Tee se itse: Hyvä ja paras katiska

4.3.2019 Mari Voutilainen

Hyvä katiska on kevyt ja pitkulainen, helppo kuljettaa. Näillä sanoilla polkaistaan käyntiin Luontoliiton katiskatalkoot.

Luontoliitto on kiertänyt vuoden ajan Etelä-Savoa ja Etelä-Karjalaa järjestäen katiskan tekotalkoita. Nyt käsillä ovat ensimmäiset talkoot Pohjois-Karjalassa, Joensuussa ja laulutalon tupa on täynnä porukkaa. Katiskoja kiertävät promoamassa Juha ”Norppa” Taskinen ja Kari ”Hissu” Hietalahti.

hyva katiska

Luontoliiton tavoitteena on rakentaa talkoilla 100 katiskaa ja jakaa ne Saimaan kalastajille verkkoja vastaan. Liitto on saanut kiertueelle ELY-keskuksen rahoitusta. Jos haluaa rakentaa katiskan omaan käyttöön talkoissa, sen voi tehdä tarvikkeiden hinnalla, joka on 25 euroa.

Hyvä katiskan salaisuus on se, että norpat eivät pääse kalasaaliin toivossa sisään katiskaan, sillä katiskan suuaukko on 15 senttimetriä leveä. Lisäksi katiskan suuaukolla on ”lanka”, joka pitää aukon muodon kasassa, näin suuaukko ei anna periksi.

Katiskan kehitystyön on tehnyt ammattikalastaja Markku Kettunen. Kalastaja Kettunen on kehittänyt myös muita norppaturvallisia pyydyksiä.
- Tämä on paras katista, toteaa Hissu. Kyllä entisiäkin katiskoja pystyy tuunaamaan turvalliseksi kuuteille, mutta silti tämä on paras. Pieni kala ui ensin tähän kaksiosaiseen katiskaan ja iso kala seuraa perässä. Katiskasta on kaloja helpompi lajitella, verkko ei lajittele.

- Katiska toimii myös rapupyydyksenä, lisäksi siinä on lintuluukku, jonka voi sulkea, Juha jatkaa.

miksi hyva katiska

Verkkokalastus on suurin uhka Saimaan nieriälle, järvilohelle ja järvitaimenelle. Norpan lisäksi katiska suojelee uhanalaisia kaloja.
- Jätetään tuleville sukupolville myös kalastettavaa, Hissu summaa. Jospa kaikki Saimaan 50 000 mökkiläistä kalastaisivat tällä katiskalla.

Rakenna itse paras katista, katso tästä ohjeet!

hyva katiska rakennustarpeet

 

 

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot