Kosteikot kuntoon Leader-rahoituksella

15.11.2018 Anna-Maria Hämäläinen
Luontokuvaaja Mika Honkalinna on bongannut Linnunsuolta sitruunavästäräkin. Luontokuvaaja Mika Honkalinna on bongannut Linnunsuolta sitruunavästäräkin. Mika Honkalinna

Jukajoen valuma-alueella on ollut kiireinen vuosi. Useita vuosia jatkuneen, massiivisen kunnostusprojektin viimeisin osa on Joensuun seudun Leader -yhdistyksen rahoittama ”Kohti taimenten kotia” -hanke. Lumimuutos Osuuskunnan vetämän hankkeen avulla on tehty kaksi uutta monitoimikosteikkoa, toinen Savisuolle ja toinen Jukajoen läntiselle valuma-alueelle. Kosteikot torjuvat happamuutta ja kiintoaineskuormitusta, jolloin alueen vesistön tila paranee entisestään, kerrotaan hankkeen tiedotteessa.

Yksi Jukajoen valuma-alueen keskeisistä kunnostuskohteista on ollut Kissapuro. Tilanteen ollessa pahimmillaan, valui Kissapurosta vuosittain yli 40 000 kiloa rautaa Jukajärveen. Kunnostustoimet ovat tehonneet Kissapuron tilaan ja veden laatuun todella hyvin. Parantuneesta tianteesta kertoo esimerkiksi luonnon oma bioindikaattori, eli pikkunahkiainen, joka havaittiin alueelta yllättäen vuonna 2015. Pikkunahkiainen on päätynyt myös alueelle tehdyn uuden luontopolun nimeksi. Noin kilometrin pituisen luontopolun varrella esitellään puron luontoa ja kunnostustoimia. Pikkunahkiaisen polku alkaa ja päättyy Oravantaival-vaellusreittiin.

 

savisuo2

 

Kosteikot ovat suosittuja retkeilyalueita

Jukajoen valuma-alueella kunnostetut kosteikot ovat nousseet suosituiksi retkeilykohteiksi etenkin lintubongaajien keskuudessa, sillä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisella Linnunsuon kosteikolla on havaittu yli 180 eri lintulajia. Hankkeen avulla alueelle on rakennettu opaskyltit, lintutasanne ja laavu. Lisäksi vuoden 2019 aikana alueelle muodostetaan uusia lintutasanteita maastokumpareista.

”Kohti taimenten kotia” -Leader hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun. Seuraavaksi hankkeessa keskitytään taimenen ja harjuksen kutualueiden ja poikasten elinympäristöjen ennallistamiseen. Varsinaiset toimet koittavat kesällä 2019, mutta maastotöitä on jo pikku hiljaa aloitettu, hankkeen tiedotteessa kerrotaan.

Anna-Maria Hämäläinen

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot