Miten meillä menee maaseuturahaston näkökulmasta?

7.2.2019 Mari Voutilainen
Miten meillä menee maaseuturahaston näkökulmasta? Mari Voutilainen

 

Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisi maaseuturahastotilastot vuodelta 2018. Kokonaisuudessaan maaseuturahaston, julkista tukea ohjautui vuoden aikana maakuntaan 85 miljoonaa euroa. Potista suurin osa, 79 prosenttia meni maatalouden tulotukiin. Näitä tulotukia maksettiin 2 084 maatilalle. Yritysrahoitusta ELY-keskus myönsi yhteensä 3,2 miljoonaa euroa 73 kohteeseen.

- Yritysrahoituksen taustalla on usein jokin arjen innovaatio; tapa tehdä on uudenlainen tai yritystoiminta perustuu johonkin keksintöön. Tästä kertoo esimerkiksi se, että yrittäjät ovat hakeneet eniten yrityksen perustamistukea, toteaa maaseutu ja energia –yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. Luontoon perustuva matkailu, ruokaan ja hyvinvointiin liittyvät alat ovat nosteessa niin meillä kuin valtakunnan tasolla.

Leader ja luomu porskuttavat

Pekka Tahvanainen toteaa, että vaikka maakunnan väki vähene, Leader-ryhmät pitävät aktiivisuutta yllä. Vuoden 2018 aikana maakunnan Leader-ryhmät; Vaara-Karjalan Leader ry, Joensuun seudun Leader –yhdistys ja Keski-Karjalan Jetina ry myönsivät tukea 67 eri kohteeseen yhteensä lähes kaksi miljoonaa euroa.

Maakunnan kokonaispeltopinta-ala on 85,5 tuhatta hehtaaria, josta luomu-tuotannossa on peräti 23,3 hehtaaria. Vuonna 2018 luomukorvausta maksettiin Pohjois-Karjalassa yhteensä 4,4 miljoonaa euroa. Luomu on trendinä kasvava. Eniten luomupeltoja maakunnassa löytyy Valtimolta, Tohmajärveltä ja Polvijärveltä.

Yleiset maaseudun näkymät Pohjois-Karjalassa

Leader- ja luomutoiminnan lisäksi positiivisia näkymiä on maaseuturahaston yritysrahoituksessa, jota yrittäjät hakevat ja käyttävät. Huolenaiheena Pekka Tahvanaisella on maakunnan väestön ja työpaikkojen keskittyminen sekä maatalouden heikko kannattavuus.
- Maatalouteen tarvitaan lisää investointeja ja maatilayrityksiin sukupolvenvaihdoksia, Pekka ynnää. Maatalouden suhteen jotain on syytä tehdä. 

Tutustu hankkeisiin

Rahastotiedote

Maaseuturahaston vuosikatsaus 2018

Yhteystiedot

 

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot