A+ A A-
Yrittäjyys 2.11.2017

Potut pottuina! Hyvä ruoka tulee läheltä.

Lähiruokahyllystä löytyy paikallisia hilloja. Lähiruokahyllystä löytyy paikallisia hilloja. Reeta Rönkkö

”Meillä maalla on aina tiedetty, mistä hyvä ruoka tulee. Kerrotaan se nyt kaikille!” Tämä oli lähtöajatus, jonka ympärille MTK-Pielisen lähiruokahanke rakennettiin. Ruokaa läheltä lähelle -selvityshanke sai rahoitusta Vaara-Karjalan Leader ry:n kautta. Hankkeessa kartoitetaan alueen lähiruokatuottajat ja kehitetään lähiruoan myyntiä. Perimmäisenä tavoitteena on tiedottaa lähiruoan tarjonnasta alueen kuluttajille ja yrityksille.

Taustaa kuluttajakyselyllä

MTK-Pielinen ry on Nurmeksen ja Valtimon alueen tuottajayhdistys, joka toteuttaa viljelijöiden, metsänomistajien ja muiden maaseutuyrittäjien edunvalvontaa paikallistasolla. Omalla alueella tuotetun lähiruoan saaminen kuluttajien ruokapöytiin on MTK:lle tietenkin sydämen asia. Hankkeessa lähdettiinkin liikkeelle kuluttajien toiveista ja tarpeista.

- Kesän 2017 aikana teimme kuluttajille kyselyä erilaisissa tapahtumissa, kuten Pielisen messuilla ja Valtimon kesäpäivillä. Vastauksia saimme yli viisi ja puoli sataa. Kyselyn perusteella alueen kuluttajat arvostavat erityisesti ruoan tuoreutta ja paikallisuutta. Ruoan alkuperä kiinnostaa. Toki myös hinta, terveellisyys ja maku koettiin tärkeiksi, mutta tuoreudelle ja paikallisuudelle annettiin enemmän arvoa. Olemme hyödyntäneet kyselyn tuloksia hankkeen toimenpiteiden suunnittelussa, selvittää hankkeen koordinaattori Anneli Ollilainen.

Tuottajarekisteri ja yhteinen ilme

Yksi hankkeen keskeisistä toimenpiteistä on alueella toimivien lähiruoan tuottajien tietojen kokoaminen kuluttajien ja yritysten käyttöön.

- Lähiviikkoina aukeaa verkkosivusto laheltalahelle.fi, josta tuottajarekisteri löytyy. Rekisteriin voivat ilmoittautua kaikki halukkaat alueen tuottajat. Sivusto ei ole varsinainen myyntipaikka, vaan se on tarkoitettu tiedonvälitykseen. Mutta sivuilta löytyvien yhteystietojen avulla kuluttajat voivat olla yhteydessä suoraan yrittäjiin. Tuottajarekisterin lisäksi sivuilta löytyy monipuolista tietoa lähiruoasta, Ollilainen kertoo.

Tarkoituksena on toki kehittää myös paikallisen lähiruoan myyntiä ja sitä kautta saatavuutta. Hanke on ollut yhteydessä muun muassa alueen ravintoloihin ja kauppoihin. Molemmissa löytyy kiinnostusta.

- Paikallinen lähiruoka on vielä toistaiseksi etenkin kauppojen osalta arvostuskysymys. Tuottajien määrä on melko pieni ja tuotteen saatavuutta ei aina voi taata ympäri vuoden. Eli kaupalta tai ravintolalta vaaditaan omaa aktiivisuutta ja valmiutta ottaa myyntiin pienempiäkin määriä. Lähituotteiden myynti kertoo siis selkeästi yrityksen arvostuksesta paikallisuutta ja kuluttajia kohtaan, koska suurtuotannon kaltaisia myyntikatteita ei ole luvassa.

- Olemme luoneet alueen lähituottajille yhteisen ilmeen, jota myös kaupat voivat hyödyntää ja sitä kautta tuotteiden myyntiin ottaminen helpottuu. Myös myynti-ilme julkistetaan lähiaikoina. Jo nyt on valmiina yhteinen Mistä ruoka tulee? -logo, joka on jo tuottajien käytettävissä.

Samaan aikaan hankkeen kanssa Nurmekseen ja lähialueille käynnistellään REKO-lähiruokapiiriä. Se tukee hyvin ajatusta lähiruoan tuomisesta suoraan kuluttajalle ja sitä kautta palvelee myös hankkeen tavoitteita.

Kysyntää riittää

Lähituotteiden tarjontaan ja esille tuomiseen on jo tarttunut ainakin K-Market Koivukuja Nurmeksen keskustassa. Lähialueen tuotteille on kaupassa oma, selvästi merkitty hyllynsä.

- Menekki on ollut oikein hyvä, oman alueen tuotteita halutaan ostaa. Olisi hienoa, jos tuottajat uskaltaisivat rohkeamminkin olla meihin päin yhteydessä ja tarjota uusia tuotteita sekä kysellä tarvetta täydennyksiin, toteaa K-Market Koivukujan kauppias Pekka Harinen.

Miksi lähellä tuotetun ruoan suosiminen sitten kannattaa? Vaikka siksi, että lähiruoan alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään, usein myös tunnetaan. Lähiruoka myös edistää oman alueen työllisyyttä, paikallistaloutta ja ruokakulttuuria. Siinäpä hyviä syitä vaikka muille jakaa!

MTK fb kansi MTK Pielinen on lanseerannut alueen lähiruokatuotteille oman logon.       Kuva: MTK Pielinen

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa