valmistetaan samaan aikaan smoothieta paikallisista puolukoista, leseistä, hunajasta ja maitotuotteista. 4H neuvoja Pirjo Hämynen opastaa nuoria ja antaa ohjeet valmistukseen. Valmis smoothie kaadetaan laseihin ja vieraallekin tarjotaan. Hyvää!

Pellosta pöytään 4

4H-neuvoja Pirjo Hämynen opastaa smoothien valmistukseen.

Työpajan jälkeen 7D-luokka suuntaa Virve ja Ville Kortelaisen lypsykarjatilalle Nurmeksen Ylikylälle. Ennakkotunnelmia ja odotuksia kyseltäessä nuoret menevät hiljaiseksi. Joutuukohan siellä lypsämään? Tai saadaanko maistaa juustoja? Toivottavasti molempia!

Takana MANU -hanke

Teemapäivien järjestämisen takana on MTK Pohjois-Karjalan hallinnoima Maaseutu maistuu nuorille eli MANU –hanke, jota on toteutettu jo vuodesta 2012 alkaen. Hankkeen avulla peruskoulujen oppilaat ja opettajat saavat kiinnostavaa ja asiallista tietoa maaseudun tarjoamista mahdollisuuksista jatko-opiskelun, työpaikkojen ja yrittämisen suhteen. MANU -hanke on rakentanut Pohjois-Karjalan maatalous- ja maaseutuyrityksistä kummiyritysverkoston, joka toimii yhteistyössä paikallisten peruskoulujen kanssa. Toiminnan tavoitteena on luoda nuorille tulevaisuuskuvaa maaseudusta sekä tehdä maaseutua tutuksi suurelle yleisölle.

Mukana yhteistyöverkostossa on myös maaseutuun ja maatalouteen liittyviä järjestöjä, organisaatioita ja oppilaitoksia. Nurmeksen teemapäivien järjestämisessä yhteistyökumppaneina ovat paikalliset maatilat, 4H-järjestö sekä tietenkin paikallinen yläkoulu opettajista ruokapalveluun asti.

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot