Raesärkkien virkistysalueen rakenteita parannetaan

29.6.2018 Reeta Rönkkö
Virkistysalueen vieraskirjaa kannattaa täyttää, sen kautta saadaan tärkeää tietoa kävijämääristä. Virkistysalueen vieraskirjaa kannattaa täyttää, sen kautta saadaan tärkeää tietoa kävijämääristä. Reeta Rönkkö

Kauniista harjuista sekä niitä reunustavista soista ja lammista tunnettu Raesärkkien alue on suosittu retkeilykohde. Alue sijaitsee Nurmeksen kaupungin länsiosissa, Kuopioon menevän tien varrella. Harjujen lakia ja mäntymetsiä risteilevät polut, kalaisat vesistöt ja helppo saavutettavuus tekevät Raesärkistä koko perheelle sopivan retkikohteen. Nyt alueen palvelutasoa parannetaan entisestään paikallisin voimin.

Biovessasta pitkospuihin

Kuluvan kesän aikana Raesärkkien alueella on aloitettu reittien ja rakenteiden kunnostuminen ja uusiminen. Alueen eteläosan suositulle nuotiopaikalle tulee uudet kompostikäymälät, joista toinen soveltuu myös invakäyttöön. Myös itse tulipaikka on uusittu. Myöhemmin rakentuvat varastorakennus ja läheisen lammen rantaan leveämpi kulkutie, jota pitkin pääsee liikkumaan pyörätuolilla. Alueen pohjoisosaan tulee uusi huollettu tulipaikka ja suokohtien yli menevät huonokuntoiset pitkospuut sekä Raepuron silta uusitaan. Melkoinen määrä talkootyötä on siis luvassa.

Kunnostustyön takana ovat paikalliset yhdistykset. Idea alueen rakenteiden kunnostamiseen tuli Suomen Erävaelluskillan suunnasta ja lähellä sijaitsevan Savikylän Maamiesseura innostui asiasta. Maamiesseura haki ja sai Leader -rahoitusta kunnostushankkeeseen. Erävaelluskilta on aktiivisesti mukana hankkeen toteuttamisessa ja talkooapua tulee myös muilta alueen yhdistyksiltä.

- Vanhojen rakenteiden uusimisen lisäksi tulee myös uutta. Eteläosan tulipaikan ympäristöön tehdään noin kilometrin mittainen rengaspolku lapsia ajatellen ja vanhan sorakuopan luo tilapäinen pysäköintipaikka linja-autoille. Erikoisuutena tulee Ahven-Valkeisen rannalle omatoiminen tulipaikka, jonka käyttöä seurataan ja kokemuksia hankitaan ihan valtakunnallisella tasolla. Mutta yhtä asiaa ei edelleenkään tule, eli roskiksia. Kannustamme ihmisiä roskattomaan retkeilyyn. Sen minkä jaksaa luontoon kantaa, jaksaa kyllä viedä poskin, ohjeistaa hankkeen puuhamies ja Erävaelluskillan oltermanni Jorma Pihlainen.

- On hienoa, että Savikylän asukkaiden ja Erävaelluskillan porukoiden lisäksi talkoissa on mukana myös muita alueen käyttäjiä. Loppukesällä Raesärkkien maastossa järjestetään kansalliset suunnistuskilpailut ja sen tiimoilta myös paikalliset suunnistuksen harrastajat tulevat talkoilla rakentamaan uusia pitkospuita.

Raesärkät 1

Kävijämääriä seurataan

Yksi hankkeen toimenpiteistä on kävijälaskurin hankkiminen. Laskuri on liikuteltava, eli sen paikkaa voi vaihdella ja siten seurata kävijämääriä alueen eri osissa. Laskurin lisäksi olisi tärkeää, että kävijät laittaisivat nimensä myös taukopaikkojen vieraskirjoihin.

- Vieraskirjojen kävijämääriä ja ylläpitäjille jätettyjä viestejä seurataan tarkoin. Liikun itse Raesärkkien alueella paljon ja yritän aina muistuttaa muita kävijöitä kuittauksen tärkeydestä. Alueen käyttäjien kannattaa merkitä käyntinsä, jotta näistä palveluista saataisi nauttia vielä useita vuosikymmeniä eteenpäin. Kävijämäärällä on suuri vaikutus ylläpidon tasoon, tähdentää alueen aktiivikäyttäjä ja hankkeen talkoolainen Teuvo Ovaskainen.

Ylläpito yhdistyksen vastuulla

Metsähallitus lopetti Raesärkkien virkistysalueen reittien ja tulipaikkojen ylläpidon kolmisen vuotta sitten. Siitä asti vastuun alueen puuhuollosta ja muustakin kunnossapidosta on kantanut Suomen Erävaelluskilta. Korvausta yhdistys ei tekemästään työstä saa ja myös esimerkiksi polttopuut on yhdistyksen itse maksettava. Onneksi useampikin nurmeslainen yritys on tullut avuksi ja sponsoroi ylläpitokustannuksia.

- On ollut todella ilo huomata, että paikalliset yritykset näkevät tämän työn tärkeänä. Ilman yritysten tukea alueen ylläpito kävisi yhdistykselle lähes mahdottomaksi. Ja vaikka Metsähallitus ei enää ylläpidä alueen retkeilyrakenteita, sekin on mukana kunnostushankkeen toteutuksessa tarvikelahjoitusten muodossa, kertoo Jorma Pihlainen.

Raesärkät on monen nurmeslaisen ja kauempaakin tulevan tärkeä retkikohde. Paikallisten toimijoiden vastuunotto alueen ylläpidosta ja kehittämisestä on hieno osoitus oman elinympäristön eteen tehtävästä työstä.

 

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot