A+ A A-
Kyläkierros 2014 3.12.2014

Niittylahden alueella avaraa luontoa ja taajaa asutusta

Niittylahden alueen kylien länsilaidalla avautuu aava Pyhäselkä, joka on monen virkistyspaikka niin kesällä kuin talvella. Niittylahden alueen kylien länsilaidalla avautuu aava Pyhäselkä, joka on monen virkistyspaikka niin kesällä kuin talvella. Erkki Martikainen

  Niittylahti on Pyhäselän alueen kunta, joka on osa Joensuuta Pyhäselän liityttyä Joensuun kaupunkiin. Alue on tiheään asuttua aluetta, jossa on myös peltoalueita ja maatiloja. Joensuun kaupunkiin on reilu kymmenen kilometriä. Mulon alue kuuluu Niittylahden vaikutuspiiriin. Naapurikyliä ovat Suhmura, Reijola ja Vehkapuro. Pyhäselän ulappa avautuu etelään kylän länsiosasta, jossa toimii oma kyläyhdistys, Niittylahdenrannan asukkaat.

Pohjois-Karjalan Opisto on perinteikäs oppilaitos aavan Pyhäselkä -järven rannalla.  Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymälle kuuluvassa oppilaitoksessa voi opiskella teatterialaa, luonto-oppaaksi ja lukea humanistisia aineita. Opistolla on pitkät perinteet. Rautatie kulkee alueen halki, kuten valtatie 6. Reijolassa ja Niittylahdessa on alakoulu. Vehkapuron koulu lakkautettiin muutama vuosi sitten ja koulun tiloissa on yritystoimintaa. Vehkapurolla on oma kyläyhdistys.

Niittylahden alueen asukasmäärä on lisääntynyt. Tulevina vuosina voidaan olettaa, että väkimäärä kasvaa, mikä johtuu kaupungin läheisyydestä.

Alueen monet palvelut sijaitsevat Reijolan taajamassa. Pankki, kauppa, apteekki, leipomokahvila, huoltoasema sekä useita muita yrityksiä.

 

Lisätietoa

  • Kylät: Niittylahden alue
  • Arvio asutuksesta: 4000
  • Paikkakunta: Joensuun
  • Lähin järvi: Pyhäselkä
  • Kylät tunnetaan: Niittylahden alueeseen kuuluu Mulo, Reijola, Niittylahdenranta sekä Vehkapuro. Reijola tunnetaan taajaan asuttuna alueena, jossa on tarjolla palveluja runsaati. Vehkapuro, Mulo ja Niittylahden alue on haja-asutusaluetta
  • Kylille tärkeää: Palvelujen saatavuus ja säilyminen. Pyhäselän maisemat ja järven virkistyskäyttö. Avantouintipaikka Reijolassa.
Erkki Martikainen

Joensuun Kylät ry

 

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa