Kahvila kuuluu Kosilkan kesään

29.5.2018 Tanja Airaksinen
Yrittäjät Juha ja Hanna Tukiainen toivottavat tervetulleeksi Kosilkan kesäkahvilaan. Yrittäjät Juha ja Hanna Tukiainen toivottavat tervetulleeksi Kosilkan kesäkahvilaan. Tanja Airaksinen

Vastapaistetun ruisleivän tuoksu täyttää Polvijärven Kuorevaaran entisen kyläkoulun pihan. Kosilkka Oy:n leipomossa yrittäjäpariskunta Hanna ja Juha Tukiainen ovat valmistaneet päivän leipäerän. Leipomotoiminnan lisäksi alkamassa on Kosilkan kesäkahvilan toinen kesä.

- Kahvila avaa ovensa kesäkuun ensimmäinen sunnuntai, joten alkaa olla sesonkiaika. Odotamme hyvillä mielin kahvilan kesää. Viime vuoden sateisesta kesästä huolimatta kävijöitä oli mukavasti, ja nyt markkinointia on vielä lisätty, Juha ja Hanna kertovat. Kesäkahvila työllistää kesän aikana neljä oman paikkakunnan nuorta. Kahvila on auki elokuulle saakka. Yrittäjät ovat saanut kesäkahvilaan yritystukea Joensuun seudun Leader-yhdistyksen kautta.

Leipomotuotteita Kosilkasta saa ympäri vuoden. Päätuotteena on ruisleipä, ja tilauksesta valmistetaan kakut, pullat ja piirakat. - Meillä tehdään myös hiivatonta vaalealeipää, Hanna muistuttaa. Tällä hetkellä vastapaistettua leipää lähtee myyntiin joka arkipäivä keskimäärin 20 kiloa. - Ennätys taitaa olla sadan ruisleivän päivä, Hanna ja Juha muistelevat. Kosilkan leipiä löytyy muun muassa Polvijärven kaupoista, Pilkon Citymarketista, Wanhan Kulman Puodista Joensuusta sekä Makuvankkurista. - Makuvankkuri onkin tällä hetkellä meidän isoin asiakas, Juha kertoo.

kosilkan leipä

Entinen koulu muuttui kodiksi ja työpaikaksi

- Asuimme aiemmin Teerivaaran vanhalla kyläkaupalla, siinä alkoi tila loppua. Kun Polvijärven viimeinen vapaana ollut kyläkoulu tuli myyntiin, niin aika nopeasti tilaisuuteen tartuttiin, Kuorevaaran vanhan koulun nykyiset omistajat Juha ja Hanna muistelevat. - Siitä se kiire sitten alkoi, Juha naurahtaa.

Leipomotoiminta käynnistyi 2016 vuoden lopulla. - Alkuun oli käynnistysvaikeuksia, niin kuin monesti. Meillä kohotuskaappi oli se puuttuva osa. Se kun saatiin käyttöön, niin hommat lähtivät luistamaan, Juha kertaa yrityksen alkutaipaletta. Leipomon perustamiseen ja tilojen kunnostamiseen yrittäjät ovat saaneet yritystukea Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta. Perustamistuella on puolestaan pystytty kehittämään reseptiikkaa, yrityksen ilmettä ja markkinointia.

Valinta maaseudusta asuin- ja työpaikkana on pohjoiskarjalaiselle pariskunnalle luonteva. - Ympärillä pitää olla tilaa. Lisäksi tässä ollaan hyvällä paikalla. Polvijärven keskusta on 8 kilometrin päässä, ja meiltä on 30 kilometrin matka sekä Joensuuhun, Liperiin että Outokumpuun. Lentokenttäkin löytyy melkein vierestä, Juha kuvaa yhteyksiä.

Leipomotoiminnan lisäksi Juha on avannut hiljattain mopojen varaosia myyvän verkkokaupan, jossa myynnissä on pitkälti itse suunniteltuja ja tehtyjä osia. - Sillä olisi tarkoitus työllistää itseä tulevaisuudessa enemmänkin. Tällä hetkellä osia löytyy lähinnä Suzuki mopoihin, vapaa-ajalla Polvijärven mopotiimiä vetävä Juha toteaa.

kosilkan leipomo

Niittokone nimessä

Yrityksen logosta löytyy niittokone. - Kosilkka on karjalan kielestä peräisin ja tarkoittaa niittokonetta. Pistimme silloin yritystä perustaessa pystyyn nimikilpailun. Siinä haettiin nimeä, joka ei ole sidottu paikkaan, toisi esille meidän alueen kulttuuria mutta ei kuitenkaan viittaisi suoraan leipomoon, meillä kun on tämä monialainen yritys. Tykästyimme kosilkka-nimeen ja se sopi meidän perinteitä kunnioittaviin arvoihin, Juha ja Hanna kertovat tarinan nimen takaa.

Perinteet ja paikallisuus näkyvät myös yrityksen toiminnassa. Paikallisia raaka-aineita pyritään käyttämään mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi ruisjauhot tulevat Liperistä ja vehnäjauhot Kiteeltä. - Käytimme polvijärveläisiä ruisjauhoja sinne asti kun niitä sai. Tällä hetkellä oman kunnan jauhoja ei saa, Juha harmittelee. - Mutta luomua meillä käytetään, jauhot ovat kaikki luomua, Hanna lisää.

Yrityksessä on jo ehditty maalailemaan tulevaisuuden näkymiä. Grillivaunu on hankinnassa. -Tarkoitus olisi laittaa paikallista ruokaa grillivivahteella. Kuten vaikka lanttukukkoa annoskoossa, Juha valottaa. Myös leipomon laajennus on suunnitelmissa, jotta useampi käsipari mahtuisi taikinan ääreen. - Tavoitteena olisi työllistää tähän itsemme lisäksi työntekijä ja silloin leipomopuolelle tarvitaan lisätilaa, Juha kaavailee. 

Tanja Airaksinen

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot