A+ A A-
Yrittäjyys 19.6.2017

Rehukuljetukset pyörivät uudella kalustolla

Uusi kuljetussäiliö helpotti yrityksen arkea. Uusi kuljetussäiliö helpotti yrityksen arkea. Mari Voutilainen

Valtimolainen Ylä-Karjalan Rehu Oy on pitkän linjan maaseutuyritys, joka on tuottanut rehua lähialueen turkistarhoille jo lähes viiden vuosikymmen ajan. Yritys investoi toissa vuonna uuteen kuljetussäiliöön, jonka avulla tuotteiden kuljetus tehostui ja nopeutui.

Tähteet hyötykäytössä

Ylä-Karjalan rehu tuottaa vuosittain lähes kolme miljoonaa kiloa rehua. Tätä varten tarvitaan melkoinen määrä raaka-aineita. Pääraaka-aineita ovat teurastamojen ja kalanjalostuslaitosten sivutuotteet, jotka näin saadaan hyötykäyttöön. Lisäksi rehussa käytetään viljaa, proteiiniseoksia ja vitamiineja.

- Myymme rehua pääasiassa lähialueelle, suurin osa asiakkaista on Pohjois-Karjalassa. Yleensä kuljetamme rehun asiakkaille itse, yksi merkittävä asiakas Etelä-Karjalasta hakee rehun omalla kalustollaan. Ala on kyllä muuttunut vuosikymmenien aikana todella paljon. Ennen meillä oli asiakkaana jopa 50 – 60 tarhaa, nyt enää 5 – 6 tarhaa. Silti rehua menee enemmän kuin ennen, Ylä-Karjalan Rehun yrittäjä ja toimitusjohtaja Pertti Kuusela kertoo.

- Sesonkiaika turkisrehujen osalta on syksyllä ja silloin tehdään todella pitkää päivää. Hiljaisempina aikoina ehditään pitää aikapankkiin kertyneitä lomia ja huoltaa laitteita.

Ylä-Karjalan Rehu työllistää yrittäjän lisäksi kaksi kokoaikaista työntekijää ympäri vuoden. Kuuselan oma poika on toinen työntekijöistä, joten toiminnalle on luvassa myös jatkoa.

Investointi helpottaa arkea

Yritys hankki toissa vuonna ruostumattomasta teräksestä valmistetun ja eristetyn rehunkuljetussäiliön, joka on varustettu vaakalaitteella ja rehupumpulla. Kuljetussäiliö on lähes 50 % entistä säiliötä suurempi. Investointi on ollut hyvin merkittävä yrityksen toiminnan kannalta.

- Kuljetuksiin kuluu nykyisin huomattavasti vähemmän polttoainetta ja aikaa. Uusi säiliö on toimintavarma, eikä resursseja kulu turhiin korjauksiin. Tämä on kyllä kovasti vähentänyt myös stressiä, kun voi olla varma, että kuljetukset pelaavat. Entisaikaan meillä on ollut parhaillaan kuljetuskalustoa jopa kolmen auton verran, nyt kaikki hoituu yhdellä.

- Turkisala on viime vuosina muiden alojen tapaan kärsinyt lamasta, nyt onneksi näyttää taas paremmalta. ELY-keskuksen tuki investoinnille oli merkittävä asia, hienoa kun tällaista rahoitusta on maaseutuyrityksille tarjolla. Rahoituksen lisäksi myös neuvonnasta oli suuri apu. Tuki helpotti ja aikaisti investoinnin tekoa, Pertti Kuusela summaa.

rehu2Yrittäjä Pertti Kuusela kiittelee ELY-keskuksen apua investoinnin toteutuksessa.  Kuva: Mari Voutilainen

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa