A+ A A-
Ympäristö 19.3.2018

Aurinkosähköä yhteishankintana

Olisiko sinun katollasi hyvä paikka aurinkopaneelille? Olisiko sinun katollasi hyvä paikka aurinkopaneelille? Reeta Rönkkö

Pohjois-Karjalassa on parhaillaan käynnissä yrityksille ja kotitalouksille tarkoitettu aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta. Vastaava hankinta toteutettiin ensimmäisen kerran viime vuonna ja siitä saadut hyvät kokemukset innostivat kokeilemaan uudelleen. Hankinnan käytännön toteutusta on hieman muokattu, mutta idea on pysynyt samana: tarjota kuluttajille mahdollisuus hankkia oma aurinkovoimala avaimet käteen -periaatteella kilpailukykyiseen hintaan.

Osaksi valtakunnan verkkoa

Yhteishankinnan toteutuksesta vastaa Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hanke, jota hallinnoi maakuntaliitto. Hankkeen tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä muun muassa lisäämällä energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Ja mikäpä olisi parempi tapa kuin täysin päästöttömän aurinkoenergian hyödyntäminen.

- Viime vuonna toteutetun yhteishankinnan tuloksena aurinkosähköjärjestelmiä hankittiin 41 kiinteistöön eri puolille maakuntaa. Asennettu kokonaisteho oli lähes 150 kWp. Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan kasvaa koko ajan ja siksi yhteishankinta päätettiin uusia. Tavoitteena on tällä kertaa saada mukaan vielä enemmän tilaajia. Yhteishankinnan välittömänä hyötynä saavutetaan alhaisempi ostohinta, mutta arvokasta on myös kumppaneilta ja järjestäjiltä saatu tuki ja tieto, kuvailee projektisuunnittelija Susanna Suomalainen maakuntaliitosta.

Yhteishankinnan kautta hankittavat aurinkosähköjärjestelmät liitetään asennuksen yhteydessä osaksi yleistä sähköverkkoa. Näin järjestelmän omistaja voi myydä käyttämättä jäävän sähkön haluamalleen sähkön ostajalle.

- Ylijäämäsähkön myynnillä ei pääse rikastumaan, mutta toki on parempi ottaa järjestelmästä kaikki hyöty irti ennemmin kuin jättää ylijäämäsähkö käyttämättä. Verkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien määrä on viime vuosina lisääntynyt kovaa vauhtia ainakin Pohjois-Karjalan sähkön toiminta-alueella. Kun niitä vuonna 2014 oli vain muutamia kymmeniä, nyt luku lähestyy jo kolmea ja puolta sataa, kertoo Eemeli Vartiainen PKS Sähkönsiirrosta.

Täydentävä energiamuoto

Yhteishankinta toteutetaan tällä kertaa siten, että järjestelmien toimittajat on kilpailutettu jo etukäteen. Näin yhteishankinnasta kiinnostunut tietää jo mukaan lähtiessään järjestelmän tarkan hinnan ja tekniset ominaisuudet. Tarjolla on 2,7 kWp, 4,6 kWp ja 7 kWp järjestelmiä, jotka pitävät sisällään 10, 17 tai 26 aurinkopaneelia. Pienin järjestelmä vaatii kattotilaa noin 17 m2 ja suurin 43 m2. Järjestelmien toimittajaksi valikoitui kilpailutuksen perusteella kotimainen Lem-Kem Oy.

- Joskus kuulee puhuttavan, että Suomen lyhyet kesät ja pimeät talvet tekevät aurinkoenergian hyödyntämisen kannattamattomaksi. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomen kesän pitkät ja valoista päivät tarjoavat aurinkosähkölle yhtä hyvät edellytykset kuin vaikka Saksassa. Lisäksi Suomen viileät ilmat parantavat paneelien tehoa. Aurinkopaneelit hankitaan yleensä osaksi useamman energiamuodon kokonaisuutta. Ne siis täydentävät muita sähkön ja lämmön lähteitä. Valoisasta kesästä huolimatta meillä on pitkä talvi, joten aurinkosähkö ei sovi ainoaksi energianlähteeksi, selittää Jouni Heiskanen Lem-Kemistä.

- Yhteishankintaan mukaan lähtevien luona käydään ennen lopullisen sopimuksen tekoa suunnittelukäynnillä. Käynnin aikana käydään yhdessä läpi järjestelmän mitoitukseen ja sijoitteluun liittyvät asiat. Ja rehellisesti kerrotaan myös se, jos aurinkosähköjärjestelmä ei mielestämme ole kohteeseen sopiva ratkaisu, Jouni Heiskanen lupaa.

Aurinkovoimaloiden yhteishankintaan on mahdollista ilmoittautua mukaan huhtikuun 2018 loppuun saakka. Laitetoimittaja Lem-Kemin yhteystiedot, lisätietoa aikatauluista, hinnoista ja laitteista sekä yhteishankinnan infotilaisuuksissa esillä olleen materiaalin löydät täältä.

 

Lomake Yhteishankintaan pääsee osallistumaan täyttämällä ilmoittautumislomakkeen.

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa