Pitkäaikaisen haaveen toteutuma 

18.1.2022 Panu Kärkkäinen

Kolin kylän keskellä sijaitseva Kahvila Lentävä Luuta tarjoaa paikalisista raaka-aineista tehtyä vatsantäytettä matkailijoille, patikoijille ja kyläläisille. Äidin ja kahden tyttären pyörittämässä kahvilkassa saa suuhunsa päivittäin vaihtuvan keittolounaan lisäksi tuoreita suolaisia suuhunpantavia ja makeita leivonnaisia. Myös kokoustilaa pienelle porukalle sekä majoitusta matkaajille löytyy.  

Joulukuun alussa ovensa asiakkaille avannut kahvila on pitkäaikaisen haaveen toteutuma.  

-Tätä ajatusta on tyttöjen kanssa veivattu jo monta vuotta. Tästä kun vapautui tilat, niin ajattelimme, että nyt on aika kokeilla kahvilan pitoa. Tässä alkaa itsellä tulemaan ikää jo sen verran, ettei kovin pitkään voi enää vain haaveilla siitä, Sari Savolainen perkaa kahvilan syntyhistoriaa. 

Tyttäriensä Salla ja Roosa Hytösen kanssa kahvilan hengettärinä toimiva Savolainen sanoo pitkäaikaisen haaveen toteutumisesta huolimatta pitävänsä jalat tiukasti maan pinnalla. 

-Aika rauhallista on ollut alkuajat, kun turistejakin on ollut vähemmän, mutta joka päivä kuitenkin vieraita käynyt. Ja kyläläiset ovat löytäneet tänne mukavasti keittolounaalle, Savolainen kiittelee. 

Hänen mukaansa rauhallinen alku onkin ollut onneksi, sillä kahvilan pitäminen on uutta kolmikosta kahdelle. 

-Kuopiossa asuvalla Roosalla on kokemusta kahvilassa työskentelemisessä, kun taas minä ja Salla tulemme muista töistä. Onhan tässä ollut paljon uutta opeteltavaa, Savolainen naurahtaa. 

luuta1

Kahvila Lentävä Luuta tarjoaa Sari Savolaisen (oik.) ja Salla Hytösen sekä Roosa Hytösen käsissä syntyviä leivonnaisia ja keittoja.

Maukasta syötävää ja majoitusta 

Savolainen ja Salla Hytönen uskovat, että jatkossa Kahvila Lentävän Luudan asiakaskunta painottuu pitkälti matkailijoiden ja retkeilijöiden suuntaan. 

-Itse kun mielelläni retkeilen ja patikoin täällä Kolilla, niin olen aina kaivannut jonkinlaista kahvilaa tähän kylän keskustaan. Sen vuoksi tähän uskaltaakin lähteä, kun tarve tällaiselle palvelulle on selvästi olemassa, Salla Hytönen miettii. 

Kahvila Lentävän Luudan tarjonta nojaa vahvasti paikallisiin tuotteisiin ja raaka-aineisiin. 

-Itse teemme pitkälti leivonnaiset, mutta varmaan sesonkiaikaan pitää valmistakin tavaraa hommata. Ja mitä ei tehdä itse, niin ne pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä Kolia. Muutenkin olemme lähteneet miettimään tätä tarjontaa sellaiseksi, ettei samoja tuotteita ole muilla täällä kylällä myynnissä, Hytönen kertoo. 

Kahvilapalvelujen lisäksi kolmikolla on tarjolla majoitusta kahvilan yläkerrassa. 

-Kolilla on tunnetusti tarvetta lisämajoitukselle ja nyt pystymme tarjoamaan sellaista huokeaan hintaan. Emme ole vielä mainostaneet mitään bed &breakfast-majoitusta, mutta jos sille on kysyntää, niin eiköhän sekin onnistu, Hytönen vakuuttaa.   

luuta3

Salla Hytösen ja Sari Savolaisen mukanna kahvilan perustaminen on ollut pitkäaikainen haave.

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot