Monikäyttöreittejä Pohjois-Karjalaan

17.5.2017 Mari Voutilainen

Maastopyöräily, patikointi, polkujuoksu ovat luonnossa liikkumisen trendilajeja tällä hetkellä. Luontoliikunta on nosteessa ja hyvä niin.

Kesäkuun alussa Kontiolahden kunta viettää Kontionpolut-reitistön avajaisia. Joensuu ja Liperi puolestaan käynnistivät JaamaTrail-hankkeen, jossa Kontionpolut yhdistyvät Jaaman reitistöön. Myös Keski-Karjalan kunnat; Rääkkylä, Tohmajärvi ja Kiteen kaupunki ovat käynnistäneet yhteistyössä Keski-Karjalan Jetina ry:n kanssa Keski-Karjalan monikäyttöreitit –hankkeen.

Leader liikuttaa luonnossa

Kaikkia edellä mainittuja reitistöjä suunnitellaan ja tehdään Leader-rahoituksella.
- Merkityt ja hyväkuntoiset reitit tukevat harrastustoimintaa, matkailua ja alueen vetovoima, listaa Keski-Karjalan Jetina ry:n toiminnanjohtaja Maare Laakkonen.

-Lisäksi reitistöt luovat turvallisuutta myös marjastajille ja sienestäjille, sillä reitit merkitään maastoon, Tapio Niskanen Kiteen kaupungilta täydentää.

Mennään ”mettään” yhdessä

Keski-Karjalaan tullaan tekemään erilaiseen virkistyskäyttöön ja erilaisille käyttäjille soveltuvia yhdistelmäreittejä. Mukana ovat niin maasto- ja maantiepyöräily, polkujuoksu, patikoiminen kuin geokätköily. Reittien mielekkyyttä haetaan eri käyttäjien näkökulmasta. Suunnittelutyötä tehdään hyvin avoimesti – kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Mukaan suunnittelutyöhön haetaan niin maanomistajat, metsästysseurat, kylätoimijatkin kuin asukkaatkin.

-Reitistöille on tarvetta ja etenemme hyvin tarvelähtöisesti, Tapio toteaa. Pyrimme huomioimaan niin koiranulkoiluttajat, perheet, lomailijat, kuin aktiiviharrastajat.

- Tulevien käyttäjien lisäksi maanomistajien rooli reitistöjen tekemisessä on merkittävä, Vesa Turkia kertoo. Vesa on Kontionpolkujen takana ja siirtyy ensi syksynä tekemään reittisuunnittelua Keski-Karjalaan.
-Sovimme kaikki asiat keskustellen ja hyvin yksityiskohtaisesti maanomistajien kanssa. Esimerkiksi talvikäytöstä sovimme erikseen, Vesa täydentää. On tulevaisuutta ajatella, että metsässä liikutaan talvellakin esimerkiksi pyöräillen tai kävellen hiihtämisen lisäksi, Vesa jatkaa.

Poluilla nähdään!

Jaa ideasi Keski-Karjalan reiteiksi, taukopaikoiksi ja maisemakohteiksi.
Osallistu ja vaikuta!

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys