A+ A A-
Ympäristö 14.9.2020

Tolokun kierrätystä Tohmajärvellä

Naisten Voimavarayhdistys Kaivo ry:n toiminta sai alkunsa v 2004 Emäntien Bisnekset -hankkeesta. Vuonna 2006 Kaivo ry rekisteröityi itsenäiseksi yhdistykseksi. Kaivo ry toimii Tohmajärven Kemien keskustassa tiloissa, jossa on käsityömyymälä ja kahvio sekä tila, jota vuokraavat kauneuden-, jalkahoidon-, ja hieronnan yrittäjät. Kaivo ry toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin ja Kaivolla on yksi palkattu työntekijä. Lisäksi Kaivolla on tukityöllistettyjä henkilöitä.  

Me kaivolaiset olemme toimeliasta porukkaa, joten Tolokun kierrätys -hanke syntyi ajatuksesta osallistua omalta osaltamme maapallomme hyvinvoinnin edistämiseen, vaikka pienillä teoillakin, Seija Partanen kertoo. Tolokun kierrätys -hankkeella pyrimme ihmisten aktivointiin toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Ympäröivän elintilamme hyvinvoinnin huomioimisella jokainen voi vaikuttaa asiaan, Seija jatkaa.

yrttikurssi kuva

Yllä olevassa kuvassa on yrttikurssin kasveja.

Hanke toteutetaan järjestämällä erilaisia kursseja, luentoja, tapahtumia ja tutustumismatkoja. Hankkeen aikana järjestetään esimerkiksi luonnontuote-, kierrätys-, hävikkiruoka- ja kättentyökurssit. Seija kertoo, että tähän mennessä hanketapahtumat ovat saaneet kiinnostuneen vastaanoton. Osallistujia on ollut jopa tavoitteita enemmän.

ekokylä kuva

Yllä oleva kuva on otettu hankkeen tutustumismatkalla Keuruun ekokylän pihapiiristä.

Hankkeen vaikutukset näkyvät jo nyt esimerkiksi lisääntyneenä kiinnostuksena jätteiden kierrätyksessä, hävikkiruoan vähentämisessä sekä kiinnostuksena yrttien, sienien sekä muiden luonnonantimien keräämisenä ja käyttämisenä.   Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia osa hankkeessa suunnitelluista toimenpiteistä viivästyi. Hankkeelle haettiin tämän takia jatkoaikaa ja osa toimenpiteistä toteutetaan tilanteen rauhoituttua.

Maare Karjalainen

Toiminnanjohtaja
Keski-Karjalan Jetina ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa