A+ A A-
Ympäristö 31.8.2021

Yrittäjyyttä ympäristöstä – bisnestä pistoaidasta, päreistä ja vieraskasveista

Valmis pistoaita on ympäristön komistus Valmis pistoaita on ympäristön komistus Tanja Airaksinen

Päreitä, pistoaitaa ja vieraskasvien torjuntaa! Pohjois-Karjalassa jaetaan oppia ympäristöön ja maisemanhoitoon liittyvästä yrittäjyydestä. Yrittäjille tarjolla on myös sparrausapua ideoiden kehittämiseen.

Tarkoitus on luoda sekä uusia yrityksiä että antaa vinkkejä jo toimiville yrittäjille uusien palvelujen tarjontaan.

Kaksi henkilöä tekemässä pistoaitaa Polvijärvellä

Merja Väisänen (oik.) ohjasi pistoaitakurssin Polvijärvellä kesäkuussa 2021. Saara Elomaa tuli oppiin läheiseltä kesämökiltään

Konkreettisia oppeja

Kesäkuussa 2021 pidetyillä kurssipäivillä perehdyttiin ympäristön- ja maisemanhoitoon liittyvään yrittäjyyteen eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Liperissä tehtiin päreitä ja Kontiolahdella tutustuttiin vieraskasvitorjunnan käytäntöihin. Polvijärvellä ja Nurmeksessa oli teemana pienpuusta pistoaitaa.

Projektikoordinaattori Tanja Airaksinen Maaseudun Sivistysliitosta kertoo, että kursseilla jaetaan konkreettisia oppeja. Jokainen on päässyt punomaan vitaksia pistoaitaan ja iskemään päreitä kiinni. Lisäksi on selvinnyt, miten yhä enemmän leviävä lupiini ja hankala jättiputki saadaan tukahdutettua.

Kurssit kuuluvat pohjoiskarjalaiseen Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä -hankkeeseen. 

- Tavoitteemme on ympäristöyrittäjyyden esille tuominen. Kursseilla annetaan ideoita siitä, että erilaiset ympäristöön ja maisemanhoitoon liittyvät asiat voivat olla elinkeino. Ne voivat luoda myös uusia palveluja maaseudulle, Airaksinen kertoo.

Projektikoordinaattori Tanja Airaksinen

Tanja Airaksisen mukaan Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä -hankkeen tavoite on ympäristöyrittäjyyden esille nostaminen

Sparrausapua tarjolla

Mikäli yrittäjä haluaa laajentaa toimintaansa ympäristönhoitoon tai aloittaa aivan uuden alan yrityksen, ideoiden kehittämiseen on hankkeen kautta tarjolla sparrausapua. Osoite on tällöin Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Itä-Suomi ja yritysasiantuntija Jaana Puhakka.

Airaksinen ja Puhakka kehottavat ottamaan rohkeasti yhteyttä.

- Kynnys on matala, sillä ympäristöyrittäjyys voi olla pientäkin, esimerkiksi ojanvarsien niittoa, Puhakka sanoo.

Puhakan mukaan tarjolla on maksutonta alkukartoitusta, jossa käydään asioita läpi.

- Sparraamme ja ohjaamme eteenpäin, jos esimerkiksi haluaa hakea tukea vaikkapa koneen hankkimiseen.

Vieraskasvitorjuntaa pellolla

Kontiolahden kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontama löysi Mönnin pellolta muun muassa jättipalsamia

Kymmeniä kiinnostuneita

Puolisen päivää kestäneillä kursseilla on ollut kuhunkin teemaan perehtynyt yrittäjä tai muu asiantuntija sekä yhteensä kymmeniä kurssilaisia.

Pistoaidan tekoa on neuvonut kaavilaisen Savotta-avun Merja Väisänen sekä Maaseudun Sivistysliiton Timo Reko. Pärepäivässä toimivat asiantuntijoina liperiläiset Ismo Varis ja joensuulainen Seppo Tahvanainen. Kontiolahdella vieraskasvitorjuntaan antoi ohjeita lahtelaisen Luontoturvan Miia Korhonen.

parepäivän kurssilaisia kiinnittämässä päreitä

Pärekurssilla kaikki pääsivät harjoittelemaan päreiden kiinnitystä kattoa mallaavaan alustaan

Keväällä 2019 alkanut Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä -hanke on Maaseudun Sivistysliiton ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten, ProAgria Itä-Suomen yhteinen.

Kirjoittajana Riitta Ryynänen, Maaseudun Sivistysliitto ry
Kuvat: Riitta Ryynänen

Vieraskynä

Vieraskynässä julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Tekstejä voi tarjota osoitteeseen maakaista(a)maakaista.fi. Toimitus voi tarvittaessa editoida julkaistavat artikkelit.

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa