A+ A A-
Ympäristö 15.10.2021

Havukkakallion muinaislinnan kaivauksissa löytö

Hiukan Ilomantsin keskustan ulkopuolella sijaitsevan Havukkakallion linnavuoren eli muinaisen puolustusvarustuksen maastossa on kuluneen syksyn aikana ollut tohinaa kuin menneinä vuosisatoina konsanaan. Osuuskunta Lumimuutoksen kulttuuriperintöhanke on tuonut alueelle muun muassa arkeologisia tutkimuksia. Hankkeessa on tavoitteena inventoida muinaislinna maantieteellisin, arkeologisin ja ekologisin menetelmin, laatia alueelle hoito- ja käyttösuunnitelma, toteuttaa alueella kyltitys ja opastus sekä järjestää tapahtumia linnavuoreen liittyen. 

-Ilomantsissa on ollut jo pidempään toive, että Havukkakallion historiaa lähdettäisiin selvittämään. Se on jäänyt vähän mysteeriksi, vaikka on sitä tutkittu useampaankin otteeseen. Toiveena on myös, että selvitystyön myötä tämä kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen paikka saataisiin paremmin tunnetuksi ja matkailun käyntikohteeksi, hanketta vetävä Noora Huusari taustoittaa. 

Havukkakallio kaivaukset 821 S2A7965

Havukkakalliolla on etsitty tänä syksynä muinaislinnan historiaa arkeologisilla kaivauksilla.

Löytö kaivauksissa 

Havukkakallion muinaislinnan vaiheita on kartoitettu monella tapaa, kuten esimerkiksi kyselemällä paikallisilta ihmisiltä tarinoita ja tiedonmurusia muinaislinnasta, ja tekemällä arkistotyötä niin Suomen kirjallisuuden seuran kuin sanomalehti Karjalaisenkin arkistoissa. 

-Havukkakalliolla on ollut 1960-luvun alussa arkeologiset kaivaukset, mutta kaivauksia johtaneella arkeologi Jouko Voionmaalla oli huono tapa jättää raportit kirjoittamatta, joten niistä löydöksistä ei isommin tietoa ollut tarjolla, Huusari kertoo.

Tiedon tarpeen vuoksi Havukkakalliolla järjestettiin elokuussa kaivaukset, joissa arkeologit Jasse Tiilikkala ja Ville Laakso etsivät valaisua muinaislinnan ikiaikaisiin vaiheisiin. 

-Kaivauksissa löytyi mahdollisesti merkittäväkin löytö, kun syvältä maan alta saatiin esille hiiltynyttä hirttä. Alustavasti oletetaan, että se olisi muinaislinnan rakennetta. Siitä päästään tekemään radiohiiliajoitus, jolloin selviää yksi mysteeri eli milloin tätä muinaislinnaa on käytetty, Huusari iloitsee. 

Hänen mukaansa muinaislinna ajoittuu mahdollisesti jopa 1300-luvulle, mutta tarkempaa tietoa joudutaan vielä odottelemaan. 

-Yksi kirjallinen maininta on ainakin 1500-luvulta, mutta onko sitä sitten käytetty aiemminkin. Maastossa on kuitenkin vielä nykyäänkin selvästi havaittavia vallimuodostelmia. Ja sitten myöhemmin eli 1800-luvulla Havukkakalliota on käytetty Ilomantsin mestauspaikkana, Huusari kertaa paikan historiaa. 

Havukkakallio kaivaus 821 S2A7958

Arvokas luontokohde

Matkailukäyttöä varten Havukkakallion alueelle on tehty pysäköintipaikka, ja työn alla ovat vielä alueen historiasta ja sen luonnosta kertovia opastetauluja. Myös Havukkakallion historiasta kertovat nettisivut ovat tulossa. 

-Havukkakallio on myös luontonsa puolesta tosi arvokas kohde, vanhaa ja monimuotoista metsää eli senkin puolesta mielenkiintoinen kohde. Uskon, että tästä on tulossa ihmisiä kiinnostava kohde, joka houkuttelee Pohjois-Karjalassa harvinaiseen kohteeseen matkailijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin, Huusari uskoo. 

Kuvat: Mika Honkalinna.  

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa