A+ A A-
Yrittäjyys 17.11.2017

Pohjois-Karjalan elintarvikealalle uutta potkua

Pohjois-Karjalan elintarvikealalle uutta potkua Anna-Maria Hämäläinen

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on rahoittanut Mahdollisuuksia jatkojalostukseen-hanketta, jolla tavoitellaan elintarvikealan kasvua Pohjois-Karjalassa ja tuetaan yrittäjiä jatkojalostustoiminnan aloittamisessa tai laajentamisessa. Hankkeen toteuttajia ovat Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Itä-Suomen yliopisto ja Josek Oy. Hankkeen ensimmäiset tiedonjakotilaisuudet pidettiin 14.-15.11.2017 Joensuussa, aikuisopiston tiloissa.

 

Tietoa ja verkostoitumista

Rasinvaarasta kotoisin oleva Antti Timonen on osallistunut kaksipäiväiseen tiedonjakotilaisuuteen osana viljelypuutarhurikoulutusta. -Olen ollut puualalla viitisentoista vuotta ja nyt olisi tarkoitus hypätä elintarvikealalle. Näistä tiedonjakotilaisuuksista saan päivitettyä tietoa ja myös muistinvirkistystä esimerkiksi omavalvontaan. Vanhemmillani on marjatila, johon on ensi vuonna tarkoitus toteuttaa sukupolvenvaihdos. Tuotteiden jatkojalostus tulee ajankohtaiseksi viimeistään sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, Antti Timonen kertoo. -Lisäksi täällä voi verkostoitua alan yrittäjien kanssa, Timonen toteaa tyytyväisenä tiedonjakotilaisuuksien antiin.

Myös hammaslahtelainen Tanja Surma harkitsee elintarvikealaa, joko alkutuotantoa tai jatkojalostusta lisänä nykyiselle yritystoiminnalleen. -Olen harrastanut ja seurannut sivusta elintarvikealaa kymmeniä vuosia, nyt olen täällä hankkimassa konkreettista tietoa alasta. Joitakin kokeiluja olen alalla tehnyt, muun muassa kyyttöjä viime kesänä kasvattanut Surma kertoo.

-Hankkeessa onkin tavoitteena löytää alanvaihtajia ja välittää heille tietoa jatkojalostuksen mahdollisuuksista, hankkeen projektipäällikkö Marja-Leena Hirvonen kertoo. -Hankkeen yksi tärkeä osa-alue on myös edistää toimijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä, hän jatkaa.

Verkostoitumaan on myös tullut Jouko Karppanen, joka tuli kuulemaan tietoa poikansa Marko Karppasen puolesta. -Pojalla on Kiteellä kolme ja puoli hehtaaria luomumustaherukkaa, ensi kesänä on odotettavissa ensimmäinen sato, Karppanen kertoo. -Jospa täältä löytyisi meidän tuotteille jatkojalostajia, hän jatkaa. Vieressä istuva Raija Korpua tarttuu heti Karppasen sanoihin ja antaa vinkkiä mahdollisista yhteistyökumppaneista.

 

jutteluaMahdollisuuksia jatkojalostukseen hanketta vetävä Marja-Leena Hirvonen ehti vaihtaa muutaman sanasen viljelypuutarhuriopiskelija Antti Timosen kanssa.

 

verkostoitumistaPoikansa marjatilalla töitä tekevä Jouko Karppanen ja puutarha-alan opiskelija Raija Korpua tulivat kuulemaan elintarvikealan uusista tuulista.

 

Yhteistyöllä tuloksia


-Näiden tietoiskujen lisäksi tässä hankkeessa tehdään myös yrittäjätreffejä, joiden tavoitteena on yritysten yhteistyön lisääminen, projektipäällikkö Marja-Leena Hirvonen kertoo. Samasta asiasta puhuu myös tietoiskuja pitävä Jaana Elo. -Ei kannata tehdä kaikkea itse. Katsokaa ympärillenne, Pohjois-Karjalasta löytyy vaikka minkälaista osaamista, alkutuotantoa, laitteita ja tiloja. Yhteistyö kannattaa, Elo kehottaa tiedonjakotilaisuuteen osallistuneita kuulijoita. Virkamiehestä maanviljelijäksi siirtynyt Elo kiertää Suomessa ja ulkomailla kertomassa elintarvikealan lakikiemuroista ja uusista tuulista. Tiedonjakotilaisuuksissa hän puhui muun muassa suoramyynnin säännöistä, omavalvonnasta ja luomutuotteiden merkitsemisestä.


Mahdollisuuksia jatkojalostukseen hanke kestää vuoden 2018 loppuun ja luvassa on paljon verkostoitumis- ja tiedonsaantimahdollisuuksia elintarvikealasta kiinnostuneille. Lisätietoa sekä hankkeen yhteystiedot löytyvät hankkeen nettisivuilta.

Lisätietoa

  • Tuen tyyppi: kehittämishanke
  • Yhteistyötaho: Pohjois-Karjalan ELY
Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa