A+ A A-
Ympäristö 22.4.2020

Kesämökin aurinkolämmittimen voi rakentaa itse

Aurinkolämmitin kesämökin kuistilla. Aurinkolämmitin kesämökin kuistilla. Alpo Hassinen

Ilomantsilainen Alpo Hassinen on koko ikänsä rakennellut kaikenlaista. Vuosien varrella nikkaroinnin kohteeksi on päässyt moni hyväksi havaittu idea tai itse kehitetty innovaatio. Viimeisin tuotos on aurinkolämmitin omalle kesämökille. Lämmitin valmistui muutaman tunnin rakennustyön tuloksena edullisista raaka-aineista. Vastaavan lämmittimen teko onnistuu Hassisen mukaan myös tavalliselta tallaajalta, erityisosaamista ei tarvita.

Lämmitin 3

Muutama aste lisälämpöä

Aurinkolämmitin on musta neliö yllä olevassa kuvassa olevan kesämökin kuistin edessä. Se lämmittää mökkiä talvisaikaan. Aurinko paistaa lasin läpi laatikon mustaan takaseinään, joka lämpenee ja lämmittää laatikossa olevan ilman, joka puhalletaan mökkiin. Lämmittimen takaseinä on vaneria, sivuseinät lautaa ja kansi polykarbonaattia eli pleksiä. Myös kennomuovi tai lasi soveltuvat hyvin kanneksi. Laatikon taka- ja sivuseinissä on routamattoa lämmöneristeenä. Sisällä on myös mustaksi maalattu tiheä teräsverkko, joka on alareunassa kiinni takaseinässä, yläreunassa etuseinässä.

- Ilma siis kulkee verkon läpi ja lämpenee samalla lisää. Koko laatikon sisusta on maalattu mattamustalla maalilla. Aurinkokennotuuletin taas on ostettu tarjouksesta muutamalla kympillä. Ilman vie sisälle mökkiin 75 millin muoviputki, joka on kääritty kolminkertaiseen routamattoeristeeseen. Koko revohkan hinnaksi tuli alle 150 euroa. Aurinkolämmitin on vanha keksintö ja nyt sain inspiraation kokeilla semmoisen tekemistä omalle mökille, Hassinen kertoo.

- Lämmittimen teho riittää nostamaan mökin sisälämpötilaa muutamalla asteella ulkoilmaan verrattuna ja tämä kuulemma riittää esimerkiksi kosteusvaurioiden vähenemiseen.

Lämmitin 4Kaavio: Alpo Hassinen

Lämmittimen valmistuttua Hassinen seurasi sen vaikutuksia mökin sisälämpötilaan kuluvana keväänä parin viikon ajan. Kaaviossa sininen on ulkolämpötila, musta sisälämpötila ja punainen taas lämmittimeltä tulevan ilman lämpötila.

- Nollakelillä ja jotakuinkin aurinkoisella säällä sisään tuleva ilma on siis noin parikymmenasteista. Nuo piikit ja kuopat punaisessa käppyrässä johtuvat varjostavista puista. Sisällä putken päässä tuntuu "lehmän henkäys", eli virtaava ilmamäärä ei ole iso. Se kuitenkin riittää nostamaan mökin lämpötilaa vajaan asteen tunnissa. Mökin lämpötila on melkein aina korkeampi kuin ulkona, ainoastaan kun ulkolämpötila nousee nopeasti, niin sisätila lämpenee hitaammin.

- Kaaviosta näkyy myös, että aikaisin aamulla aurinkokennotuuletin alkaa puhaltaa jo ennen kuin itse lämmitin on ehtinyt lämmetä. Niinpä joissakin kohdissa punainen tuleva ilma on kylmempää kuin sisäilma, eli se siis jäähdyttää mökkiä. Tämän voisi estää esimerkiksi siten, että laittasi aurinkokennoon jonkin varjostuslevyn aikaisen aamuauringon eteen, jolloin tuuletin lähtisi pyörimään vasta myöhemmin.

Aurinkolämmitin on siis varsin helppo rakentaa myös itse, netistä löytyy asiasta kiinnostuneille runsaasti lisäohjeita. Jos taas tuntuu, että ei itse uskaltaudu rakentamaan, niin lämmittimen voi ostaa myös valmiina. Niitä valmistetaan myös meillä Pohjois-Karjalassa, valmiin paketin voi ostaa vaikkapa Juuassa toimivalta Raksituotteelta.

Liikkuva halkovaja ja tuulella käypä

Alpo Hassisen kätevissä käsissä on ajan myötä syntynyt jos jonkinlaista viritystä ja rakennelmaa. Yleensä tuotoksilla on tarkoitus helpottaa elämää eli niissä on mukana vahva hyötynäkökulma. Viime vuonna Maaseudun Tulevaisuus teki juttua Hassisen keksimästä, jalaksilla liikuteltavasta halkoliiteristä. Jalasliiteriin pääsee tutustumaan tarkemmin TÄÄLLÄ.

Huumorikaan ei unohdu Hassisen keksinnöistä. Sen osoittaa tuulen mukana liikkuva linnunpelätti, joka on saanut innoituksensa videon lopussa näkyvästä esikuvasta. Olisipa aika kätevä pelätin kenen tahansa pihalla! Linninpelättivideon näet TÄÄLLÄ.

 

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa